Nefit Turbo 32 combi doet niks meer plus foutcode 2

Arianne

  • #1
Mijn Nefit turbo 32 combi ketel doet helemaal niks meer! pomp slaat niet aan, foutcode staat permanent op 2. Loodgieter is er vandaag bij geweest en zegt dat de pomp stuk is. Moet een nieuwe in, maar hij vraagt zich af of dit nog wel de moeite is. ketel is nl. uit 1990. Dan heb je er een nieuwe pomp inzitten en dan gaat straks de computer oid stuk zei hij. Nieuwe ketel komt rond de 3000 euro schatte hij in. Dit vind ik een enorm grote uitgave en ik wil mij dus even eerst door anderen laten voorlichten op dit gebied. Hebben jullie tips en of adviezen? Volgens de loodgieter kon ik ook op internet gaan speuren naar een zelfde 2e hands, nieuwer bouwjaar welliswaar, maar voor de rest zelfde type en deze dan als 'donor' ketel gaan gebuiken. Is dit een goede optie? Wie kan mij hierin adviseren?

Ik wil overigens nog even aanvullend informeren dat de ketel enige tijd niet had gedraaid (sinds oktober, huis staat leeg), dat de thermostaat in huis defect is en dat ik van de week 3 of 4 maal de ketel heb bijgevuld toen ik hem aan de praat probeerde te krijgen nadat ik code 2 had geconstateerd. Druk was in 1e instantie iets van 0,5 bar. na vullen tot (per ongeluk) ruim 2, daalde druk binnen 10 minuten of zo weer naar plm. 0,5. Na de laatste keer gevuld te hebben bleef hij op druk tot op heden. Geeft alleen nog steeds code 2 aan en doet geen snars!

Alvast dank voor reacties!
mvg Arianne
 

Damdam

  • #2
1) zoveel water bijvullen duidt op een lek ergens in het buizensysteem :?
2) code 2. duidt inderdaad op geen waterdoorstroming, pomp is daardoor niet noodzakelijk defect (kan). vermoedelijk zit de stromingsmelder vast door de langdurige stilstand. licht, lees goed, licht tikje op de stromingsmelder met een hamer kan een oplossing zijn.
breek nu wel die stromingsmelder niet af.
succes,
 

Arianne

  • #3
Volgens de loodgieter had de pomp wel stroom.... En als er een lek in het buizensysteem zit, hoe kan het dan dat na de 3e keer vullen de druk niet meer wegzakt?
mvg, Arianne
 

Haak

  • #4
Damdam bedoelt de stromingsmelder, niet de stroom. De stromingsmelder signaleert of er voldoende waterstroming door het systeem is.
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #5
Een pomp (UP 25-50) voor jouw ketel kan beslist de moeite waard zijn.
Laat de rest van de ketel even beoordelen.
Aan de hand daarvan bepaal je of het de moeite waard is om te repareren.
Een toestel van 15 jaar hoeft niet versleten te zijn.

succes
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Dat de druk na de 3e keer niet meer terug zakt is waarschijnlijk veroorzaakt doordat er lucht in het system heeft gezeten, middenrechts van de ketel zit een automatische ontluchter deze kan de lucht er gewoon uit gegooid hebben waardoor de druk is teruggelopen.
Is een nieuwe pomp te duur en ben je zelf een beetje handig dan kun je deze ook zelf wel vervangen door via een veilingsite een 2e hands op de kop te tikken.
Verder zit er op je ketel een schakelaar warmee je kunt bepalen hoe de pomp draait ik dacht dat stand 2 landurig draaien is.
Vervolgens pak je een dikke schroevendraaier deze zet je met het metaal op de pomp en het kunststof tegen je oor, nu kun je horen of de pomp draait.

suc6

Gerrit Bakker
 

MarcoDezicht

  • #7
Als ik het zo kan beoordelen dan zou ik de pomp ook vervangen.
De prijs van een nieuw toestel en een nieuwe pomp liggen nog zeerver uit elkaar een voor een toestel van 15 jaar is dit bestnog te doen .
Als je de pomp gaar verwisselen kijk dan ook even of het expansie vat nog heel is want het drie keer kort na elkaar vullen kan ook wijzen op een defect expansie vat.
Wat je kunt proberen is door middel van de schroef midden in de pomp de pomp weer op gang te helpen.
J gaat als volgt te werk je draaiet de schroef uit de pomp daar onder zit het asje door middel van een fiting schroeferdraaier kan je kijken of de pomp vast zit als dit zo is dan kan hem even naar links en naar rechts draaien als dit soepel gaat dan de steker er weer in en kijk dan maar of de pomp wee werkt.

Het is het proberen waard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu