Nordland Koel/vries combi met problemen

Toon.janssen

  • #1
Hallo,
Ik ben pas verhuisd en heb mijn oude koel/vriescombi (Nordland KV360MKII) meegenomen.

Deze kist beschikt over 2 motoren (1 voor de koelkast en 1 voor het vriesgedeelte). Na verhuizing heb ik de koelkast ingestoken en zoals in de gebruiksaanwijzing staat de vriezer op snelvriezen (schakelaar gezet).

De motor springt aan en de vriezer begint te vriezen. So far so good.
Nu staat in de gebruiksaanwijzing dat je na 24 uur de snelvriesschakelaar uit kunt zetten. Dit ook gedaan met volgend resultaat (de temperatuur loopt terug tot op het moment waarop het lampje voor te hoge temperatuur gaat branden.

Naar mijn mening is er dus iets kapot dat zou moeten regelen dat de motor weer automatisch aanspringt bij een bepaalde minimum temperatuur.

Iemand een idee of oplossing? Heb vanmorgen bij Nordland support gebeld.
Hun idee: monteur langs laat komen (ik woon echter inmiddels 1 straat over de grens in Duitsland - monteur komt dus niet).
Voorrijkosten normaal 65,- en thermostaat € 120,- schakelunit ook € 120,-.

Denk echter zelf dat het een kleinigheid is en vind het frappant dat het na de verhuizing optreedt, van te voren nooit problemen. Kast beschikt over mechanische thermostaat vermoed dat hier een storing of uit het lood of zo.
Wie helpt??
 

Advertman

  • #2
Ik zit effe te denken wat mij logisch lijkt is dat als het lampje al aan gaat de thermostaat al een seintje gegeven heeft maar dat de aansturing niet verder gaat.

Weet je ook of je koelkast voor de rest wel goed koelt?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Bij koelkasten die verhuisd zijn, komen veel problemen voor.

Een deel ervan komt door niet-rechtop vervoeren, en daarna te snel weer aanzetten. Dat is vaak einde koelkast...

In dit geval is het inderdaad het meest waarschijnlijk, dat het thermostaat niet lekker is, of dat er een aansluiting op het thermostaat-blokje losgetrild is.

Van Nordland beschikken we op dit forum over weinig gegevens. Maar veel thermostaten komen ongeveer op hetzelfde neer. Er zijn recent hier diverse problemen aan thermostaten van andere merken hier beschreven, inclusief afbeeldingen ervan. Dus je zou daar eens naar kunnen kijken, wordt je vast wel wat wijzer van.

Je moet meestal twee draden (op het thermostaatblokje zelf) met elkaar doorverbinden, om te testen of de compressor dan wél aanslaat. Meestal zijn dat een bruine en een zwarte draad, maar dat weet ik dus bij jouw koelkast niet zeker!

Succes!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Er zijn thermostaatblokjes, met een aparte aansturing voor het "niet koud genoeg" lampje.

Die wordt apart aangestuurd tov de thermostaat / compressor zelf. Is meestal het derde contact op het thermostaatblokje...

Het kan dus heel goed dat dat lampje wel brandt, terwijl de compressor niet gaat draaien als de temperatuur te hoog is.
 

Advertman

  • #5
Oh gaaf zeg dat wist ik niet.

Weer wat geleerd. :D
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Hier een schemaatje van zo'n thermostaat, niet van Nordland, maar een ander merk:



Er bestaan diverse soorten van dit soort schema's, elk net een beetje anders. Afhankelijk van model, en functie van de signalering.

Superfrost, waarschuwing niet koud genoeg, etc.
 

Toon.janssen

  • #7
Advertman schreef:
Ik zit effe te denken wat mij logisch lijkt is dat als het lampje al aan gaat de thermostaat al een seintje gegeven heeft maar dat de aansturing niet verder gaat.

Weet je ook of je koelkast voor de rest wel goed koelt?
Hi, alles werkt perfect, maar zoals je zelf ook zegt, zou de vriezer eigenlijk weer moeten aanspringen als de temperatuur te hoog wordt, dit doet hij dus helaas niet.

Met de snelvriesknop werkt alles prima en de vriezer vriest ook, dus hij is niet kapot (compressor etc.). Vermoeden is dus thermostaat die kapot is.
 

Advertman

  • #8
O ja het schema is wel duidelijk.

Dan is het gewoon ouderdom omdat de compressor zwaarder is slijt dat contact sneller in. Als het allebei dezelfde contacten zouden zijn zou ik zeggen van wissel de contacten om of zet ze beiden op het alarmcontact?

Is misschien handig als tijdelijke oplossing :idea:

Maar het kan alleen als het volgens dit schema zou zijn. Anders werkt het natuurlijk weer anders

ps Toon Janssen volgens mij refresht je pagina niet helemaal goed :!:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Advertman, hoe kun je nu zeggen dat Toon de contacten kan verwisselen?

Van zo'n thermostaat kun je niet maar even de contacten veranderen, dat is één geheel, en het hele thermostaat moet vervangen worden, inclusief voeler.

Daarbij mag de capillaire buis naar de voeler niet geknikt of samengeknepen worden.

Het enige wat gedaan kan worden is de draden, die op de thermostaatcontacten zitten, tijdelijk - voor test dus - doorverbinden om te kijken of het inderdaad een defect is aan het thermostaat en niet ergens een losse bedrading.

Tijdelijk doorverbinden om zo de vriezer te gebruiken, heeft geen enkel zin, dan kun je net zo goed de vriezer op superfrost laten staan!
 

Advertman

  • #10
Oja ik bedoelde eigenlijk de bedrading i.p.v. de contacten omwisselen, maar ja, dat zal ook niet zo makkelijk gaan dan als het allemaal 1 geheel is.

Nou je weet wat je te doen staat Toon succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu