Nieuwe gasleiding onder de keukenvloer

Louis Verhagen

  • #1
We zijn van plan om volgend jaar de keuken goed te verbouwen. We willen de oude tegels (uit 1896) los halen (sommige zitten al los). De ondergrond is nu zand kleine betonlaag tegels (geen kruipruimte). De bijkeuken wordt er bij getrokken en zo krijgen we een woonkeuken. Vervolgens willen de oude gasleidingen vervangen die dwars door de keuken lopen.

Nu speel ik met het plan om wat grote riool buizen (bv 125 mm) in het zand te leggen, vervolgens isolatie op het zand een laag beton en vervolgens weer de tegels terug te leggen. Die riool buis komt dan mooi in de kelder uit die iets verder in het huis ligt (en de gas aansluiting heeft) en aan de andere kant waar het gas fornuis uitkomt. In die riool buis wil ik dan de gasleiding laten leggen (en een datakabel, telefoonlijn, coax etc..). Voordat ik er een gasmeneer bij haal wil toch een beetje een idee hebben wat kan en mag.

Nu dacht ik dat je tegenwoordig flexible gasleidingen buiten mag gebruiken. Maar hoe zit dat binnenshuis? Een traditionele stalenbuis is eigenlijk geen optie om door de pvc pijp te leggen en los door het zand of in het beton lijkt me eigenlijk ook geen goed optie (kleine verzakking = grote kans op lek).

Wat zijn jullie ideeën?

Louis
 

Ketelman

  • #2
Je kan ook wicu buis nemen.
Is koper en afgeschermd met een kunststof mantel , je kan het uitrollen en zit op een rol van ik dacht 10 en 25 meter.
Je hoeft dus geen verbindingen te maken onder de vloer en kan de uiteinden solderen zodat je geen rare knel of andere overgangen hoeft te maken.
 

Chathanky

  • #3
Kunstofbuizen moeten geel van kleur zijn, dit geldt ook voor kunststof mantelbuis.

wicu is een goede flexibele oplossing en beter bestand tegen mechanische invloeden.

moet je verbindingen maken waar je later niet meer bij komt soldeer deze dan.
 

H@ns

  • #4
Ik ben toevallig zelf ook aan het worstelen met dit onderwerp. Wat ik tot nu toe heb ontdekt is;
Kunststof (PE) gasleidingen mogen niet binnenshuis geplaatst worden, ook niet ondergronds, zelfs niet door een muur naar buiten.

Koper is dan de logische tweede optie, hierbij dient de buis bij plaatsing in vloer of muur voorzien te zijn van een mantelbuis die aan beide uiteinden is afgedicht (kit wordt hierbij als mogelijke optie gegeven)

In de vloer of muur mogen geen koppelingen zitten.

De afstand tussen de gasleiding en overige leidingen ondergronds dient tenminste 20cm te bedragen. (optie PVC verzamel buis vervalt hiermee dus)

De materialen voor gastransport (lees leiding) dient van een brandvertagend materiaal te zijn, koper en staal zijn kennelijk geschikt mits voorzien van een Gastec of QA-keur, keurmerk.

Voor koppelingen geldt hetzelfde. Voor koppelingen buitenshuis is PE toegestaan mits weer voorzien van een keurmerk en toegepast met steunhuls. Kleur van leidingen+mantel is zoals Chatanky als aangaf (geel)
De koppelingen zijn doorgaans wit.

Als je de leidingen binnen in een koker legt, bijv. een ombouw om de boel uit zicht te houden, dient de koker aan de bovenzijde voorzien te zijn van een ventilatie mogelijkheid die naar buiten afvoert.

En dan heb je nog te maken met de diameter van de leidingen maar daarover is weinig info te vinden behoudens dan de verwijzing naar het installatiebedrijf dat dit dient uit te rekenen :-|

Mocht je zelf nog iets meer informatie over dit alles vinden of horen dan hoor ik het graag van je!!
 

Chathanky

  • #5
Dan is er in de jaren dat ik er uit ben weinig verandert als ik dit zie.

ik durfde er niet veel over los te laten omdat dit voor mij een 5 jaren geleden dit vak verlaten heb.

kunststof pe wordt binnen wel gebruikt, dit is leiding met een soepele kopere binnenleiding in verwerkt.

de diameter is wel te berekenen maar is geen berekening voor een doe het zelver, het is een vrij complexe berekening die je beter aan een ervaren iemand kan overlaten. de berekening is terug te vinden in de nen 1078.

Ik ga er van uit dat h@ns over de meest recente normen praat, en komen mij op alle fronten bekent voor.
 

H@ns

  • #6
PE met koperkern wordt gezien als koper in mantelbuis en dan mag het dus wel.
Ik heb die informatie uit de norm NBN D51-03 (2004), zegt me verder niets maar het klinkt allemaal erg logisch en aannemelijk.
Toevoeging;
Dit gaat dus sec over aardgas!
Voor stopkranen, nominale druk en wanddikte, maximale diameter koperbuis (28 of minder) lengte van de leidingen, enz. gelden ook weer beperkingen op de eerder genoemde regels.
Al met al complexe materie... en terecht overigens!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu