Nieuwe keuken: zelf stollen maken

Herrie2

  • #1
Wij willen graag een nieuwe keuken aanschaffen, echter ons budget is redelijk beperkt. Nu zouden wij graag 'stollen' (rechthoekige balken tussen de onderkastjes die net iets naar voren uitsteken en tussen de 5 en 10cm breed zijn) in onze keuken willen hebben, maar deze zijn erg duur. :(



Ze kosten ca. 250-300 euro per stuk. We willen er graag 3, dus dat is bij elkaar weer 750-900 euro, hetgeen mij toch echt wat aan de prijzige kant is :(

Nu leek het mij niet zo heel moeilijk om deze zelf te maken van MDF of Multiplex, het probleem zit hem echter in het feit dat deze 'stollen' uit 4 aparte plankjes bestaan, waarvan alle hoeken onder 45 graden zijn, waardoor je in de verbindingen eigenlijk niet ziet.

Hoe maak je zoiets? De bouwmarkt kan dit nl. niet over de lengte op 45 graden zagen. Zou dit met een bovenfrees kunnen? Daarnaast zijn de hoeken vervolgens iets afgerond. Hieronder een bovenaanzicht van hoe het eruit ziet.


Vervolgens leek het mij het beste op het te spuiten middels een spuitbus.

Iemand suggesties?
 

EdP

  • #2
Met een bovenfrees en het juiste freesje zou het moeten kunnen, ook een cirkelzaag kun je vaak wel in de gewenste hoek stellen. Gebruik in elk geval een zaaggeleider, want de minste afwijking ga je zien met zo'n verbinding. Bijv. een brede, absoluut rechte plank stevig op het materiaal klemmen/schroeven.
 

Herrie2

  • #3
Moet ik toch m'n bovenfrees maar weer eens onder het stof vandaan halen en kijken of er een geschikt freesje bij zit. :)

Wat kan ik beter gebruiken: Multiplex of MDF?
 

Amdusias

  • #4
Ik heb hele kasten in elkaar gezet met alleen maar 45 graden hoeken, en dan ook echt alles, gewoon met een handcircelzaag en geleider..

Voor materiaal is MDF op zich wel oke, alleen kan het slecht tegen vocht.
Ik zou dan eerder een uniprime plaat kopen, een multiplexplaat, die al helemaal glad afgewerkt is (gladder dan mdf zowat) en kan wel meer hebben dan MDF. De prijs is wel wat hoger, maar het is kwaliteit.
 

Herrie2

  • #5
Helaas heb ik geen (hand)cirkelzaag, dus zal ik het waarschijnlijk met m'n bovenfrees moeten doen (of ik moet kijken wie van m'n kennissen/familie een cirkelzaag heeft).

Kan een standaard cirkelzaag onder 45 graden zagen, of heb ik daar een speciale voor nodig?

Wat kost zo'n uniprime plaat ongeveer (122x244cm)?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Een standaard handcirkelzaag kan onder een hoek van 45 graden zagen, controleer altijd van tevoren met een afvalstukje, niet alle zagen zijn even nauwkeurig in te stellen.

Prijsopgaves worden op het forum niet gedaan, bel hiervoor een bouwmarkt of bouwmaterialenhandel.
 

H@ns

  • #7
Gebruik MDF. Met een cirkelzaag krijg je problemen met de geleiding als die dingen die jij stollen noemt te smal zijn. Een bovenfrees is denk ik de enige optie (aangezien ik er niet van uit ga dat je een stationairfrees ter beschikking hebt).
Als je verkiest een cirkelzaag te gebruiken dan zaag je eerst brede delen aan beide zijden onder 45 graden en daarna schulp je de lange zijdes onder 45 graden telken zo dat je een "stol" op lengte en breedte hebt.

De gezaagde MDF stollen eerst in de kwastplamuur zetten dan schuren en gronden dan schuren en aflakken.

Multiplex zal niet lukken gezien de opbouw van het materiaal en dus het doortekenen van de fineerlagen onder de lak!

Overigens heet zo'n versiering een diamant in meubelmakersterminologie. De term "Stollen" ken ik niet maar dat wil nog niet zeggen dat het niet bestaat!
 

EdP

  • #8
Een gewone timmerpaneel kan evt. ook nog qua materiaal. Multiplex lijkt me lastig qua splinteren. Ga ook 's kijken bij de zaagafdeling van de bouwmarkt of een houthandel. Je weet maar nooit wat je tussen het afvalhout aantreft. Je hebt tenslotte niet veel nodig.
 

H@ns

  • #9
Ik heb er nog eens een nachtje over geslapen :wink:

Het is toch wel handig om even een mal te maken voor de bovenfrees aangezien zagen met een handcirkelzaag nogal link wordt met die smalle stroken!

Maak een vaste opstelling waarbij je de stroken telkens op dezelfde plek op een plaat schroeft.



Neem een bovenfrees met kopieerring en laat die in een mal geleiden.
  • Het is belangrijk dat je het hout telkens op exact dezelfde plek vast zet,
  • dat je kijkt of het vermogen van de frees en het freesje toestaan dat je in één keer het verstek freest.
  • Anders in twee of drie stappen van oplopende diepte frezen!
  • Verder moet je de frees goed tegen de mal duwen omdat hij anders naar binnen uit wil wijken (een buitenmal zou dus mooier zijn maar daarvoor is het hout te smal)
  • Laat openingen aan de korte malzijde zodat het stof weg kan en niet ophoopt waardoor je maatverschillen gaat krijgen.
  • Reken op véél stof!!

Succes.
 

Herrie2

  • #10
H@ns schreef:
Overigens heet zo'n versiering een diamant in meubelmakersterminologie. De term "Stollen" ken ik niet maar dat wil nog niet zeggen dat het niet bestaat!
Hmmz, de 'keukenboer' noemde het 'stollen' vandaar. ;)
Ik ben er niet zo in thuis, dus dacht dat die beste man het wel wist.
 

Amdusias

  • #11
H@ns schreef:
Gebruik MDF.
Multiplex zal niet lukken gezien de opbouw van het materiaal en dus het doortekenen van de fineerlagen onder de lak!
Hans, ik heb zelf een hele kast van een duurdere versie underlyment (was over van een werk) op die manier gemaakt, en de fineerlagen zie je niet!

Is als je goed kunt gronden en schuren, en daarna nog 2 keer lakt /aflakt, en tussen die 2 keren ook nog eens even schuurt, is het nog zo glad als het maar kan.. Ja oke het is bewerkelijker dan mdf.. maar het is zeer zeker niet mijn voorkeur van materiaal.. het is me veel te zwak.

Uniprime platen zijn van een weel betere kwalteit.. dat zelfs dan die fineer na frezen gewoon glad is.

(Dat is in elk geval mijn ervaring, na aardig wat "meubel" stukken voor m'n werk te hebben gemaakt.)
 

H@ns

  • #12
MDF scoort bij mij ook niet hoog op de favorieten lijst.
Ergens helemaal onderop, na spaan. :wink:

Maar ik denk, dat het in dit geval gewoon een handig materiaal is.
Het is in elk geval homogeen van opbouw terwijl je bij triplex soms nog wel eens een gaatje tussen de fineerlagen vindt.

En constructief... het zijn maar sierlijstjes hè.
 

Amdusias

  • #13
Ja dat weet ik niet... voor het zelfde geld kwam het tussen de kasten te zitten die de boel moest dragen... :wink: :oops:
 

H@ns

  • #14
Ik heb het verhaal nog eens goed terug gelezen maar je kon inderdaad weleens gelijk hebben Amdusias (al valt dat moeilijk toe te geven :wink: ).

Ik ging er vanuit dat het om een zogenaamde diamant, een los oplegplaatje met facetkanten, ging die op de brede zijregels van die kasten komen (uitgaande van die foto).

Maar volgens de omschrijving gaat het om een heel blok dat tussen de kasten komt...

In dat geval is zagen en multiplex inderdaad de meest logische optie :-|

Dat verklaart die 300 Euro per stuk ook iets beter. Hoewel... is nog leuk verdienen maar goed.

Als het uit vier delen bestaat snap ik alleen niet hoe de voorkant er uit ziet?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu