Nieuwe achterdeur of nieuw slot

Jpbosk

  • #1
Hallo,

We zitten met het volgende probleem, ik hoop dat iemand een goed idee voor ons 'hopeloze' geval heeft.

Het slot (met name de klink) in onze achterdeur heeft z'n beste tijd gehad. Daarom willen we een nieuw slot erin zetten, echter, ik kwam tot de ontdekking dat het sleutelgat niet recht door de deur zit, maar aan de buitenkant zo'n 2 centimeter naar buiten zit. Dit is blijkbaar de ouderwetse oplossing om zowel binnen als buiten een tegelijk sleutel te kunnen gebruiken?

Maar een nieuw slot met cylinder is altijd rechtdoor. Ik zat al te denken aan nieuw gat boren en oude gat dichtplamuren, maar dat voelt op 1 of andere manier prutserig aan. Of is dat wel normaal?

Een andere oplossing is een nieuwe deur. Echter: het kozijn is van beton, en is geen 90 graden. Er zit ongeveer een halve centimeter verschil tussen de binnen- en de buitenkant. De huidige deur heeft dus ook schuine randen (boven, links en rechts). De breedte van de smalste kant (binnen) van de deur is 86 cm, de breedste kant (buiten) is 87 cm. En de deuren van tegenwoordig zijn standaard 88 cm. Ik heb het gevoel dat dit dus niet gaat passen, en al helemaal niet bij de smalste kant, dat is namelijk 2 cm verschil.

Hetzelfde geldt voor de hoogte trouwens, al is daar vaak wel wat op te lossen met een schaafmachine aan de onderkant. Al geldt ook hier dat de huidige bovenkant schuin is.

Overigens is kozijn vervangen geen optie. Er is namelijk geen echt kozijn, de deur hangt aan de betonnen constructie van het huis. Het kozijn vervangen zou dus betekenen een stuk uit de constructie zagen, en dat zie ik mezelf nu eventjes niet doen :-)

Is er iemand die vaker met dit bijltje gehakt heeft? En een mogelijke oplossing weet? Of tips heeft? Ik weet het namelijk echt ff niet meer...

Alvast bedankt voor de reacties!

Met vriendelijke groet,
Jean-Pierre Boskemper
 

Pepjo

  • #2
Ik zou een nieuw slot + cilinder plaatsen. Het gat wat overblijft kunt u ook opvullen met een stukje massief hout, op maat gemaakt en dan erin gelijmd.

Als u dit daarna goed schuurt en afwerkt, zie je er bijna niets meer van.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Een goed gesorteerde ijzerhandel kan u misschien helpen of anders een slotenmaker.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Je kunt er gewoon een nieuw slot in zetten.
Bij nieuwe sloten zit het cilindergat op 55 of 60m vanaf de voorkant van de deur.
Dus meet eerst op hoe ver de gaten vanaf de voorkant zitten en kop dan een slot wat er zo dicht mogelijk bij zit of zo goed mogelijk tussenin zit.

De gaten kun je simpel afdichten met een stuk hout en PU lijm.
vervolgens breng je de slotschilden aan en je zult zien dat deze de oude gaten keurig afdekt zodat je er niets meer van ziet.

Maar als je zo'n slot hebt dan zou ik dit wel zsm gaan doen, immers van het slot wat je nu hebt zijn maar een paar verschillende sleutels op de markt gebracht, dus even langs de hakkenbar een bos sleutels kopen en je deur is zonder schade te openen.


Nog een advies koop meteen een veiligheidsslot, vaak is dat helemaal niet zo heel veel duurder.
Als je de maten hebt wil ik wel even kijken welk slot je het beste kunt nemen.

suc6

Gerrit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu