Nieuwe watermeter - Lekkage?

Oirschot

  • #1
Hoi, dit is de eerste keer dat ik op het forum ben. In mei heb ik een nieuwe watermeter gekregen. Begin juli kwam ik per ongeluk achter dat mijn watermeter heel erg lichtjes doorloopt. Het zwarte radertje draait een slagje en dan weer een tiental seconden niet en dan weer wel en dan weer niet. Het gekke is dat is niet altijd het geval.

Ik heb de verzekering gebeld en toen kwam de monteur. Hij constateerde dat mijn wc door zou lopen, we hebben toen de wc kraan dichtgedraaid. De monteur keek naar mijn watermeter en toen ging het radertje niet vooruit. De monteur heeft toen de hoofdkraan dichtgedraaid en 10 minuten later weer open maar het radertje bewoog niet. Ik balen natuurlijk omdat ik zeker weet dat het radertje vooruitgaat. Ik heb toen een tijdlang de meterstanden voor het slapengaan opgenomen en 's ochtends gekeken. op sommige dagen was de meter niet vooruitgegaan en op sommige nachten ongeveer 3dl. Ik heb daarna watermaatschappij gebeld en die zei dat het de inloopcombinatie van de ketel zou zijn, maar de monteur van de ketel constateerde dat de inloopcombinatie niet de oorzaak van het probleem kan zijn. De loodgieter, die deze week mijn toilet vervangen heeft en nu dus niet meer doorloopt, heeft de waterleiding (koud) afgeperst en de waterleiding bleef constant (4bar). De leiding van het warm water voelt na gebruik (na 1 uur) niet warm aan (dus geen lekkage aan warm waterleiding?). De loodgieter gaf als tip om 2 nachten de hoofdkraan dicht te draaien 1 nacht met alleen gebruik koud water en 1 nacht met gebruik warm en koud water. Na de eerste nacht de hoofdkraan dichtgedraaid te hebben draaide het radertje niet door, de tweede nacht na gebruik warm en koud water draaide het radertje een aantal slagen door. Kan ik hier uit constateren dat het de warm waterleiding is die lekt of kan het zijn dat het de watermeter is die niet goed functioneert. De loodgieter had nog nooit zo'n specifiek geval meegemaakt. Ik begin nu toch wel aardig gefrusteerd te raken omdat ik bang ben dat straks ergens een gigantisch lek zit (onder de vloer) en ik er niet bij kan. Kan iemand mij verder helpen?
 

Millew

  • #2
Laat de loodgieter dan ook de warmwaterleiding afpersen.

En zit er in de warmwaterleiding soms nog ergens een overdrukventiel?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Vullen van een boiler?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Had je daar voor ook al een watermeter, zo nee is het een boven woning
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Een paar mogelijke oorzaken:
1. Afkoeling van de warmwaterleidingen en/of boiler waardoor er wat water bijgevuld wordt.
2. Drukverhoging in het waterleidingnet door minder watergebruik op bepaalde tijden.
3. Afkoeling van de ruimtes waar de waterleiding door loopt, daardoor kan er ook iets water bijgevuld worden.

Ik zou lekker slapen want als er geen lek is kan er ook geen water weg lopen.
 

Oirschot

  • #6
Antwoorden op vragen:

Nee, het is een rijtjeswoning. Hiervoor had ik een andere watermeter, maar brabantwater is bezig met nieuwe watermeters te plaatsen in de huizen.

Ik heb de loodgieter gebeld en gevraagd om ook de warm waterleiding af te persen. Hij denkt zelf dat er een piepklein scheurtje kan zitten in de waterleiding, die uitzet als ik warm water gebruik en dan lekt. Tevens reageerde hij erg nuchter door te zeggen als het lekt kom je er vanzelf achter door natte plekken en daar heb je de verzekering vooren dat je vooral niet zelf moet gaan hakken e.d. om achter te komen waar de lekkage zou zitten. Je begrijpt dat ik juist die overlast voor wil zijn. Vooral omdat de leidingen achter tegeltjes, keukenblok, vloer ed loopt. Eer dat je dit echt ziet ben je de klos.

Na een douchebeurt gaat het radertje wel sneller lopen, een tijdje loopt radertje niet en dan gaat hij een slagje vooruit een paar seconden niet en dan weer wel etc etc en dit houdt zeg maar anderhalf uur aan en dan stopt het radertje met doorlopen.



[/quote]
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Zit er toevallig een stuk leiding dat niet gebruikt wordt en afgedopt is ?

Dat het water nog iets doorloopt na een douchebeurt kan een van de mogelijkheden zijn die ik eerder beschreven heb.
 

Oirschot

  • #8
Bedankt voor de reacties.

We hebben wel een wastafelaansluiting afgedopd. Zou het dat kunnen zijn? Hoe kom ik daar achter?
 

Oirschot

  • #9
Vandaag loodgieter geweest, die heeft de warm waterleiding afgeperst, gaf geen lekkage aan. Ik blijf het allemaal maar raar vinden.
 

Millew

  • #10
Het afkoelen van de warmwaterleiding kan geen volumeverschil van 3 dl veroorzaken. Bij 25 graden temperatuurdaling heb je ca. 60 liter water in de leiding nodig om dit te veroorzaken. Dat komt overeen met ruim 450 meter rond 15.

Een boiler van 60 liter of zo, die 25 graden afkoelt in de nacht, zou wel kunnen. Een boiler van 120 liter hoeft maar 12,5 graad af te koelen.
Bij het opwarmen in de ochtend verdwijnt die 3 dl water via het overdrukventiel in het riool. Dus geen echte lekkage, alleen waterverlies.

In mijn ouderlijk huis hadden we een elektrische boiler van 80 liter. Het overdrukventiel stond vrijwel de hele dag te druppelen door temperatuurvariaties in het vat, veroorzaakt door water tappen en hysteresys van de thermostaat.

De vraag is dus: heb je een grote boiler. Zo ja, dan is dat zeer waarschijnlijk de oorzaak.
 

Oirschot

  • #11
We hebben geen losstaande boiler, maar een combiketel.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #12
Die afgedopte wastafel leiding zit lucht in en nu functioneert als een soort exspansievat , zodat de meter even iets verder draait en dan stopt.

hoe lang is die leiding dan van de wastafel
 

Oirschot

  • #13
De afgedopte waterleiding zit in mijn dochterskamer en aan de andere kant van de muur zit de wastafel van de badkamer dus zal de dikte van de muur plus 5 cm zijn dus ongeveer 20/25 cm
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Daar ligt het niet aan, dat is een te verwaarlozen lengte.

Kijkt u eens of de inlaatcombinatie van de boiler druppelt als het wieltje van de meter draait, misschien is de inlaatcombinatie niet goed meer.
 

Oirschot

  • #15
Dat heb ik gedaan, maar dat is het ook niet. Cv-monteur ook naar laten kijken inlaatcombinatie laten kijken, maar kon ook niets vinden. Ik zie wel verschillende aansluitingen aan mijn ketel waarvan 1 inlaatcombinatie is, die druppelt 1/2 druppel(s) als water opgewarmd wordt in cv-buis. Helemaal rechts zit een ook plastic slangetje in cv-buis is dat ook iets wat water afvoert, komt in dezelfde cv-buis terecht als inlaatcombinatie. Zal wel condensafvoer(?) zijn, dus daar zal mijn watermeter niet van lopen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Oirschot schreef:
Na de eerste nacht de hoofdkraan dichtgedraaid te hebben draaide het radertje niet door, de tweede nacht na gebruik warm en koud water draaide het radertje een aantal slagen door.
Ik denk dat het toch met de afkoeling van de boiler en de warmwaterleidingen te maken heeft.
Op afstand is het sowieso moeilijk zoiets te beoordelen.

Ik zou me er verder niet druk om maken want er lekt niets.
 

Oirschot

  • #17
Ja, klopt. Alleen bij gebruik warm water gaat radertje heel lichtjes doorlopen gedurende ongeveer anderhalf uur. Bij het afpersen (op 8 bar) warm waterleiding bleef gewoon stabiel. Ik zal eens gaan meten hoeveel water er doorloopt volgens de meter na een douchebeurt.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #18
Wat voor merk ketel en type is het, want is de ketel al getest want je had over een slangetje met water dat weg loopt.

Anders maak eens een foto van dat slangetje waar water doorloopt
Helemaal rechts zit een ook plastic slangetje in cv-buis is dat ook iets wat water afvoert
het kan alleen condens zijn.
 

Oirschot

  • #19
Vaillant VHR 18-22C uit 1999.

Vorige week is de monteur geweest omdat het de jaarlijkse onderhoudsbeurt (we hebben een abonnement) was. Ik heb toen het probleem voorgelegd en hij heeft naar de ketel gekeken o.a. de inloopcombinatie.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #20
Dan ging ik er nu voor om de inloopcombinatie te vervangen en dan weer te bezien.

Want je hebt alles gedaan behalve die te vervangen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu