Omgekeerd dak / koude brug?

Ribruijn

  • #1
Allen,

Op mijn uitbouw heb ik een "omgekeerd dak" aangebracht, zie een paar postings terug. Dat is prima gegaan. Ter info: aan de buitenzijde (randen) loopt een gootje van zo'n 10-15 cm met heel grof grind richting de 2 afvoeren. Maar mijn vraag gaat met name over de binnenzijde.

Aan de binnenkant heb ik (omdat het dakbeschot nu deel uitmaakt van de warme zijde) de openingen tussen dakbeschot en spouwmuur dichtgepurd (geen ventilatie meer nodig onder het dak, zelfs zeer ongewenst). Het genoemde "gootje" met grof grind ligt op de meeste plaatsen "op" de spouwmuur dus dat zal niet zo'n probleem geven.

Maar: op 2 plaatsen van de uitbouw (deze heeft een L-vorm) waar kozijnwerk/openslaande deuren zitten heb ik geen spouwmuur en kijk ik van binnenuit direct tegen de boeidelen aan. Ook hier loopt natuurlijk de "goot met grind" en ik loop hier het risico van een koudebrug. Hoe zou ik dit moeten isoleren (gezien vanuit de binnenzijde)? Je hebt op deze plaats(en) denk ik een verhoogd risico op condens, aan de ene kant doordat het boeideel nu zeg maar de enige scheiding is tussen koude en warme lucht (verticaal gezien), aan de andere kant omdat de bovenzijde er dus ook niet door de roofmate is geïsoleerd (horizontaal gezien). Iemand een idee/suggestie?

Of moet ik juist helemaal niet isoleren omdat het aanbrengen van isolatie het "koude brug" effect alleen maar verergert? (je sluit de betreffende plaatsen af van warme binnenlucht zodat het er ter plaatste nog kouder wordt etc.)?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is het mogelijk op die zone een dunne laag isolatie materiaal te leggen.
 

Ribruijn

  • #3
Op het dak bedoel je? Eens kijken, denk het wel. Maar dan praat je over een paar centimeters, veel zal het niet zijn. De goten waren juist gemaakt omdat ik niet heel veel dakopstand over had.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
2 tot 3 cm is al voldoende om de situatie gunstig te houden.
Je moet je ook realiseren dat de temperatuur onder de dakvloer door de isolatie hoger is dan voorheen. Dat de zone van de goot gaat condenseren is nog maar de vraag.

Achteraf :oops: had ik misschien beter kunnen schrijven dat je die XPS in twee lagen moet aanbrengen. De onderstelaag volledig dakvlak en de bovenste laag dusdanig aanbrengen dat je een gootje krijgt.
 

Ribruijn

  • #5
Geeft niets. Ik heb ook niet de volledige waarheid verteld. De goten liggen er al, de folie ook (deze loopt tussen roofmate en dreentegels) en de folie loopt ook door tot in de goot. Ik kan dus nog relatief eenvoudig 3 cm dikke roofmate onder het folie leggen in de goot en deze schuin afzagen i.v.m. de mastiekrand, ik wilde eerst goed kijken hoe e.e.a. afwatert.

Nu alleen op zoek naar 3 cm dikke roofmate (dunner gaat niet) of 2 cm andere XPS platen die ik kan zagen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu