Nieuwe koplatten op deurkozijnen

Thehog

  • #1
Ik ga nieuwe MDF koplatten op de deurkozijnen plaatsen. Deze zet ik met koploze spijker + drevel vast. De plinten heb ik ook verwijderd, ik zet straks nieuwe plinten in de kleur van het (nog te leggen) laminaat; met beugels zodat er snoeren achter verwerkt kunnen worden.

Nu is mijn vraag: lopen koplatten door tot op de betonnen vloer? In dat geval moet ik straks uitsparingen zagen in het laminaat. Of lopen de koplatten tot op het laminaat? Tot op de plint?

Of... is dit gewoon een kwestie van smaak?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Kan allebei maar het is handig om ze op het laminaat te zetten, dus eerst het laminaat leggen, dat werkt mooier af.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als je ze door laat lopen tot op het beton, dus uitsparingen maakt in het laminaat, zul je extra ruimte moeten maken om te zorgen dat het laminaat de benodigde ruimte voor uitzetten heeft.

Dat geeft dus al gauw een kier van een cm of zo...

Ik zou die latten dus tot net 1 mm boven het laminaat laten komen, dus nét vrij ervan, dan kan het laminaat schuiven, en het sluit mooi strak aan.
De latten in dat geval ertegenaan zetten als het laminaat ligt.

Wanneer je van die latten neemt met zo'n grondverf-folie erop, hoef je ze alleen nog af te lakken (wel eerst ontvetten). Onder de lat leg je dan een plastic mapje o.i.d. dat je tijdelijk vastplakt aan het laminaat. En natuurlijk er omheen ook bescherming tegen morsen op het laminaat!
 

Thehog

  • #4
Ok, tot op het laminaat klinkt inderdaad het best. Bedankt!
 

H@ns

  • #5
Handig of mooi?

Gebruikelijk is om ze op de plint te laten "vallen"
Maar het hangt een beetje af van de dikte van je plint en van de deklijsten, is de plint dikker dan de deklijst dan vallen ze er op, is het andersom dan plint tegen deklijst.

Het allermooist (smaken verschillen ik weet het, traditie echter zelden) is om het zo te doen: plint- neut- deklijst. (Foto geeft een idee van een neut)

 

Thehog

  • #6
Ok, traditioneel zet je dus eerst plinten en dan de koplatten erop, het zijn in mijn geval geen luxe dngen met borrels en zo :-). Daarna laminaat.

Maar dan moet ik voor de kier tussen laminaat en plint weer opnieuw plakplinten op laminaat, of overzetplinten tegen muurplint zetten! Dan leg ik dus 2 keer plinten Op deze manier wordt het duurder en arbeidsintensiever.

Wat is gebruikelijk in mijn geval?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Gewoon eerst het laminaat en daarna de koplatten op of tegen de plinten, kijk wat het mooist uitkomt.

@ Hans, mooie foto en je hebt gelijk maar hoe doe je dat met die dunne mdf plinten van tegenwoordig, dat lukt niet op de plint.
Toeval, ik ben bij mijn dochter bezig een aantal neuten te maken, huis uit 1900.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu