Nieuwe tuinhuis plaatsen

SuLo

  • #1
Ik heb op het forum gezocht maar kan geen antwoord vinden op mijn vragen. Volgende week wordt ons tuinhuis geleverd... Dan moeten we het in elkaar gaan zetten en verven. Het is een nieuwe tuinhuis met onbehandeld hout. We willen het uitendelijk wit geverfd hebben.
Ik lees nu van alles over impregneerolie en beits en weet eigenlijk niet meer wat ik nou moet doen...

Mijn vragen:
- Wat moeten we als grondlaag gebruiken? (Moeten we onder het lakverf nog iets aanbrengen)
- Moeten de stukken geverfd worden voordat het in elkaar wordt gezet? Zo ja moeten alle lagen dan eerst aangebracht worden voordat het elkaar kan worden gezet?

Ik zou het heel erg op prijs stellen als iemand mij kan vertellen in welke stappen we het beste kunnen aanpakken. Ik kan op internet wel informatie vinden maar vaak gaat het om het aanbrengen van beits en zelf heb ik totaal geen idee van hoe ik het moet aanpakken.
 

Fiesiekus

  • #2
De eerste vraag is dus: ga je lakverf aanbrengen of beits? Ik denk dat je nl. het laatste bedoelt met : "moeten we onder het lakverf nog iets aanbrengen".

Dan voor het in elkaar zetten 1x beitesen om te voorkomen dat je bij werking van het hout, op de naden de oonbehandelde houtkleur gaat zien.

Na in elkaar zetten: nog 1 of 2 beitslagen. Overigens is het nu niet het weer ervoor.

Wat zegt de leverancier/gebruiksaanwijzing?
 

SuLo

  • #3
Bedankt voor je reactie.
We willen hem in het wit hebben dus ik denk dat we hem dan moeten lakken en niet beitsen. Of moet je eerst beitsen en daarop lakverf aanbrengen?

Ja we waren niet bij stilgestaan dat het tuinhuis in oktober geleverd zou worden. Het is inderdaad niet het weer voor om te verven. We hopen nog op droog weer.

Wat je zegt over eerste laag voor het inelkaar zetten en daarna 1 of 2 lagen. Geldt dit ook als je wilt lakken? En dan alle lagen lak of kunnen voor de eerste grond verf gebruiken?

Zijn er punten waar we op moeten letten met het verf? Het is niet nodig om impregneerolie te gebruiken?

Er wordt niet veel gezegt over het behandelen of inelkaar zetten in de brochure. Ik denk dat we de gebruiksaanwijzing krijgen bij het levering.

Deze tip geven ze op hun site:
"Uiteraard gebruikt u een verf die waterafstotend, weerbestendig en vochtregulerend is. Verf ook de binnenkant voor een beter resultaat. Dit voorkomt ook kromtrekken van het hout. "
 

Fiesiekus

  • #4
Beitsen.
 

SuLo

  • #5
Wat bedoel je eigenlijk met "beitsen"? Je raad aan om te beitsen in plaats van te lakken?
 

Jvsteenb

  • #6
Wat voor hout is het ?
Op wat voor ondergrond ?
Messing-en-groef, potdekseldelen of zelfs plaat ?
Wat voor dakbedekking, en hoeveel dakoverstek ?

En misschien nog wel belangrijker: moet het per sé NU in elkaar gezet worden ?
Of kun je ook wachten tot pak 'm beet eind mei/begin juni ?

Als het mogelijk is kan het voordelig zijn om een zeiltje neer te leggen, een paar stevige balken eroverheen,
en daar dan het hout bovenop op te latten, liefst met het al gemonteerde en beklede dak erboven, zodat het tot het eind van de lente kan doorwaaien en acclimatiseren.
Natuurlijk is dat lastig, en soms kan het niet i.v.m. de ruimte of omdat de functie van het tuinhuis ( opslag e.d. ) direct nodig is, maar als het kan heeft het zeker voordelen.
Een tuinhuis van massief hout (meestal naaldhout) zal behoorlijk werken door het seizoen, en zeker in wit zie je het erg snel als er iets kiert. Vandaar ook het advies om de delen af te werken vóór de montage, dat scheelt al een slok.

Zelf zou ik de binnenkant niet met een laksysteem afwerken, maar bv. met een conserveermiddel op lijnoliebasis ( die zijn over het algemeen behoorlijk damp-open ) en zorgen voor véél ventilatie.
Een paar ventilatieroosters/-gaten vlak onder het dakoverstek i.c.m. een flinke spleet onder de deur doen wonderen.

Houdt een paar mm ruimte aan tussen de delen onderling, zodat ze kunnen zwellen en krimpen. De meeste houtsoorten werken ongeveer 10x zoveel in de breedterichting ( dwars op de houtnerf ) dan in de lengterichting. In de praktijk betekent dat dat je er rekening mee moet houden dat een plank behoorlijk breder en smaller wordt, maar niet heel erg veel korter of langer. Er is ook een verschil in de radiale en tangentiale werking waardoor dosse gezaagde planken ook "schotelen". Als de delen geen duidelijke "buitenkant" hebben, moet je hier ook rekening mee houden, en alle planken in ieder geval op dezelfde manier monteren ( holle of bolle nerfkant naar buiten ).

Een lakbeits of systeemverf/schakelverf/éénpotsysteem is hier een goed idee, omdat het hout dan kan blijven ademen, óók aan de buitenkant.
Met een afsluitende lak is bij een onverwarmd tuinhuis het optreden van lengtescheurtjes op den duur zeer waarschijnlijk.


Just my 2 cents...


vr. gr.

Job
 

EGeen

  • #7
Beste Topicstarter:

Lak is een verfsysteem, een beits ook. Beide soorten zijn te verkrijgen in dekkend en transparant. Dit houdt in dat zoals u het in het hoofd heeft beitsen = houtnerf nog zien, niet klopt. Deze is ook in een dekkende variant te verkrijgen.

Het verschil?
Simpel genoemd: een lak is afsluitend en een beits is vochtregulerend, dit houd in dat een lak gaat bladderen en een beits niet (minder snel) als er vocht onder komt.

Zelf zou ik niet gaan voor een lijnolieproduct zoals hierboven is genoemd. Het klopt wel: deze soorten bladderen nog minder snel, maar ik vind het geen mooi spul.

U heeft nodig: een beits of een een-pot-systeem (ga naar een speciaalzaak!).

Verder: niet spierwit maar iets gebroken wit nemen: Wit is errrug wit, en je ziet er alles op (viezigheid/vergeling etc).. gebroken wit ook, maar valt iets minder snel op.
 

Jvsteenb

  • #8
Voor de buitenkant zou ik ook een eenpotsysteem o.i.d. aanraden, en het kiezen voor een kleur iets van wit af lijkt me een prima advies.
Klassiekers als Bentheimergeel of Mergelwit kan iedere leverancier mengen, en het zijn niet voor niets klassiekers...

Ik zou alleen de binnenkant met een conserveermiddel op lijnoliebasis behandelen. En dan liefst ook nog blank, niet alleen ademt dat over het algemeen nog nèt iets beter, maar vooral is het handig om een evt. vochtprobleem direct te kunnen zien - dan kun je tijdig maatregelen nemen. En in een afgesloten onverwarmde houtconstructie in ons klimaat die vol in het weer is gesitueerd is dat een groot voordeel.

vr. gr.

Job
 

EGeen

  • #9
Dat klopt, maar snap niet waarom die lijnolie perse moet worden gebruikt, normale blanke beits zorgt voor hetzelfde doel. Enkel vochtproblemen zul je eerder aan de buitenkant van het hout zien en niet aan de binnenkant. Dus jah, blank helpt dan iets, maar voor vochtproblemen aan de buitenkant werkt het nagenoeg niet.

Lijnolie tjah, het is mooi product, maar ik ben niet echt een liefhebber, waarom: Snelle vergeling (ook binnen), Sneller glansverlies, slecht overschilderbaar.

Afhankelijk van het tuinhuisje idd een een-pot-systeem of een beits. Een EPS enkel gebruiken als het hout mooi is, en minder snel vochtproblemen kunnen ontstaan. (EPS = langere levensduur, maar minder vochtregulatie)
 

Jvsteenb

  • #10
Er moet uiteraard niets per sé.
Als de topicstarter zijn tuinhuis in acrylaat autolak wil spuiten, moet 'ie dat fijn zelf weten - uiteindelijk is het zíjn tuinhuis.
Ik vertel alleen wat ik zou doen, en waarom.

Zelf heb ik wel een voorkeur voor goede produkten op natuurlijke basis, die ik graag toepas waar het zin heeft.
Ik heb het niet over pure rauwe, gekookte en/of gebleekte lijnolie, maar over een conserveermiddel op lijnoliebasis.
Dit soort produkten laat zich over het algemeen fantastisch mooi en zonder nadelige gevolgen verdunnen met natuurterpentijn ( balsemterpentijn ) tot zelfs wel 25-30% verdunning en dringt dan èrg goed in, waardoor het hout goed beschermd wordt. De meeste tuinhuisjes die ik heb gezien werden geleverd in onbehandeld vurenhout, en terpentijn werkt daar èrg goed op, omdat het goed overeenkomt met de natuurlijke houtharsen.
Goede indringing in kopshout is voor geen enkel produkt een probleem, maar het oppervlak van een dosse gezaagde en geschaafde vuren plank is een heel ander verhaal, zeker als het hout harsrijk is.

Omdat de TS aangeeft dat de buitenkant van het tuinhuis wit ( en dus dekkend ) afgewerkt wordt, is de binnenkant dus de enige kant waar je nog een waarschuwingsfunctie door een blanke afwerking overhoudt. De delen van een tuinhuis zijn over het algemeen ook niet direct 28 mm dik ( eerder 9 of 12 ) zodat je een vochtprobleem snel genoeg aan de binnenkant ziet.

De meeste lijnolieprodukten vergelen idd behoorlijk, maar toch lang niet zo snel als het (vuren)hout eronder. Die vergeling van het hout laat zich enkel stoppen met een sterk UV-filter, en die zijn in produkten die nauwelijks filmvormend zijn weinig effectief. Dus ook een synthetische blanke beits zal vergeling te zien geven, zelfs al zou je een watergedragen acrylproduct kiezen dat van zich zelf nauwelijks aankleurt. Zelf zou ik bij de blank afgewerkte binnenkant van een tuinhuis met vergeling weinig moeite hebben - sterker nog: ik zou het wel aardig vinden, want de nerf wordt ook iets duidelijker zichtbaar waardoor het hout wat natuurlijker oogt. Uiteindelijk is er geen "kleur" die vergeelt, het is gewoon het hout dat een tint donkerder wordt.
Glansverlies lijkt mij ook niet echt een probleem, indringende conserveermiddelen glanzen niet of nauwelijks ( een blanke beits trouwens ook niet ).
Slecht overschilderbaar? Wellicht met een acrylsysteem, maar een goed uitgepolymeriseerde lijnoliebasis is na reiniging uitstekend overschilderbaar met een alkyd-, of een oplosmiddelgedragen PU systeem.

Hoewel er ook prachtige dekkende afwerkingen zijn op natuurlijke basis, is dat over het algemeen toch onderhoudsintensiever voor een buitenafwerking, vandaar dat ik voor de buitenafwerking een EPS suggereer.

Maar nogmaals: dit is natuurlijk slechts mijn mening, en niet meer dan dat. Eenieder kan er mee doen wat hij of zij wil.

Succes met het tuinhuis!

Vr. gr.

Job
 

EGeen

  • #11
Ik begrijp wat u bedoeld, en ben het met veel dingen met u eens. Ik begreep dat u geen pure lijnolie oid bedoelde. Excusses als u zich aangevallen voelde. Dit was niet de bedoeling. Ikzelf zou enkel niet snel voor een lijnoliebasis verf kiezen voor eerder genoemde redenen. Wel moet ik toegeven dat deze producten ook sterke voordelen hebben.
 

Jvsteenb

  • #12
En wat ik dan weer moet toegeven is dat ik misschien wel een beetje geprikkeld reageerde. Mijn verontschuldigingen daarvoor.
Ik kom ook vaak nogal belerend over, en dat vinden sommige mensen ook erg vervelend. Zelf merk ik dat helaas vaak pas achteraf, en de bedoeling is het eigenlijk nooit. De aard van het beestje, ben ik bang.

Maar: hopelijk weet de TS nu iets meer, zodat 'ie een gefundeerde keuze kan maken, uiteindelijk gaat het daarom.

Ieder heeft zijn voorkeuren, daar is ook niets mis mee.

Zo vind ik het zelf bijvoorbeeld moeilijk om enthousiast te worden van een kunststof kozijn, hoe goed ze tegenwoordig ook zijn. Ik word gewoon blijer van een mooi houten kozijn, met evt hier en daar een aluminium deel als het mooi en functioneel kan worden toegepast. Ieder zijn ding.

Als ik een meubel voor iemand maak van een mooi stuk hout, doet het me eigenlijk pijn als dat dekkend wordt afgewerkt. Dan had ik ook wat anders kunnen gebruiken, denk ik dan. Maar het is aan de opdrachtgever - wie ben ik om te denken dat mijn mening belangrijker is dan die van een ander ?

Lastig is dat wel, want ik moet toegeven dat ik wel wat eigenwijs kan zijn..... :roll:

Hoe dan ook - ook van mijn kant excuses voor de geprikkelde en wat belerende reactie.

Overigens ben ik al jaren geen "u" meer, ik ben inmiddels bevorderd tot "jij" :).


vr. gr.

Job
 

EGeen

  • #13
Haha, geeft niet, mij krijg je niet zo snel op de kast gelukkig, :mrgreen: En het blijft een forum, denk dat de meesten om hun mening te geven wel tikkeltje eigenwijs zijn, en dat is ook niet meteen een schande (bedoel ik ken het zelf ook :lol: )

En het blijft een forum, daar komen sommige dingen wel eens wat raarder over dan dat ze bedoeld zijn. Ik denk maar, we zijn en kunnen allemaal bijleren.

Blij u je hier te mogen ontmoeten, :wink:

Groetjes,
Erwin
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu