Nieuwe boiler plaatsen

Annemarie72525

  • #1
Hallo,
wij hebben in onze woning een electrische boiler van 200 liter waarbij het water verwarmt wordt op uitsluitend nachttarief ( de meter van de accumulatieverwarming); deze boiler lekt en moet vervangen worden.
Aangezien ons gezin van 5 personen inmiddels afgeslankt is tot 2 personen zouden we een boiler van 75 of 100 liter plaatsen maar wel terug op het uitsluitend nachttarief, we zouden deze klus deze keer zelf willen klaren.
Mijn vraag is of je hiervoor een boiler mag nemen die gewoon op dagtarief werkt en dan de bekabeling van het nachttarief erop mag aansluiten? Of zijn dit speciale boilers voor nachttarief?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Normaal gesproken kunt u de nieuwe boiler gewoon aansluiten op de bestaande bedrading, de schakeling naar het nachttarief gebeurt niet door/in de boiler maar in de meterkast.
 

Kacheltje

  • #3
De bedrading kun je overzetten, in de meterkast zit de mogelijkheid om de boiler ook op de dag op te laden.
Het nachttarief schakelt 2x daags in en dat is meestal wel voldoende om de boiler op peil te houden.

Vraag je wel af of het een eigen boiler is of een huurboiler van het energiebedrijf. Een huurboiler is immers niet van u en het vervangen of weghalen dient in overleg met de verhuurder te gaan.
 

Annemarie72525

  • #4
Het gaat over een eigen boiler dus daar is er geen probleem.
Wat ik me ook nog afvraag is waarom bij de éne boiler de warmwateraansluiting boven zit en bij de andere onderaan? zit er bij deze met de aansluiting onderaan misschien een buis binnenin tot bovenaan? want het warme water stijgt toch en moet dus toch bovenaan afgetapt worden? of is er iets met die boilers met aansluiting onderaan wat ik over het hoofd zie?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
De buis loopt gewoon door de boiler omhoog om daar WW weg te halen.

Het enige waar je op moet letten of de boiler geschikt is voor waterdruk of dat deze drukloos is.

En vervang de inlaatcombinatie.
 

Annemarie72525

  • #6
Oei, dat snap ik niet hoor, geschikt voor waterdruk of drukloos??
En wat bedoel je met: vervang de inlaatcombinatie?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Er zijn 2 typen boilers drukloze boilers deze worden gevuld door het opendraaien van de warme kraan, de boiler stroomt dan over en via die buis krijg je dan warm water, hiervoor heb je een speciale kraan nodig, de boiler zit vaak recht boven de kraan.

het tweede type is gewoon direct aangesloten op de waterleidingen er staat dan altijd druk op de boiler.

Onder deze boiler zit een inlaatcombinatie, deze moet je meevervangen met de nieuwe boiler. ze verkalken en de werking word minder in de loop der jaren. het verstandigste is om deze ook direct te vervangen.
 

Annemarie72525

  • #8
Ok, wij noemen dit lagedruk- en hogedrukboilers, het gaat sowieso om een hogedrukboiler . Bedankt
 

BeeTeeWee

  • #9
Uit kostenoverwegingen zou je nu ook nog kunnen overwegen of je geen gasgestookte boiler wilt nemen. In combinatie met een driewegklep kan de CV-ketel (?) dan tevens de verwarming van het tapwater voor z'n rekening nemen. Dat schijnt veel goedkoper te zijn dan elektrisch verwarmd water.
 

Annemarie72525

  • #10
Dat is hier niet aan de orde, we hebben geen aardgas en verwarmen op accumulatie wat best wel meevalt qua prijs hoor
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu