Onregelmatig uitval Vaillant Mag Premium Turbo NL 24/2

Kijkduin

  • #1
Goeiemiddag allemaal!

Ik heb sinds 2006 een (toen 3 jaar oude) Vaillant mag 24/2 in gebruik voor warm water in keuken en badkamer (douche). Sinds een half jaar valt deze onregelmatig uit bij warm water tappen en waarna je hem weer moet resetten met de groene knop of electriciteit uit/aanzetten. De afgelopen jaren gebeurde dat wel eens een enkele keer (bijv. als je geiser vaak kort achter elkaar wel/niet gebruikte), maar sinds het najaar steeds vaker. In oktober is deze gereinigd door onderhoudsbedrijf, maar probleem blijft bestaan, zij konden verder niets vinden. Soms gaat het een of twee weken (vrij) goed en soms is het om de haverklap raak, vooral vervelend met douchen. Ik kreeg eerst de indruk dat het gebeurde door terugslag in uitlaat (bijv. bij harde wind) en met het afhalen van het kapje op de uitlaat op het dak leek het probleem minder te worden doordat de rook minder tegendruk ondervond (vermoedde ik). Maar ook zonder kapje blijft het probleem zich toch weer voordoen (maar wel minder) en ik durf ook niet het kapje eraf te laten in verband met inregenen, of kan dat geen kwaad (omdat er ook condens wordt gevormd in de pijp)? En wat zou ik kunnen (laten) doen om het ongemak voor eens en voor altijd uit te bannen?

Bij voorbaat dank voor jullie reactie(s), Hugo.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #2
Ik heb het niet zo op die dingen , vind ze levensgevaarlijk en adviseer altijd om voor een GESLOTEN toestel te kiezen ,dan ben je en veilig en heb je geen last van dit soort storingen...

maar waar hangt die toestel ? wordt ruimte goed geventileerd? verselucht toevoer continu ? onderdruk in ruimte door mech afzuiging?hoe lang is die afvoer?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #3
Weet het niet zeker, maar volgens mij is een mag turbo 24-2 een gesloten toestel.
En bleef daar wel eens een windvaanschakelaar hangen bij de ventilator.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #4
Is idd een gesloten toestel, kan idd de windfahnschakelaar zijn, of de
irritante elektronica die erin zit :?
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #5
Volgens handleiding HIER is het toestel voorzien van een ttb en afvoermaat is 130mm , lijkt me sterk dat het een open toestel is .
 

Kijkduin

  • #6
Het is inderdaad een gesloten toestel. Die windfahnschakelaar, kan ik die zelf controleren en/of vervangen? Ik ben electr(on)isch redelijk onderlegd en kan eea evt doormeten met een multimeter. Van de electronica doet het storingslampje het al jaren niet meer, wel lastig, maar volgens de onderhoudsmonteur nogal duur om daarvoor alleen de (electronica)unit te vervangen. Het toestel zit in een afgesloten kast, met direct bovenop een bocht van 90 graden naar rechts en een halve meter verder een bocht van 90 graden weer naar boven met vervolgens circa anderhalve meter pijp naar boven waarmee hij ongeveer een halve meter boven het dak uitkomt. De binnenpijp is ca. 55 mm doorsnede en ik had het idee dat het toestel afsloeg door de tegendruk van het kapje en/of veel wind, vooral bij herhaaldelijk aan en uitdoen. Maar vroeger was er geen probleem...
 

Kijkduin

  • #7
Die gebruiksaanwijzing is niet exact dezelfde als die van mijn toestel (geen XIP achter het typenummer), zit een andere hoofdschakelaar op (een groene gewone schakelaar met 1 en 0). Mijn gebruiksaanwijzing is de 10.003.765 NL01.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #8
Dan hebben we het inderdaad over een andere toestel .

geeft ie ook problemen als je watertemperatuur ietsje lager instelt? problemen alleen bij gebruik douche?thermostatische douchekraan? of ook bij gebruik"gewone kraan" ww?
is bij het onderhoud de ionisatie en onsteekpen ook vervangen?
 

Kijkduin

  • #9
Problemen doen zich voor zowel bij warmwater tappen als douchen(thermost.mengkraan). Of die vervangen zijn, weet ik niet, volgens mij niet voor zover ik heb meegekeken, de factuur is niet gespecificeerd.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #10
Je kunt heel makkelijk controleren of het probleem in de vaanschakelaar zit.

Open het toestel, voorpraat er af.
Rechts boven zit je vaanschakelaar.
Duw aan de rechter zijde een paperclip er op.

Als dit het probleem oplost zit het in die schakelaar

Hij moet dan wel vervangen worden.
 

Kijkduin

  • #11
Dank je voor je tip, ik ben er nu niet in de buurt maar ga het snel proberen. Dat betekent wel dat ik het gedurende een bepaalde tijd zo moet laten zitten, zodat ik zeker weet dat het niet meer voorkomt. Ik laat het weten of het lukt.
 

Kijkduin

  • #12
Ik ben inmiddels in het apparaat geweest (zie bijgaande afbeeldingen, als dat goed is gegaan, het uploaden). Ik neem aan dat rechtsbovenin de schakelaar in kwestie is, die steeds naar beneden zakt bij aanslaan van de geyser en afzuigen rookgassen na afloop en dan weer heel langzaam omhoog gaat (en contact maakt?). Waar moet ik precies een paperclip plaatsen en wat doet die schakelaar precies? Als ik er een propje papier tussen doe, zodat ie naar beneden blijft, doet de geyser het niet. Of moet je m continu contact laten maken om te controleren of ie dan niet meer uitvalt?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #13
Foto werkt niet.
Propje werkt ook niet.
Hij kijkt namelijk naar zowel de open als de dicht stand.
Aan de rechter zijde moet je een clip plaatsen.
De klep wordt dan iets zwaarder.
 

Kijkduin

  • #14
Paperclip zit erop, nu maar afwachten... Ik had wel de indruk dat ie iets stabieler is, eerst stuiterde ie soms iets bij het omhoog komen, misschien als je net op dat moment weer gaat tappen dat ie kan afslaan?

En er zit ook nog een zwart draaiknopje op de electronica-unit heb ik ontdekt met daarbij "mod" (modereren?), die staat op minimaal. Is dat goed zo?
 

Kijkduin

  • #15
Helaas, het leek even te hebben geholpen (de paperclip), maar valt weer onregelmatig uit, soms enkele keren achter elkaar, en soms ook een hele tijd niet. Misschien electronica-unit of gasblok (meer kan ik ook niet verzinnen)?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu