Nieuwe ketel i.c.m. bestaande Agpo zonneboiler

Tripaul

  • #1
Hallo,

Ik ben toe aan een nieuwe cv-ketel gezien de leeftijd van mijn huidige Agpo-ketel (15 jaar). Naast de ketel heb ik een zonneboiler, ook van Agpo, de Aquasol Standard. De zonneboiler wil ik natuurlijk blijven gebruiken.

Ik ben me even gaan verdiepen in de aansluitmogelijkheden om de zonneboiler met de nieuwe ketel te laten communiceren, maar ik kom hier niet helemaal uit. Ik hoop op uitleg en tips.

De zonneboiler heeft een "brandervoorwaardethermostaat". Deze regelt dat de ketel (naverwarming) alleen aan gaat als de temperatuur van de zonneboiler onvoldoende (<60 graden) is. Ik kom deze manier van communicatie echter niet meer tegen bij de huidige ketels die ik heb bekeken.

Een installateur heeft de verbinding tussen mijn zonneboiler en ketel wel eens losgehaald toen er problemen waren met warm tapwater. Ik vraag me dus af of de communicatie noodzakelijk is of dat het geheel hier alleen nog net wat energiezuiniger van wordt (doordat de ketel-warmhoudfunctie wordt uitgeschakeld als de zonneboiler op temperatuur is)

Ik denk erover om een Remeha Calenta CW5 ketel te nemen. Om hierop een zonneboiler aan te sluiten is er een uitbreidingsset. Hierop moet je een temperatuursensor van het boilervat aansluiten. Deze is beschikbaar bij een Remeha Zen zonneboiler maar niet bij mijn Agpo Aquasol. Ik denk dan ook dat dit geen zin heeft. Ook bij andere ketelmerken zie ik de brandervoorwaardethermostaat niet terug.

Enkele concrete vragen:
- Gaat mijn zonneboiler goed functioneren in combinatie met een Remeha Calenta ketel en zo ja, zijn hiervoor aanpassingen/uitbreidingen van de ketel nodig?
- Gaat/moet mijn zonneboiler communiceren met de Calenta? Of kan dit eigenlijk net zo goed zonder?
- Zijn er andere ketelmerken/types die wellicht beter zijn in combinatie met mijn zonneboiler?

Alvast bedankt voor de reacties!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Kijk even hoe de sensor van de agpo nu in de boiler zit.
Als deze nl. in een dompelbuis zit kan je een remeha sensor er zo voor in de plaats schuiven.
 

Grashopper

  • #3
Als je dit snel wilt controleren moet je even nagaan of de zonneboiler "Zonnekeur" label heeft. Is dit het geval dan werkt hij goed samen met een CV ketel met het NZ keurmerk. Bij de Calenta heb je alleen NZ met het optionele setje. Nu werkt dit ook zonder setje wel. Het setje zorgt ervoor dat de ketel gaat reageren op de zonneboilertemperatuur en bij hogere watertemperaturen minder "heftig" inkomt. Dit komt het comfort ten goede (schommelende watertemperaturen). Maar dit zul je in de praktijk niet merken.
Heb vandaag toevallig een oude Agpo vervangen door een Remeha Avanta. Ook hier hangt een Agpo zonneboiler naast. Heb de communicatiekabel losgenomen. Enige wat er nu gebeurd is dat de ketel ook bij een warm vat even aanslaat, en dan in een regelstop gaat. De pomp en ventilator blijven dan draaien. Maar dit is geen probleem.
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #4
@grashopper:

Is natuurlijk niet zoals het hoort.
Indien die zonneboiler op temperatuur is (>60gr) hoeft het toestel helemaal niet in te komen.
Ventilator en pomp hoeven evenmin te draaien.
Dat is allemaal energieverspilling die nergens voor nodig is.

Bij (bijna) elk merk cv ketel, is een zonneboilerregeling verkrijgbaar.
Sensor op de toevoerleiding van het zonneboilerwater, naar de cv-ketel, en klaar is Kees.

Sensor voelt de temperatuur van het water uit de zonneboiler, en bepaald aan de hand daarvan hoe en of hij moet gaan branden.

Persoonlijk ben ik voorstander van een voorraadtoestel als naverwarmer.
Geen onnodige starts, geen zonneboilerregeling nodig, en een zeer constante temperatuur.

suc6
 

Grashopper

  • #5
Hallo Gorp. Je hebt gelijk, alleen heeft de Avanta deze mogelijkheid niet. Enige wat zou kunnen is een nieuwe mengventielset met bypass kopen. Die wordt wel door Remeha geleverd. Dan wordt het hete water onder de ketel doorgevoerd.
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #6
De brandervoorwaardethermostaat bij de agpo zonneboiler is gewoon een aan/uit contact van een thermostaat in de boiler. Inplaats van een lus op je ketel zit die thermostaat aangesloten. Is het contact verbroken schakelt de ketel niet in voor warm water (dan is de boiler op temperatuur).

Voor de Calenta is zoals hierboven genoemd een optionele set beschikbaar voor het aansluiten van een zonneboiler, bestaat uit mengventiel, extra print en sensor. Die sensor plaats je op de uitgaande leiding van je zonneboiler. De leiding die naar je ketel gaat, zo dicht mogelijk bij de boiler. Ook met je de doorstroom-begrenzer in de Calenta vervangen voor een hitte bestendige, deze zit ook in de set.
 

Tripaul

  • #7
Dank voor jullie bijdrages zover!

@Arie
Het huidige mengventiel wilde ik toch al vervangen. Denk dat ik inderdaad met een sensor op de leiding moet gaan werken. Is dit de set die je bedoelt? https://www.warmteservice.nl/Verwar...ha-zonneboiler-aansluitset-Calenta/p/02052760

Ik kan echter niet vinden wat er allemaal in deze set zit en zie b.v. geen print op het plaatje.

In een overzicht van Remeha (Prijslijst_II_Gaswandtoestellen_2015.pdf vind ik nog wel de SCU-S02 uitbreidingsbox en SCU-S03 uitbreidingsprint. Heb ik deze (ook?) nodig of zijn deze alleen voor de combinatie met een Remeha zonneboiler?
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #8
Heb even gekeken print zit er niet bij moet los besteld worden "Elektronica uitbreidingsbox incl. SCU-S02 print" met bestelnummer: S100.957 en "Zonneboiler aansluitset" met bestelnummer: S100.955.

Dit geldt voor de 25S, 30S, 28C, 40C. Voor de 40L is alleen de S100.955 nodig.

Overigens als je de ketel besteld gewoon aangeven wat je wil, de meeste groothandels weten wel wat ze je dan moeten leveren.
 

Bowisys

  • #9
Is het ook mogelijk de Aquasol 4 zonneboiler zonder cv, dus zonder opentherm te laten werken maar aan te sluiten op een doorstroomverwarmer?
Voor mij is dat efficienter vanwege zonnepalen en bovendien ben ik dan vrij met het kiezen van welke cv dan ook.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #10
Topic kapen is niet toegestaan open even een nieuw topic.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
Inderdaad, begin even een nieuw topic.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu