Naaimachinepedaal stuk: alleen nog maar turbostand

Veronika

  • #1
Mijn bejaarde Singer - die ik graag nog lang gebruik! - doet het alleen nog maar op de turbostand ipv de traploze snelheidsregeling dvm het subtiel indrukken van het pedaal.

Ik weet niet of de werking bekend is? Er gaat een snoer van het stopcontact naar de machine, bij de aansluiting aan de machine gaat er een apart tweedradig snoer naar het pedaal.

Bij deels indrukken van het pedaal raakt het bovenste koperen plaatje het koperen bolletje, hiermee ontstaat een verbinding tussen de twee draden van het snoer die via de witte kegel met daarin de metalen pinnen loopt. Duidelijk, dit onderdeel heeft een weerstand die afneemt naarmate de dikke metalen pinnen dichter bij elkaar komen, dus door het verder indrukken van het pedaal, waardoor het bovenste koperen plaatje aan de linkerkant de dikke pin steeds verder de witte kegel in gedrukt. Dat heb ik doorgemeten en dat lijkt te werken, de weerstand neemt meetbaar af bij verder indrukken.

Als het koperen plaatje nog verder wordt ingedrukt wordt via het bolletje het onderste koperen plaatje geraakt, en ontstaat een rechtstreekse verbinding tussen de twee draden van het snoer.

Al met al lijkt dat te werken.

Dan zit er nog een condensator (toch?) met de melding 0,1 microF en daaronder een klein weerstandje zo te zien, geschakeld tussen de beide aansluitingen van de twee draden van het snoer. Geen idee hoe ik hier iets aan kan meten en wat dit doet of hoort te doen.

Wie o wie?

Nu is de werking dus zo dat bij indrukken van het pedaal de naaimachine gelijk op de turbostand staat. De werking van die schuivende pinnen in de witte kegel lijkt dus niet te functioneren.

Eerste foto geeft een bovenaanzicht. Tweede foto wat meer van voren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat is idd. een heel oud type
Spuit eerst eens wat wd40 op de plekken waar een scharnierpunt zit, mogelijk blijft er iets haken en controleer of er geen sluiting tussen de twee draden naar en van en in het voetpedaal zit, vooral opletten bij de kabelklem.
 

Veronika

  • #3
Ik probeer nog eens alles door te meten. Mijn huidige meter heeft alleen hele puntige contactjes, dat werkt lastig! Update volgt. Er lijkt ieg nergens sluiting.

Als je zegt "scharnierpunten" bedoel je dan het pedaal zelf? Scharniert prima. Koperen plaatjes? Buigen prima door. Kan ik alleen nog bedenken de metalen staven die in de witte kegel "schuiven", maar daar wordt de weerstand geregeld en daar spuit ik dus maar liever niet iets in/op, lijkt mij, dan verstoor ik dat toch alleen maar (met een geleidende vloeistof) denk ik?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
U kunt het rustig inspuiten met wd40, het spul geleidt niet.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Dit is een rheostaat besturing, in de witte keramische buis zit een weerstandsdraadgewikkeld, vie een sleep contact word daar spanning vanaf gehaald en hoe hoger de weerstand hoe langzamer hij draait.

Waaarschijnlijk is de weerstanddraad gebroken of weggesleten en geeft daardoor en stroom meer door, dat word op zoek naar een vervanger, dit type rheostaat is niet herstelbaar.
 

Veronika

  • #6
Nog meer meten levert mooie informatie.

De drie punten van de stekker zijn van boven naar beneden:

Schakeldraad vanuit het pedaal
Fasedraad (vanuit het netsnoer)
Nuldraad (vanuit het netsnoer, tevens verbonden met het pedaal)

Als de stekker in het stopcontact zit, meet ik tussen de nuldraad en de fasedraad netjes 227V. Tussen de fasedraad en de schakeldraad meet ik 51V, dit is dus blijkbaar een soort basisspanning?

Als ik het pedaal bedien, springt de spanning van 51 naar ongeveer 130 V zodra het bovenste koperen plaatje het onderste raakt, en loopt daarna geleidelijk op bj het verder indrukken van het geheel, en dus als de staven in het witte ding verder naar elkaar toe schuiven. Dit deel lijkt me dus juist nog wel te werken.

Is het nou normaal dat de spanning altijd zo'n 50 V is? En is het normaal dat er tussen de 50 V en de 130 V niets zit?

Waartoe dienen het condensatortje en weerstandje? Maken die die 50V?

Ik doe nog een nieuwe poging tot foto's.
 

Veronika

  • #7
Bovenaanzicht:



Vooraanzicht:

 

Veronika

  • #8


Voor diegene die hieruit wijs kan worden, dit zijn de schakelingen voorzover ik kan nagaan.
 

Veronika

  • #9
Nou is snap er geen bal van, heb de plekken waar de koperen plaatjes contact maken wat opgeschuurd want die waren wat verroest en er zaten zelfs wat brandplekjes op, en nu meet ik geen soepel oplopend voltage meer, maar gaat ie van 51 direct naar 220 zodra het bovenste plaatje het ringetje raakt.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
Ik zou op zoek gaan naar een naaimachine reparatie bedrijf waar ze je vast een vervangend pedaal kunnen leveren.
 

Veronika

  • #11
Tja, jammer hoor, ik had het zo graag lekker gerepareerd ;)

Maar ik had net al even gezocht en er zijn universele voetpedalen voor alle (? zeggen ze) pedalen die met twee draden verbonden zijn....

Een alternatief is nog op de fiets springen er ermee naar een electronicazaakje gaan.
 

Veronika

  • #12
Nog een vraag,


Hoe zou ik kunnen testen of het probleem niet in mijn naaimachine zelf zit?


Zou het kunnen dat het pedaal prima is maar de machine zelf alleen nog maar op 1 snelheid kan, ondanks variërende stroomvoorziening door het pedaal?


Of lijkt jullie dat onmogelijk. (Mij wel, maar ja, wat weet ik er nou van.)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Is vrijwel onmogelijk behalve wanneer er sluiting in de draden naar het voetpedaal zit.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Je beschrijft exact het probleem van een defecte regelaar.
Gewoon een nieuwe 2 draads pedaal bestellen en het werkt weer.
 
A

Anonymous

Gast
  • #15
Waarschijnlijk is de ontstoringscondensator (klein metalen busje) stuk, kortsluiting.
Maak deze eens los en probeer de machine maar.
Kan geen kwaad om dit voor een korte periode te laten draaien zonder condensator.
suc6
 

Helbers

  • #16
Het lijkt me zo dat de weerstand ergens is onderbroken te meer om dat er brandvlekjes te zien waren. Dit zou niet zo moeilijk om dit met een ohmmeter te meten Misschien is met een beetje gepruts dit te herstellen door de defekte windingen te overbruggen maar dat gaat niet zo gemakkelijk omdat het weerstanddraad zich slechts laat solderen/ dus zal het wel een nieuwe kopen worden
Vr.gr. HANS/
 

Ronblanco

  • #17
Hoi Veronika,ik heb een pfaff met hetzelfde probleem als u.De condensator die verbonden is met de beide draadjes is doorgebrand,maakt kortsluiting en overbrugd de weerstand die de snelheid van de motor regelt.

U zult zien dat als u deze loshaald,de naaimachine niet meer vanzelf zal gaan draaien.Vervang de oude door een nieuwe ontstoringscondensator van hetzelfde type/capaciteit (electrozaak) en uw naaimachine doet het weer als vanouds.

groet Ron.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
13
2
4
6
14

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu