Nieuwe Bosch vaatwasser maakt herrie

Emperor_nld

  • #1
Wij hebben een 2 weken oude Bosch SGU85M15EU/34 vaatwasser.

Vanaf het moment dat wij 'm kregen maakt ie in het algemeen veel lawaai (horen lopen van het water, draaien van de sproeiers, zoemen. Maar na het afpompen van het water in het bijzonder.

Er klinkt dan een behoorlijk gebrom. Een monteur van Bosch vindt dit allemaal heel normaal en binnen de normen. Het zoemen gaat volgens de monteur om de "ventielen" t.b.v. water aan-/ afvoer en het gebrom zou de pomp zijn.

In vergelijking met onze vorige vaatwasser een Miele (13jr oud) was de Miele een stuk stiller. De folder geeft aan dat de Bosch "fluisterstil" moet zijn.
Is dit werkelijk normaal en wie heeft ook deze "nare" ervaring.
 

Co de Witgoedman

  • #2
Bosch en Miele kunt u niet vergelijken met elkaar, ze opereren allebei in een ander kwaliteitsniveau.
 

Emperor_nld

  • #3
Bij Reezo vertelden ze dat ons ook. Miele voor de wasmaschine en Bosch voor de vaatwasser!

Is uw mening dat de miele beter en stiller is?

In ieder geval bedankt voor de snelle reaktie.
 

Co de Witgoedman

  • #4
Ik heb wel een mening, maar deze geef ik nooit via het forum, beide merken zijn goede waar voor het geld.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een kennis van mij heeft een Bosch (inbouw)vaatwasser, ca 1 jaar oud.
Ik heb bij hem geïnformeerd en geluisterd: de genoemde problemen heb ik daar niet kunnen ontdekken. Alleen bij het afpompen hoor je geluid in de gootsteen, maar dat is begrijpelijk omdat de afvoer direct op de gootsteensifon loost.

De SGU85M15EU/34 is, voor zover ik heb kunnen vinden op de site van de leverancier, een vrijstaand model. Wellicht heeft dat een ander effect.
Kan er niet ergens wat tegenaan staan resoneren, resoneert de vloer misschien mee? Staan de pootjes goed afgesteld?

Lawaai is natuurlijk een relatief begrip! Een servicemonteur die net uit een lawaaige bestelauto komt, zal het geluid wellicht anders inschatten dan een gezin dat 's avonds rustig op de bank zit...

Het lijkt me niet normaal indien de machine veel lawaai maakt, maar een vergelijk is altijd erg lastig. Er bestaan dB meters (geluidsniveaumeters), maar of je daar veel verder mee komt om aan de leverancier aan te tonen dat de vaatwasser toch écht te veel lawaai maakt?

Misschien toch een kwestie van volhouden bij de leverancier!

Succes!
 

Emperor_nld

  • #6
Het model is een geïntegreerd type waar een decor plaat voor kan. Geen vrijstaand model. Er zit b.v. geen "deksel" op.
Het gezoem, gebrom lijkt op het zoemen van een trafo, maar dan sterker.

De leverancier heeft aangeboden hem om te ruilen voor een Miele.
We waren echter gelukkig met de indeling van de manden etc. Ik kan me niet voorstellen dat een Bosch, toch ook een gerenomeerd merk zoveel lawaai maakt.

Kees, hoor je bij die kennis alleen het afvoeren van het water? Of ook duidelijk het instromen van het water, het lopen van het water langs de deur, het draaien van de sproeiarmen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zoals ik noemde, hoorde ik uitsluitend het afvoeren van het water op het moment dat het water door de afvoer gaat. Verder heb ik geen noemenswaardige erg in het geluid van de vaatwasser gehad. Het betreft ook hier een "fluisterstil" exemplaar, maar dan volledig geïntegreerd.

Het is in dit geval wel een huis met een aparte keuken, geen open keuken.
Maar ook als ik er vlak bij stond, had ik er geen erg in dat de machine draaide!
Ja, je hoort wel wat water stromen in het begin, maar niet noemenswaardig.

Meer kan ik er helaas niet over zeggen.
Geluid is zo relatief...

Aldus naar waarheid, etc. etc. :mrgreen:

Kees
 

Emperor_nld

  • #8
We gaan luisteren bij iemand met een identiek apparaat. Benieuwd naar het verschil.
Iedereen bedankt voor de reakties.
 

Katinka

  • #9
Hallo wij hebben ook een Bosch (sgs8482), het geluid van water pakken hoor je wel, in de zin van bij het afsluiten hoor je, kadoenk, kadoenk, door de leidingen, daarna het draaien, als het water in ijzeren pannen e.d komt hoor je het beter dan in een plastic bekertje, met het afvoeren van het water hoor je alles borrelen, maar dat komt door het gootje.

Heel erg stil kan ik ook niet zeggen, schrok er in het begin wel wat van, maar of hij is na indraaien stiller geworden of ik merk het gewoon niet meer. :D

Het is onze eerste vaatwasser dus ik heb ook geen echte vergelijk, het is geen inbouw, maar we hebben hem onder het aanrecht geschoven, kan nl. wel als halfinbouw gebruikt worden, zeg maar.
Heel erg storend vindt ik het niet meer zo, ondanks de open keuken.

Mijn ouders hebben ook een Bosch inbouw en die is in ieder gevaal een heel stuk zachter, misschien beter geïsoleerd, zeker met water pakken, maar hij slurpt wel heel erg als hij water loost.

Momenteel is hij even buiten gebruik, (is nu lekker stil maar moet nu zelf weer afwassen bleh. :? , ik mis het geluid. :cry: )

Groetjes Katinka
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
De door jou genoemde kadoenk heeft niets met de kwaliteit van de vaatwasser te maken, maar met die van de waterleiding.

Het is een veel voorkomend verschijnsel, dat watergebruikende machines dergelijk lawaai produceren. Dat komt door de drukgolf, die in de leiding onstaat op het moment van abrupt afsluiten.

Een waterslagdemper, direct op de plek van de de kraanaansluiting, kan daarin een flinke verbetering brengen.
Zelf heb ik de beste ervaring met de buisvormige waterslagdempers, die je echt tussen kraan en wateraansluiting schroeft.
 

Katinka

  • #11
Je hebt gelijk, Kees, komt ook niet van de vaatwasser, maar heeft er wel wat mee te maken. Maar wist niet dat er ook iets tegen te doen was, dus heb er weer wat bijgeleerd, dank je. :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu