Nehabo betonvloer zolder oude boerderij isoleren

Henk24

  • #1
Hallo,

Onze boerderij is een jaren '50 boerderij, vol beton, van 1200 m3. Voorhuis (400 m3) is nu bewoond, maar het achterhuis (800 m3) niet. Althans, er staan beneden op de deel nog 'n aantal paarden en het is bergruimte. De zoldervloer, helemaal leeg & vlak, is een betonnen nehabovloer uit 1950, en een stuk - huis is verlengd - uit 1962.

Uitdaging: bovenverdieping/zolder bewoonbaar maken, oppervlakte van 200 m2, 20*10*5.

Vraag: hoe de betonvloer van boven af isoleren?
(En hetzelfde voor de kap, maar ik ben specifiek op zoek naar vloer-informatie) Beneden heeft weer & wind dus vrij spel, en is 't dus tot rond 't vriespunt, tot tropisch in de zomer. Boven hebben we 't graag wat aangenamer. Toegang tot de zolder kan vanuit het woonhuis, dus de vloer kan helemaal dicht worden.

Doorsnede:


Bovenaanzicht vloer zolder (voordat deze qua lengte is verdubbeld):

Mocht iemand nog 'n andere tekening willen zien, dan kan dat.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is het niet beter om aan de onderzijde van die vloer een laag isolatie aan te brengen.
 

Henk24

  • #3
Dan doen we liever niet (of eigenlijk: niet), vanwege de al beperkte hoogte (2.20) beneden, het bij de boerderij horende karakteristieke van de 'tegel'zolder en we nog niet weten hoe ooit (10 jaar?) de benedenverdieping 'ingericht' / gebruikt wordt.
 

Millew

  • #4
In dit geval is het ook beter om de isolatie op de vloer te leggen, omdat je anders nog te maken hebt met koudebruggen via de muren.

Je kan dat doen d.m.v. drukvast EPS, XPS of PIR. EPS is goedkoper, maar heb je een dikkere laag nodig. PIR is het duurste, maar kan je met een dunnere laag toe, XPS zit daar tussen in.
Daar bovenop leg je een folie en dan een afwerklaag. I.v.m. het gewicht zal je waarschijnlijk geen zand-cement dekvloer kunnen aanbrengen. Maar twee lagen underlayment o.i.d. met de naden verspringend op elkaar geschroefd kan ook goed.
Alleen kan je daar geen keramische tegels op leggen, maar dan is er misschien nog wel een andere oplossing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu