Na-isoleren houten verdiepingsvloer

MarkoM

  • #1
Goedemorgen klussers!

In mijn woning is de 1e verdiepingsvloer niet geïsoleerd. Het is een houtenvloer op houten balken. Deze vloer wil ik na-isoleren aan de bovenkant, want beneden wil ik de balken in het zicht houden. Alle wanden (niet-dragend) worden weggehaald en nadat de vloer klaar is worden deze opnieuw opgebouwd.
Opbouw nieuwe vloer:
1. folie (tbv stof/rommel wat eventueel tussen de planken naar beneden valt)
2. framewerk van CLS 38x89mm (met daaronder akoestische band)
3. Underlayment 18mm
4. ondervloer (3mm) tbv laminaat
5. laminaat

Nu heb ik de volgende vragen:
- wat kan ik het best als h.o.h. afstand aanhouden van het framewerk?
- moet ik ook een soort van schuimband toepassen tpv de aansluiting van de underlayment-platen en de bestaande muren rondom de vloer (krimp/uitzetting)?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Isoleren van een verdiepingsvloer heeft alleen nut wanneer er geen warmte naar boven mag gaan, de warmte die naar boven gaat helpt ook het huis op temperatuur te houden.
Bij isolatie op de vloer zonder verwarming in de ruimtes op de verdieping ontstaat er een behoorlijk koude trek naar beneden, de thermostaat zal daar telkens op reageren en de verwarming zal steeds aanslaan, dat komt het gasverbruik niet ten goede.

Bovendien zit u met het plan zoals u dat voor ogen hebt met de tredes van de trap, de bovenste trede komt veel te laag te liggen, een potentieel gevaarlijke situatie.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Wat voor isolatie bedoel je? Ik zie in het rijtje er geen isolatie tussen staan, alleen akoestische band. Als je geluidsisolatie bedoeld, is een betere ondervloer waarschijnlijk al voldoende.

Schuimband tussen de underlayment platen is niet nodig, gewoon goed aansluiten, en de naden die geen messing-groef hebben alleen boven balken laten vallen. Op die manier is het folie ook niet nodig, want de platen zijn helemaal gesloten.
 

MarkoM

  • #4
De betreffende vloer is de vloer voor 3 slaapkamers en een badkamers. Maw deze ruimtes zullen verwarmd worden.

Dat de afstap van de bovenste trede groter wordt klopt inderdaad. Het is een oud huis en de optredes van de trap zijn dus niet volgens bouwbesluit (dus korter). Mocht het echter zo zijn dat de eerste afstap alsnog te groot wordt zal ik hier uiteraard voorzieningen voor treffen (treden hoger maken)
Ik voel een beetje negativiteit in uw reactie. Kan het kloppen dat u niet van deze methode bent gecharmeerd? Ik heb al verscheidene collega's (bouw) gehoord die het ook zo hebben gedaan...
 

MarkoM

  • #5
Ik ga 50mm isolatie steenwol gebruiken tussen het regelwerk.
Ik bedoelde ook geen band tussen de platen, maar tussen de aansluiting van de vloerdelen op de wanden rondom.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik voel een beetje negativiteit in uw reactie.
Nee hoor, ik vraag me alleen af waarom u gaat isoleren, het heeft m.i. weinig zin om in uw situatie isolatie toe te passen.
 

MarkoM

  • #7
Ok, maar op de eerste verdieping bevinden zich 3 slaapkamers en komt een badkamer. Om de warmte die de radiatoren op de begane grond afgeven niet verloren te laten gaan naar de eerste verdieping is het toch beter om deze vloer te isoleren?
Boven ga ik ook radiatoren plaatsen in iedere slaapkamer en in de badkamer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Er gaat niets verloren omdat de ruimtes boven ook verwarmd worden, de verwarming hoeft daar dan misschien iets minder hoog te staan.
 

MvanV

  • #9
Toch gaat er wel iets verloren, want vaak willen mensen het beneden lekker 21 graden hebben en in de slaapkamer 16 graden want dat slaapt lekker. Als er dan veel warmte opstijgt dan gaan er ramen open. En warmte wil juist omhoog

Het is niet te vergelijken met het nut van dakisolatie, maar nutteloos is het niet.
Ook scheelt het geluid. Mijn credo is altijd: Heb je het open, dan zeker even meepakken, maar speciaal er voor gaan breken is al snel niet de moeite.
Of het moet een woningscheidende vloer zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu