Onderkant onderdorpel: DPC nodig of is gronden genoeg?

Prz

  • #1
Geachte forum-leden,

Op dit moment zijn de deurkozijnen gesteld en heb ik een laag DPC aangebracht tegen het binnenspouwblad van het peil. De spouw onder de kozijnen is verder dichtgestort met puin en specie voor de ondersteuning. Rest nu het verder opmetselen en dichtsmeren onder de kozijnen.

Nu maak ik me enigszins zorgen over de capillaire werking van de specie. Ik heb de kozijnen (meranti) eigenlijk alleen nog maar gegrond en vraag me af of het verstandig is om ook nog DPC aan de onderkant van de onderdorpel te nieten om optrekkend vocht tegen te gaan? Of zou dit juist rot bevorderen doordat het vocht niet uit het kozijn weg kan trekken als het er eenmaal in zit?

Vriendelijke groeten,
Ben
 

Fiesiekus

  • #2
Zou zeker wel een waterdichte kering aanbrengen, en voor een loodslab kiezen.
 

Michiel_H

  • #3
Een loodslab onder een kozijn is volledig overbodig. Wel maak je je terecht zorgen over de capillaire werking van de specie en het puin. Je had de spouw niet dicht moeten storten. Je deurkozijn moet je verankeren aan het binnenspouwblad middels hoeken of kozijnankers. De onderdorpel ondersteun je dan door hier vanuit het buitenspouwblad te ondermetselen of door er een kantplank onder te stellen. Op dit manier kan er onder het kozijn ook nog isolatie ztten. Zie onderstaand detail:

Op deze manier heb je geen last van optrekkend vocht en onder een kozijn hoeft dus ook geen dpc of lood te zitten. Overigens is het niet heel verstandig om de onderdorpel in hout uit te voeren. Onderdorpels nabij het maaiveld moeten eigenlijk van natuursteen, kunststeen of kunststof zijn.
 

Fiesiekus

  • #4
Maar goed, nu is de dorpel wel van hout en de spouw dichtgemaakt met puin en specie. Dan nog zonder waterkering plaatsen?
 

Michiel_H

  • #5
Ik zou sowieso zonder een folie onder de onderdorpel werken. Door hier een folie onder te zetten kun je condens krijgen tussen de folie en het hout, wat het probleem vele malen verergert. Het kozijn goed in de menie zetten aan de onderkant is dan een goede werkwijze.
 

Fiesiekus

  • #6
Ik werd op het idee gebracht door dit onderwerp.
 

Prz

  • #7
Bedankt voor de reacties. Ik begrijp dus ik inderdaad wat overhaast ben geweest met het dichtstorten van die strookjes spouw.

Ik overweeg nu zelf de volgende oplossing:


Om de capillaire werking van het vocht tegen te gaan zou ik DPC (blauw) over de dichtgestorte spouw leggen en daarop (paars) dan weer of een goed gemeniede of gegronde kantplank of gewoon wat kalkzandsteen aangesmeerd met specie. Het vocht in de spouw kan niet verder naar boven trekken terwijl de onderkant van de dorpel nog wel kan ademen.

Is dit wat?

Alvast vriendelijk bedankt!
Ben
 

Fiesiekus

  • #8
Wat denk je wat er gebeurt met druipwater dat van de drempel naar beneden zakt?
 

Michiel_H

  • #9
Inderdaad, zorg dat het druipwater goed naar beneden kan. Plaats je paarse blokje dus naar links.
Zorg dat dat paarse blokje geen kalkzandsteen is (dan houd je hetzelfde probleem), ook geen hout. Kunststof of kunststeen is een goede oplossing.
Verder moet dan nog de dpc-folie naar binnen door lopen, dus vastzitten tegen de linkerkant (op tekening) van de onderdorpel. Na het smeren van de cementdekvloer kun je afsnijden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
De blauwe blokjes uitvoeren in Cellulairglas. Dat is een isolatiemateriaal neemt geen vochtop en heeft een hoge druksterkte.
De laag naar links verschuiven maar dat is al getypt.
*wgb*
 

Prz

  • #11
Vriendelijk bedankt voor de suggesties!

Ik begreep wel dat er ook vocht tussen DPC en onderdorpel zou komen maar dat dit veel sneller zou verdampen en dus niet zo'n probleem zou vormen.
Als dit het probleem is, dan volstaan de volgende (eenvoudige) oplossingen misschien ook wel?



Hierbij kit ik dan net onder de dorpel aan de voorkant af?

Vriendelijke groeten,
Ben
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Dit is geen goed idee. DPC folie en kit. De kit zal niet aan de DPC folie hechten. Is het kozijn geschaafd zoals op je tekening is aangegeven dan dat wat ongelukkig. Ik heb je tekening iets aangepast het gele vlak is het Cellulairglas.

*wgb*
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu