Nog een keer - airless verfspuit

Nachtwacht

  • #1
Laat ik beginnen met vermelden dat ik al op het forum gezocht heb naar bovenstaande en er al veel over gelezen heb (vooral van Kees kwam ik veel hierover tegen) maar er toch niet uit ben omdat mijn situatie wat meer volume heeft dan de situaties die ik tot nu toe op het forum gevonden heb.

Ik zou eigelijk willen weten, is wat ik in mijn hoofd heb weggegooid geld of is het in mijn situatie toch zo gek nog niet.

Ik heb in totaal zo'n 500M2 stucwerk met latex te schilderen, 11 raamkozijnen met ramen, 5 kozijnen met buitendeuren, en 9 binnendeuren met kozijnen en plintwerk. (en alles wat ik nu nog even niet kan bedenken)

al met al dus een flinke klus waarvan ik verwacht dat als ik het met de hand moet gaan doen er toch wel enkele weken werk in gaan zitten.

Het idee is nu, is een "semi professionele" airless verfspuit een optie ?

Ik heb dus niet een bouwmarkt verspuit of eentje met compressor in mijn hoofd maar een in de prijsrange 800 tot 1000 euro. (wel van hetzelfde merk als wat je bij de bouwmarkt ziet staan maar dan meer de projecten professionele machine volgens hun eigen reclame) Deze machine zou probleemloos "vanuit de verfemmer" alle verfen moeten kunnen spuiten. Ook zou deze machine weinig last moeten hebben van nevel omdat er "lucht" omheen gespoten wordt (klinkt mooit, geen idee of het echt werkt)

Is het te optimistisch dat dit echt een optie is ? Bij goed afplakken (het hele huis is leeg dus dat is goed mogelijk) lijkt het mij dat ik een enorme tijdwinst kan behalen. Het lijkt mij ook dat ik hiermee een beter resultaat zal behalen dan wanneer ik zelf met de hand ga schilderen. Het zal natuurlijk ook weer minder zijn dan wanneer de echte pro het voor mij doet maar daar hangt dan ook een flink prijskaartje aan.

Als het een optie is, zijn er nog tips ? Eerst hout, dan latex ? (hoef ik niet bang te zijn dat ik de latex van de muur af trek met het plakband)

bij voorbaat dank !
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik denk dat u de beste tijdwinst kunt behalen door het uit te laten voeren door een vakman.
Voor de prijzen die u noemt is geen professionele apparatuur te koop.
 

Nachtwacht

  • #3
De vakman zit toch wel in de buurt van de 12,50 p.m2 alleen al voor het latexen. Begrijp dat dat scheelt in tijd maar ook nogal in geld :D

Ik begrijp dat het apparaaat wat ik in mijn hoofd heb niet een professioneel apparaat is, vraag is vooral, is het afdoende goed genoeg voor wat ik er mee wil doen....
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Inderdaad. U kunt voor dat geld geen professionele resultaten verwachten.

Van een vakman die dagelijks spuitwerk verricht wel. Die heeft er ook de installatie voor die in de m2 prijs is berekend. Is wel in 1,5 dag met de latexpartij klaar en komt nog 1,5 dag voor de deuren en kozijnen, of neemt de deuren mee naar de spuiterij.

Bij de m2 / m1 prijs zit ook de verf ( speciale spuitlatex / lak met juiste viscositeit ), plakband, afplakken tijd voor verwisselen van pistolen / lanzen en pistoolfilters, schoonmaken installatie en u behoeft zich geen zorgen te maken over losgetrokken verf achter uw opgeplakte tape, de- en montage van appendages deuren.

Die suppletielucht installatie van de bouwmarkt klint interessant, en alles kan zo lijkt het. Ik vraag altijd aan de verkoper of hij het even voor komt doen, ( die dan adrem zegt dat hij in een Doe-Het-Zelf zaak werkt ) want dat is eigenlijk een belangrijk item wat men terzijde schuift:

Heeft u ervaring met spuiten? Want ook met een dure installatie gaat het absoluut niet vanzelf. Oefening baart kunst.
 

Nachtwacht

  • #5
Kees de schilder schreef:
Inderdaad. U kunt voor dat geld geen professionele resultaten verwachten.
Maar dat kan ik waarschijnlijk ook niet als ik het met de roller doe :D

en moet zeggen, bij een vriend van mij heeft onlangs een professional het plafond gespoten, ook daar zag ik een heel klein kloddertje zitten. Vraag is dus vooral, weegt het betere resultaat van de professional op tegen het resultaat als ik het zelf spuit danwel rol.

Ik begrijp ook volledig dat het eindresultaat ook wel een beetje afhangt van mijn spuittechniek en dat het niet vanzelf zal gaan. Misschien een goed idee om zo'n spuit eens uit te vinden :D

Ondertussen overigens voorlopig van het idee van latex spuiten afgestapt. Ben bij een professionele verfzaak binnen gestapt (waar ze dus ook de echte professionele apparaten met een blauw uiterlijk verkochten) en die wisten mij te vertellen dat latex spuiten met het apparaat wat ik in mijn hoofd had best goed zou gaan (waarin het grootste verschil vooral zat volgens hun was degelijkheid en duurzaamheid, voor mij niet echt belangrijk omdat ik niet van plan ben schilder te worden :D ) maar dat het apparaat eigenlijk weer niet zo goed geschikt was voor de wat kleinere hout oppervlakten die ik ook wilde doen (plinten, deurposten etc) Ze vonden dat ik dan beter voor dat werk een goedkoper HVLP apparaat er bij kon kopen omdat dat betere resultaten zou geven. De hoge druk waarmee dit apparaat werkte was volgens hun gewoon niet echt geschikt voor dat werk (en ook de "vergelijkbare" professionele apparaten die dezelfde techniek gebruikten waren dan niet volgens hun)

Tja, en in 2 apparaten kopen had ik nou net niet zo veel zin. Gaat dus waarschijnlijk worden dat ik een wat goedkoper HVLP apparaat aanschaf voor het houtwerk en de latex gewoon met de roller doe.

Groeten en bedankt
 

Kloek77

  • #6
Koop goede vachtrollers en doe het met de hand; 1 a 2 vierkante meter per minuut rollen gaat prima..
Met een beetje hulp is het zo gedaan, niet te moeilijk doen.
 

Nachtwacht

  • #7
Ja, ik had een vergelijkingen gezien (van een fabrikant van professionele apparatuur) waar werken met de hand vergeleken werd met de machine. Daaruit bleek dat dergelijke apparatuur zeker sneller werkt, grofweg 2 keer zo snel.

(125m2 deden ze met de hand in grofweg 2 uur en met een machine in grofweg 1 uur)

Zo snel zal ik niet latexen maar zelfs als ik half zo snel ben, dan zou ik er met de hand 16 uur over doen en met de machine 8 uur.

8 uur tijdwinst is voor mij geen 1000 euro waard :D
 

Kloek77

  • #8
Goede beslissling.

Doe eerst alle hoekjes/randje met een dun kwastje, rol er daarna nog een keer langs met een klein vachtrollertje.

Daarna de grote vlakken op gaan zetten, vlot werken en altijd een gehele muur/plafond afmaken.

Nat-in-nat werken, dus niet meer over (half-) droge stukken heengaan.
Gebruik voor plafonds/hogere delen van wanden een stok waarop de roller zit, zo houdt u het overzicht en u kunt mooie lange slagen maken.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
:mrgreen: Dat doet het oude schilderhart goed...
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #10
Geachte Nachtwacht,

Dat kon nog wel eens meevallen: met een ultra matte muurverf, de juiste roller en ( ja, dat hoort er nu eenmaal bij ) een flinke dosis ervaring heb ik toch tal van collega's die gelijkwaardig aan spuitwerk de boel rollen.

Uw idee dat er eens een spuitinstallatie uitgevonden moet worden die het vanzelf / automatisch doet is al lang in vervulling gegaan: robots / lakgordijnmachines brengen de verf in juiste laagdikte en perfect op. Helaas is dit een beetje dure oplossing voor thuis, maar ze zijn er wel :mrgreen:

Nog een kleine tip die veel ergenis bespaart: als u gaat rollen bevochtig dan de vachtroller van te voren met water om pluizen ( vooral op een kurkdroge ondergrond die flink zuigt ) op uw rolwerk te voorkomen en werk de roller goed in met de dekverf die u gebruikt.
 

Nachtwacht

  • #11
Dank voor alle tips.

Ik ga inderdaad maar eens investeren in een paar hele goede rollers (verwacht dat die vast een hoop centen kosten maar dat heb ik er wel voor over) en ik zag vooral op tegen de hoeken inderdaad.

Moet met de tips van hier zeker gaan lukken lijkt mij.

groeten
 

Jodevril

  • #12
Op 21 mei zag ik op tv een apparaat dat voor thuis erg handig is;

***** heet het. Het apparaat heeft twee soorten spuitkoppen. 1. Vernevelaar voor grote oppervlakken en 2 Een cilindrysche voor het precisiewerk.


Aanbevelen van merken doen we niet aan op dit forum, mod.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu