Nefit HR Combi 32H ketel start niet na 3 weken stroom eraf

OudeKlusser

  • #1
Mijn oude Nefit HR Combi 32H uit 1993 werkt niet meer nadat hij de afgelopen 3 weken zonder stroom heeft gestaan. Voorheen werkte hij goed. Maar vanwege de hitte had ik geen warmte of warm water nodig dus ik had de stekker eruit getrokken.

Waterdruk is goed, alles is ontlucht. Gasdruk is aanwezig.

Als ik de stekker erin steek dan geeft de IMC520-01 regelautomaat de volgende codes:

P - 3 sec. pauze. De pomp en de ventilator draaien.
2 - 2 sec. pauze, display gaat uit en na 1 sec. weer aan. Pomp en ventilator gaan uit.
0 - 10-15 sec. pauze. Daarna gaan de pomp en de ventilator weer draaien en ik hoor de driewegklep.
2 - 1 sec. pauze
3 - 1 sec. pauze

Daarna een klik en gaat de display uit. Enkele seconden later nog een zacht klikje.
De ventilator blijft ondertussen continu draaien. Ik heb hem uren laten draaien, maar hij start niet. Hij komt nooit zover dat hij de gasklep open zet. Op Reset drukken helpt niet.

Ik heb de automaat opengemaakt en alle elektrische connectors losgehaald, schoongemaakt, met contactspray ingespoten en weer vastgemaakt. Ook de contacten van het opstaande printplaatje zijn schoongemaakt. Ik meet 5 Volt op pin 3 van de 7805 stabilisator, dus de elektronica heeft spanning. Omdat de driewegklep draait weet ik dat er ook 24V aanwezig is.

De ventilator opengemaakt en alles grondig gereinigd. De lucht aan-en afvoer zijn open en vrij van vuil. P1 en P2 luchtslangetje om de beurt losgemaakt. Geen verschil. De Ionisatie/ontsteking loshalen geeft geen verschil in de foutcodes.

Als de ik connectors CN5 en CN6 loshaal en de stekker erin steek dan springt hij meteen op code 4. Na 20-30 sec. gaat de display uit. Dus hij ziet wel 'iets' op zijn sensorlijnen, maar niet veel.

Ik ben lang geleden zelf verwarmingmonteur geweest, en ik heb kennis van elektronica. Maar ik heb geen schema van de IMC520-01 controller. En nu weet ik het echt niet meer!

Wie kan mij een tip geven? Ik ben bereid om op eigen risico alles te proberen, want ik kan momenteel echt geen nieuwe ketel betalen. Ik stel tips erg op prijs.
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #2
Logica IMC520-01 defect.
Zoek een nieuwe/tweedehandsje.

Waarschijnlijk het pomprelais of ventilatorrelais (triac) waar iets mee is.

suc6
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Mogelijk zit er ergens een rotte elco in de voeding van de electronica. Doordat de stroom eraf geweest is, is een en ander afgekoeld en dan kun je ook dit soort klachten krijgen.
 

OudeKlusser

  • #4
Jullie kwamen allebei dicht in de buurt, maar het bleek toch iets anders te zijn. Gelukkig kon ik het aansluitschema vinden op de Nefit website dus ik kon verder zoeken.

Bij het doormeten van de relais en de elektronica viel het me op dat de spanning na een minuut wegzakte. De primaire wikkeling van de voedingstrafo is beveiligd met een NTC, die te heet werd en de stroom naar de trafo afkneep.

Meten maar weer, ik kreeg secundair gewoon 24V en 200V voor de ontsteking. Merkwaardig! Alles losgekoppeld, alleen 220V op de trafo. Maar de trafo trok zelfs onbelast te veel vermogen. Hij werd nog steeds bloedheet en de NTC schakelde hem uit. De oorzaak bleek een sluiting te zijn in de primaire wikkeling.

Ik heb een andere trafo. Hij werkt weer! Ik ben mijn oude vak nog niet helemaal verleerd (verwarmingsmonteur en later servicemonteur). :D

Meedenken is altijd nuttig, want Gorp en Mn22 hebben me gemotiveerd om dieper te gaan zoeken. Jullie zijn goede monteurs die meedenken. Dat vind je niet veel meer tegenwoordig.

De ketel kan weer even vooruit. Beiden bedankt! :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu