Ongebruikte zonnecollector gesmolten?

Glasbert

  • #1
Al enkele jaren heb ik op mijn dak 4 Hewalex KS2000 panelen liggen. Nog niet in gebruik genomen. Nu zegt een installateur dat er een grote kans is dat deze panelen kapot zijn gesmolten en dus onbruikbaar. Iemand ervaring daarmee?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Beetje onzinnige opmerking zonder het vast te stellen.

Als dergelijke panelen gebruikt worden, zal als de temperatuur in het boilervat 90°C is ook het water terug laten lopen in het buffervat.

Dan zouden de panelen ook smelten? denk dat het allemaal wel meevalt.

Maar er kan natuurlijk wel vuil in het water circuit terecht gekomen zijn , ongedierte kruip daar graag in open verbindingen.

Dus wel eerst goed door spoelen en kijken of alle pijpen open zijn dan zie gelijk of ze nog bruikbaar zijn .

Mogelijk even op druk zetten met de waterleiding om te zien of er lekkage aan de panelen is.

Vr Gr en succes ermee
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
De fabrikant geeft in de installatiehandleiding wel aan dat de collectoren afgeschermd moeten worden van de zon als ze nog niet in gebruik gesteld zijn. Wellicht dat de collectoren leeg toch kwetsbaar zijn voor schade door oververhitting.

Proberen dus en dan merk je het vanzelf.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik kan me er wel wat bij voorstellen dat de vloestof ook gelijk voor een begrenzing van de temperatuur zorgt
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Dat is ook zo, zonder vloeistof gaan ze makkelijk naar de 250 graden. Direct defect gaan ze niet, maar bevorderlijk voor de levensduur is het zeker niet. Ik begrijp de bedenkingen van de installateur dan ook wel.
 

CV__

  • #6
Dakoppervlak gebruiken voor PV en dan een warmtepompboiler kopen (met 1250 subsidie). Direct verlost van alle problemen met lekkages, pompen, etc.

De vloeistof zorgt inderdaad voor een begrenzing. Dat is ook waarom de bodem van het buitenbad toch een heel stuk koeler is dan de bestrating er omheen..

Met water er in heb je gewoon een grens van 100 graden. Daarboven zou het water gaan koken en via een overdrukventiel geloost worden kan ik me zo voorstellen.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #7
Een onzin verhaal!
Je hebt 2 systemen voor zonneboilers, drukgevulde systemen en leegloop systemen. Leegloop systemen zijn gevuld met water, als de warmtevraag van de boiler stopt (hij is op temperatuur), dan zal het water teruglopen de boiler in. Dit is om bevriezing in de winter te voorkomen. De leidingen moeten dus altijd onder afschot terug naar de boiler lopen. Als de de warmte vraag stopt ( boiler is op temperatuur) loopt het water terug, de collector (alleen nog gevuld met lucht) zal dan heet worden, boven de 150gr op een zonnige dag, daar is de collector op gebouwd.

Het drukgevulde systeem is gevuld met een glycolmengsel, dit om bevriezing te voorkomen. Bij ongeveer 140gr zal er een steamback optreden, de glycol word dan in een fractie van een seconde omgezet in dampvorm. Als de warmte vraag in de zomer stopt (boiler is op temperatuur) word deze temperatuur makkelijk gehaald.
Door de steamback word de vloeistof terug geduwd het expansievat van het systeem in en de collector is dan gevuld met glycol damp. Ook dan zal de collector boven de 150gr komen. Ook deze collectoren zijn daar opgebouwd.
Al met al maak je dus geen zorgen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu