Nog eens: overschilderen siliconenkit

Klaas0639

  • #1
Mijn dochter wil de trap overschilderen en heeft nu helaas siliconenkit gebruikt om de naden en spleten af te kitten Is er tegenwoordig een primer of grondverf die geschikt is om over de siliconenkit te strijken waarna met een "gewone" grondverf en lakverf, bij voorkeur op oplosmiddelbasis (alkyd heet dat geloof ik?), verder gewerkt kan worden? Of is er een andere eenvoudige oplossing/ middel?

Of zit er niks anders op dan de kit zoveel mogelijk mechanisch te verwijderen (zucht)?

Mvg
Klaas0639
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #2
Een eenvoudige oplossing bestaat helaas niet, de siliconen zo veel mogelijk verwijderen en vervangen door een overschilderbare kit is de meest aangewezen. Anderzijds bestaan er toeslagstoffen voor verf, zowel voor watergedragen als synthetische, die de hechting verbeteren op siliconen, en dus de befaamde visogen voorkomen...maar daar sta ik niet echt voor te springen.
Binnen zou ik het me nog wel eens durven riskeren als de klant er tegen op ziet om de kosten voor het verwijderen van siliconen te dragen...maar buiten absoluut nooit.
Ik heb daar geen goed gevoel bij :-)

En nog eens anderzijds heb ik het me toch wel eens af en toe geriskeerd door de siliconenkit zo goed mogelijk te ontvetten en aan te schuren, een hechtingsprimer op schellakbasis erover te zetten en dan te overkitten met een acrylaatpasta.
En het resultaat mag er wezen, ook na jaren :-)
Maar alles hangt ook een beetje af van de dikte van de siliconenkit in dit geval.
Je wil uiteraard geen dikke ribbels en het moet mooi strak zijn!
 

Klaas0639

  • #3
Dank mwdecor.
Ik was er al bang voor dat het het beste is om zoveel mogelijk siliconenkit te verwijderen.

Goed, een gruwelijk grote klus is het niet maar het is wel corvee-werk he.

Met vr. groet,
klaas
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
En het wordt nog meer zuchten: na het verwijderen van de siliconen kit zit u met de besmetting die vooral op de plaatsen van de kitril achterblijft.

Om te voorkomen dat de verf daar straks toch weer wegloopt: maak deze plekken goed schoon met een biologische verfreiniger alvorens opnieuw met een overschilderbare ms-polymeer of acrylaatkit aan het werk te gaan.
 

Klaas0639

  • #5
Ik ben een beetje opgehouden en pas gisteren en vandaag druk bezig geweest de siliconen kit zo goed mogelijk mechanisch te verwijderen. Wat een "rotspul" om te verwijderen.

Kees, wat is ms polymeer?

Mvg
klaas
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
MS- polymeerkit is een beglazingskit die kwalitatief beter is dan acrylaatkit. Let er wel op dat deze ook werkelijk overschilderbaar is. Dit staat duidelijk op de verpakking.

Bij twijfel: acrylaaykit gebruiken.
 

Klaas0639

  • #7
Dank. Is duidelijk.

met groet
Klaas
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu