Netjes slijpen/bijtelen/schuren van baksteen

Tommie

  • #1
Op een gemetseld muurtje wil ik een houten plank (barretje) gaan monteren. Het muurtje is helaas zeer slorig gemetseld en de stenen variëren erg in hoogte, waardoor de plank niet stabiel komt te liggen.

Daarom wil ik op de een of andere manier de stenen aan de bovenkant van het muurtje gelijk krijgen. Wat lijkt de beste oplossing? Slijpen, schuren (?kan dit??), bijtelen (lijkt me gevaarlijk, aangezien er snel te grote stukken af zullen springen). Alvast bedankt voor mogelijke tips!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Professionals hebben daar ongetwijfeld mooier gereedschap voor, maar ik zou zoiets doen met een haakse slijper met daarin een diamant schijfje.

Daarmee kun je óf een groef aan beide zijden maken, waarna je het teveel met een steenbeitel er voorzichtig af slaat, of de bovenkant netjes afwerken.

Draag bij het werk wel gehoorbescherming, een veiligheidsbril en gebruik het zijhandvat van de slijper. Zorg dat je een stevige opstelling hebt waar je op staat. En het kan nooit kwaad in zo'n situatie als iemand anders in noodgeval de stekker er uit kan trekken, dus je goed in de gaten houdt bij het werk!

Denk eraan dat het een enorme stofkliek geeft, komt twee huizen verder... Dus wel even de buren waarschuwen ivm de was die buiten hangt. :wink:
 

Tommie

  • #3
Hoi Kees,

Hartstikke bedankt voor je reactie. Het lijkt me goed uitvoerbaar, maar ik baal wel een beetje van de stofboel. Ik bedacht me dat ik het natuurlijk ook kan omdraaien, zodat ik in het hout ga frezen.

Om het hout zit echter een folie (net als bij aanrechtblad). Vermoeilijkt dit het frezen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het zal heel moeilijk worden dat hout zodanig te krijgen dat het exact past op de bovenkant van dat grillige muurtje.

Een en ander natuurlijk afhankelijk van hoe erg grillig, dat kun je zelf het beste beoordelen. Die folielaag zou ter bescherming van het hout kunnen zijn en dus bij frezen snellere rotting. Maar dat gaat me te ver om zo te beoordelen...

Is het eigenlijk binnen of buiten, omdat je het over een muurtje had dacht ik buiten... vandaar twee huizen verder (in de tuin bedoelde ik).

Is het voor binnen dan is het minstens even erg, dan moet je echt alles goed dichtplakken, en dan nog zit het overal. Alleen te doen als je een verbouwing aan het doen bent!

Is het weinig, dan zou je ook nog een speciale vijl kunnen halen bij een bouwmarkt of ijzerwinkel. Ik weet uit mijn hoofd niet precies wat voor materiaal daarop zit, wolfram of zo... Daarmee kun je steen "vijlen" en dat gaat met beduidend minder stof gepaard. Maar het moet geen te dikke laag zijn of te hard materiaal dan lukt het niet.

Met zo'n vijl is het stuiven beduidend minder omdat het veel meer beheerst gaat.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #5
Je kunt natuurlijk een laagje mortel (cement) aanbrengen en daar de plank indrukken. Met de mortel vul je de hoogte verschillen uit.

suc6 @rie
 

H@ns

  • #6
Ja ik zou ook met een egalisatie laag gaan werken.
Twee planken met lijmklemmen op de muur zetten bij wijze van bekisting.
Mooi waterpas stellen en vullen met specie (vette specie dus beetje kalk er door) en dan strak af reien langs de bovenkanten van je "bekistingsplanken"

Dat geplastificeerde materiaal kun je in elk geval niet frezen, schuren, vijlen of wat dan ook want het is hoogstwaarschijnlijk spaanplaat!
Als blad kun je het best een watervast verlijmde triplex pakken die goed in de verf gezet wordt.
Nog mooier is natuurlijk onbehandeld hardhout dat buiten kan.
(uiteraard van een fsc kwalificatie dus verantwoorde kap, of ons eigen inlandse Robinia (pseudo accasia) Net zo duurzaam als Teak!)
 

Tommie

  • #7
Bedankt allemaal voor de goede tips!

Het is voor binnen. (Heb onlangs een flatje gekocht en de oude bewoners waren nogal te spreken van schoon metselwerk en schrootjes e.d.) Het muurtje voor het barretje is door hen gemetseld. Ik heb het muurtje gestucd, maar ben zo dom geweest niet na te denken over de vlakheid van de bovenkant van het muurtje.

Ik denk dat ik voor de egaliseer-optie ga, maar eventueel is ook het vijlen een oplossing. Ik zal hiernaar gaan informeren, want er hoeft niet erg veel steen verwijderd te worden. Bovendien is het niet erg harde baksteen.

Ik zal jullie de uiteindelijke keuze mededelen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu