Nieuwe installatie met VV en radiatoren, kan dit (beter) ?

Pillendraaier

  • #1
Wij zijn een oude vrijstaande woning aan het renoveren en uitbreiden. De woning is opgebouwd uit steens-muren waaromheen in de 60'er jaren een niet-geïsoleerde spauwmuur is gezet toen ook een extra verdieping erop is gebouwd.

Wij hebben pal achter de woning een prefab kelder van 6,5 x 4,5 meter laten plaatsen, waarboven de aanbouw (keuken) van de woning komt.

De gehele cv-installatie willen we nieuw aanleggen, uitgaande van de Remeha avanta cw6 combiketel. Deze ketel wordt op de begane grond in een centraal in het huis gelegen cv-kast gemonteerd waarin ook het expansievat en de therminon 10-groeps vloerverwarmingsverdeler gemonteerd kunnen worden. Aansturing dmv een Honeywell chronotherm IV aan/uit thermostaat.

De gehele benedenverdieping (woonkamer voor, woonkamer achter, hal/gang, werkkamer, keuken en kelder) willen we verwarmen met vloerverwarming als hoofdverwarming (10 cm h.o.h.) in een nieuwe goed-geïsoleerde zwevende cementdekvloer afgewerkt met vloertegels. In deze ruimtes willen we liever geen radiatoren.
Als vloerverwarmingsbuis willen we AKB-buis gebruiken ivm kwaliteit en diffusiedichtheid.
De keldervloer krijgt een eigen 2-groeps vloerverwarmingsverdeler

Op de eerste verdieping willen we de badkamer voorzien van een elektrische vloerverwarmingsmat en een designradiator met thermostatische radiatorkraan. De 2 slaapkamers elk 1 radiator met thermostatische radiatorkraan.

Op de zolderkamer 2 kleinere radiatoren met elk een thermostatische radiatorkraan.

Graag zou ik voor de woonkamer, keuken, kelder en werkkamer bedrade zone-regeling toepassen... Is dit de moeite en de investering waard ivm stookkosten en extra comfort ?

Waar kunnen we het drukverschil-ventiel / shunt / bypass het beste plaatsen ? Kan dit onder het ketel-nivo in de kelderruimte of is het beter om deze op de zolderkamer te plaatsen ?

Ik ben zeer benieuwd of we nog zaken over het hoofd hebben gezien en of/hoe deze installatie verbeterd zou kunnen worden.

Hoe kunnen we de cv-ketel het beste instellen qua temperaturen, pompstand etc. ?
 

Gertk

  • #2
Mijn ervaringen (zie ook thread regeling vloerverwarming, zelfde categorie).

Sommigen beweren dat je bij stoken op een vloerverwarming 's nachts door moet stoken. Onze regeling was op die manier opgebouwd. Echter, als je huis wat ouder is en de isolatie wat minder (zoals bij ons). dan gaat dat in de praktijk niet op. Je verstookt dan 's nachts domweg teveel. Beter isoleren heeft de voorkeur maar kan helaas ook niet altijd. In de praktijk laten wij de vloerverwarming uit tussen 's avonds 9 uur en 's ochtends 4 uur. Dat levert (voor ons) het beste optimum op tussen comfort en gasverbruik.

Zie andere thread: regel op een ruimtethermostaat en niet alleen op een voeler op de retour.

Ik heb een installatie met 2 zonekleppen (een voor radiatoren en een voor de vloerverwarmign). Hoewel je dat later ook zou kunnen toevoegen, is mijn ervaring nu dat het de voorkeur verdient om meer zones te nemen als de ruimtes echt verschillend worden gebruikt. Of dat economisch uit kan weet ik niet, dat hangt van de situatie af. In onze situatie zou het beter zijn om nog twee zones extra toe te voegen (en dat doen we nog wel een keer). Een zone om de radiatoren op de verdieping te scheiden van de radiatoren beneden. Een aparte zone voor de keuken.

Mijn gevoel zegt: creeer voor elk vertrek waarbij je niet op een ander referentievertrek goed kunt regelen een aparte zone. Dat is in de aanleg wat duurder maar levert een hoger comfort op en een lager gasverbruik.

Ik hoop dat je er wat aan hebt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu