Newbie stucadoorvraagjes ...

Watje4

  • #1
We hebben een "nieuw" huis gekocht en daar zal behoorlijk gestukt moeten worden, zo'n 80 strekkende meter om precies te zijn. Ik heb al veel op internet gelezen, ook de kluswijzer van KlusIdee, maar er blijven nog veel vragen over.

Ik weet overigens al dat uitbesteden van het stucwerk beter zou zijn (dat hoor ik dagelijks ... pfff). 't Is echter geen optie, want het is gewoon véél te duur en dat geld is er niet. Ik ben dus veroordeeld tot het zelf doen. Het idee is om op zolder met twee onbelangrijke wandjes te beginnen en zo in het huis naar beneden te werken, waar de meer belangrijke (lees: in het zicht zittende) wanden zijn. Zodoende heb ik (hoop ik) benedengekomen voldoende ervaring om het - redelijk - netjes te doen ...

Even de situatie verder uitdiepen: Het gaat hoofdzakelijk om grote vlakken met af en toe een raam of een deur er in. Weinig (volgens mij -geen-) ingewikkelde hoekjes of zo. Meeste muren die gedaan moeten worden zijn open metselwerk dat door de vorige bewoner geschilderd is. Ff een fotootje van een deel van zo'n muur, zodat het duidelijk is waar het over gaat:



Nou begrijp ik dat ik als leek het best met stucgeleiders en een aluminium rei kan werken. Echter, als ik bij de bouwmarkt naar stucgeleiders zoek, vind ik alleen maar hele dunne metale "framepjes" van een 1,5 meter hoog. Daar kan ik toch geen muur mee doen ? Dus de eerste vraag:

- Wat is een goede stucgeleider?

Dan komt er nog bij dat die metalen stucgeleiders volgens mij niet meer te verwijderen zijn, want het lijkt me dat je het gips eroverheen smeert.

- Klopt het dat je dit type stucgeleiders moet laten zitten ?

(ook bij hoekprofielen is het gebruik me niet helemaal duidelijk, dus als iemand daar nog in meer detail het gebruik van uit kan en wil leggen: graag)

Werkelijk nog geen bouwmarkt gevonden die een "aluminium rei" verkoopt

- Wordt dat niet als zodanig verkocht ? Heet het anders ?

En dan voorlopig even als laatste vraag:

- Wat is de ultieme tip voor het GOED plaatsen van de stucgeleiders, dus waterpas en in lijn ? (want volgens mij gaat de kwaliteit van het resultaat in het geheel afhangen van hoe goed dit is gedaan ... toch?)

Ik hoop dat iemand met stuc-ervaring me een beetje op weg wil helpen. Alvast bij voorbaat mijn grootste dank !

Rob
 

Chathanky

  • #2
Stucgeleiders kun je laten zitten, als de stuc enigzinds goed droog is kan je ze ook verwijderen en de sleuven dichtssmeren

Hoekprofielen beschermen de hoeken tegen beschadigen.

Ik heb mijn alu rei bij een der grote bouwmarkten gekocht, dus het lijkt me dat ze nog steeds te verkrijgen zijn.

Bij de bouwmarkten of op hun url's vind je folders hoe te stuken met geleiders.
 

EdP

  • #4
Da's nieuwe spelling Kees, ik hou het maar bij de vorige (stucen). Ik hou ook nog steeds meer van pannekoeken, niet van pannenkoeken.

P.S. in de video pagina niet gevonden wordt het nodige gemeld over stucgeleiders.
 

EdP

  • #5
In het filmpje gebruikt Dennis weliswaar geen stalen geleideprofielen, maar hij laat wel goed zien hoe je de profielen verwijdert en de naden wegwerkt.
 

H@ns

  • #6
Stucgeleiders altijd weghalen!!
Even de stuc insnijden aan de bezette zijde, plamuurmes er onder wippen aan de niet bezette zijde en loswrikken.
Schoonmaken en opnieuw gebruiken.

Je maakt banen waarbij de volgorde is;

Bezetten - leeglaten - bezetten. Dit herhaal je tot de muur dus half bezet is en dan ga je de tussenliggende delen bezetten waarbij de bezette delen de geleiding vormen.

Als je de slag te pakken hebt kun je de hele muur ineens doen en de geleiders geheel achterwege laten.
 

Watje4

  • #7
Thanks voor al het advies.

De stuc-wijzer op KlusIdee zelf is best handig, maar voor diegene die -echt- beginner zijn, staat er nog eentje hier. Ik hoop dat de link mag blijven staan, omdat het gaat om een link naar een niet-commerciele site en de kluswijzer is net ff wat uitgebreider en beantwoordt veel vragen die ik had ...

Nogmaals, bedankt iedereen !
 

Watje4

  • #8
Toch nog een aanvullende vraag voor de stukadoorexperts:

Op de foto hierboven is te zien dat de meeste muren die ik moet stucen reeds geverfd zijn, waarschijnlijk iets van latex of zo. Nu heb ik me in de bouwmarkt al suf staan turen naar alle variaties van primer, maar ik kom er niet uit.

Welke voorstrijk/primer kan ik nou het beste gebruiken voor een geverfde-gemetselde muur die ik wil gaan stucen met Rotband ...

Nogmaals, bedankt voor het meedenken met deze stuc-beginner :-)
 

Max1974

  • #9
Ik heb ik de woonkamer een stukadoor erbij gehad.

Hij heeft de gehele wand eerst voorgestreken met betoncontact. Roze/terracotta achtige kleur, wordt bikkelhard en is net schuurpapier.

Maar de naam zegt het al: betoncontact.
Weet dus niet of dat ook werkt voor verf/latex... :-|
 

H@ns

  • #10
In stucland heet zoiets een ruwer, vraag er maar eens naar bij een verfhandel of bouwmaterialen handel.
 

Watje4

  • #11
H@ns schreef:
In stucland heet zoiets een ruwer, vraag er maar eens naar bij een verfhandel of bouwmaterialen handel.
Ah, dan gaan we daar eens naar op zoek. Thx voor het advies.

Maar is zo'n geverfde-metselwand nou sterkzuigend of juist zwakzuigend ? Het lijkt me de tweede, maar even voor de zekerheid ...
 

EdP

  • #12
Over gelatexte muren kan ik nog niks vinden, maar of de muur sterk, zwak of niet zuigt kun je niet zeggen, dat moet je testen. (url naar artikel niet gevonden)
 

Watje4

  • #13
EdP schreef:
Over gelatexte muren kan ik nog niks vinden, maar of de muur sterk, zwak of niet zuigt kun je niet zeggen, dat moet je testen.
Kijk, da's een goeie tip ! Bedankt !

We gaan dus gewoon ff wat water tegen die muur aankwakken "and than we wait" ;)
 

Hval

  • #14
De hechting voor stucwerk is stucprimer Emmer van 5 of 15 kg.

Insmeren en geverfde muren eerst diep inkrassen voor een betere hechting van de laag.
 

Watje4

  • #15
Hval schreef:
Insmeren en geverfde muren eerst diep inkrassen voor een betere hechting van de laag.
Wat moet ik mij voorstellen bij inkrassen. Gewoon met een stanley-mes een kras om de cm zetten (dat wordt veel werk dan) of zijn er andere (lees: handigere en snellere) methodes? :mrgreen: Thx!
 

EdP

  • #16
Een latje met een paar spijkers erdoorheen op gelijke lengte zou je al wat werk kunnen besparen.
 

H@ns

  • #17
Inkrassen of beter; opruwen is alleen nodig als je er een verse raaplaag onder zet. Een ruwer, primer met fijnzand, is voldoende om een goede hechtlaag te creeëren.
Het merk is niet relevant trouwens..
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu