Onaangename geur na plaatsen nieuw plat dak

Lang48

  • #1
Wij zitten al enige tijd met een probleem.
Ons plat dak ( ca 180 m2) van de bungalow is in 2010 volledig vernieuwd wegens herhaalde lekkages.
De opbouw was een balkenlaag met daarop een cement/vezelplaat met bitumen, tussen de balken op het plafond een dunne glasvezelisolatie. Tussen de vezel en de cementvezelplaat circuleerde lucht voor de ventilatie.
Nu is op de balkenlaag een obs (houtvezelplaat) gemonteerd, daarop een dampremmende cq winddichte laag van LD polyetheenfolie, dik 0,20 mm. Deze folie is los gelegd. Daarop een laag PIR isolatie met een dikte van 80 mm en een aluminium cachering Rc-waarde >3.5 Mechanisch bevestigd door middel van dakboorschroeven NEN 6702. Een A kwaliteit onderlaag van DG-App gebitumeerd polyestermat en een A kwaliteit APP gemodificeerd gebitumeerd en gecombineerd polyester en glasvlies inlage MEC (VB 470 K14), dik 4 mm, fabrikant Garant Gum Troelstra en de Vries.
De oorspronkelijke vezelisolatie is verwijdert en de zijkanten zijn dichtgemaakt. (Advies op de bouwtekening van de gemeente) om een volledige isolatie te waarborgen. De plafonds in de slaapkamers en de hal zijn betimmerd met Agnes-platen. Na korte tijd bemerkten wij een muffe geur in de slaapkamers en in de hal. In twee kleinere slaapkamers zit nog de oorspronkele plafondbetimmering van hout. Hier stink het niet.Ik heb in de slaapkamer met de meeste geur enkele Agnes-platen los gehaald om tussen het plafond en het dak te kijken op eventuele lekkages. Het bleek dat het vochtpercentage van de dakplaten 22% bedroeg en ik heb gelezen dat het vochtpercentage in nieuw hout 20% mag bedragen, dus het vocht% is niet extreem hoog.
Ik heb al diverse experts geraadpleegd, maar niemand kan uitsluitsel geven. Men zegt meer ventilatie, maar indien ik tussen het dak ga ventileren, gaat mijn isolatie verloren en in de slaapkamer staat de hele dag het raam en deur open.
Wij hopen dat er iemand een oplossing weet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Onder de dakvloer en boven het plafond mag beslist geen lucht van buiten meer komen. Alle ruimtes of gaten van de vorige situatie moeten zijn afgesloten.
Ventileren van bijvoorbeeld een slaapkamer moet je beperken een kwartier is vaak voldoende. Langer ventileren dan koelen de muren plafond en alles wat in die ruimte staat weer af.
Heb je wat duidelijke verklaring van de cement vezelplaat. Ik zou denken aan een houtwolcement plaat. Deze plaat is van die van de balklaag verwijderd. De dunne glasvezel waar lag deze precies.
Even voor mezelf in welk jaar is de bungalow gebouwd.
 

Lang48

  • #3
De bungalow is gebouwd ca 1967. De vorige glasvezelisolatie was aan de onderkant van de balken, dus aan de kamerkant bevestigt. De cement/vezelplaat en de glasvezelisolatie is bij het vernieuwen van het dak verwijdert. De orginele plafondafwerking bestond uit wit gelakte houetn schrootjes en in sommige vertrekken heb ik deze vervangen door Agnes plafondplaten. In de vertrekken waar nu nog de orginele houten plafond afwerking is blijven zitten geurt het niet!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
De ruimtes die ruiken zijn liggen deze voor een deel aan een buitenmuur of is de situatie precies anders om.
Op het dak zullen waarschijnlijk een aantal onluchtingen hebben gestaan. Ik neem aan dat die voor de constructie waren bedoeld zijn verwijdert en alleen die voor rioolonluchting, douche, toilet, keuken enz in geïsoleerde vorm zijn vernieuwd en bijna luchtdicht zijn aangesloten op de aansluiting van de betreffende ruimte.
Je kan tijdelijk een paar plafond platen eruit halen zodat de ruimte tussen dakvloer en bovenzijde plafond een iets hogere temperatuur krijgt. De isolatie ligt op de dakvloer dus er zal niet veel warmte verloren gaan. Het volume om te verwarmen wordt iets groter maar daar zal je niets van merken.
 

Lang48

  • #5
De ruimtes die ruiken liggen voor een ca 1.5 mtr aan een buiten spouwmuur, dan loopt de spouwmuur als begrenzing met de buren. Wel zit aan de beide korte zijden een kozijn met glas. De hal, waar het minder erg ruikt ligt in het midden van het huis, uiteraard aan de voordeur.
De ontluchtingen die nodig waren in de vorige constructie waren geconstrueerd achter de boei. En zijn nu afgesloten. De ontluchting pijpjes voor keuken, bergruimte wc en badkamer zijn (door het dak) gebleven, maar rondom door het bitumen lucht en waterdicht afgewerkt.
Ook de (kleine ruimtes boven de spouwmuur heb ik met pur dicht gespoten.
In de slaapkamers heb ik aan de kozijnzijde kleine roosters geplaatst in de Agnesplaten, omdat ik zelf het idee heb dat de lucht uit de spaanderplaat komt. En ik begrijp dat je aan hetzelfde denkt voor de oorzaak van de stank.
Met wat platen los te halen zal de verversing van de lucht wel sneller zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik kan me niet voorstellen dat die plafondplaten ruiken.
Als je de temperatuur boven het plafond gaat verhogen zou het daar droger moeten worden. Temperatuur is gebruikelijk en het is niet te vochtig in je huis.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #7
Ik leg de oorzaak in de agnes plaat.
Als ik alles zo lees dan doet het probleem zich voor in de slaapkamers.
22% is mooi boven de plafonds.
Ik ben bang dat de koude lucht boven de plafonds door de agnes minder snel opwarmt en dat de combinatie tussen de lucht van de osb en de agnes de oorzaak is van de muffe lucht.
De wit gelakte schrootjes in de andere plafonds geven zoals u aangaf de klacht niet.
Als u eerst eens probeert 1 stuk angnes er uit te halen,en dit een week of 2 open laat.
Misschien dat de lucht dan weg terkt
 

Christ1956

  • #8
Hebben jullie al een oplossing gevonden voor het verwijderen van de muffe lucht. Wij zijn er zeker van dat de muffe lucht komt uit de tussenruimte van plafond en dak.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Je komt na een jaar terug? Begint het nu weer te ruiken? Voor het vochtig worden van een constructie is dit ongeveer 2 maanden aan de gang. Van Oktober tot Mei vochtig worden en van Mei tot Oktober opdrogen. Is de lucht aan het terug gekomen is dat een aanwijzing.
Om droging te forceren is er over het plafond open maken gesproken, wat was het resultaat? Bij hoge dag temperaturen verwijderd zal je daar niet veel van merken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
1
2
3

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu