Muurverf strak plafond

Robbie's

  • #1
Ik ga muurverf op overschilderbaar behang gebruiken maar vraag mij af hoe ik een strakke lijn krijg tussen gespoten plafond en bovenkant behang. Met de kwast krijg ik dit niet netjes. Geprobeerd om met tape af te plakken maar wordt er niet mooier op.

Bvd,
Rob
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een stucspaan / spackmes (eigenlijk een heel breed plamuurmes) in de hoek drukken en daar onder met de kwast de verf aanbrengen. Narollen met een klein rollertje en vervolgens de muur horizontaal rollen met een brede muurroller.

Roller voldoende nat (verf) houden, anders zuigt de verf die u net op de muur hebt gezet weer terug de roller in.
 

Veronika

  • #3
Ga je een afwijkende kleur gebruiken? Anders dan je plafond?

Wij hebben er ivm rommelig stucwerk voor gekozen om de kleur van het plafond nog een kleine cm door te laten lopen op de muur. De mooie kleur muurverf begint daar onder. Het geeft een hele sjieke afwerking vind ik zelf.

Eerst hadden we tot bovenaan doorgeschilderd, en je zag duidelijk de rommelige rand/overgang tussen de kleuren. Nu is de rommelige rand in elk geval overal egaal wit en valt helemaal niet meer op.

Ik heb dit bereikt door eerst de bovenrand van de muur mooi wit te verven met de plafondverf. Daarna een smalle rand (ong 1 cm) af te plakken met tape en de muurverf eronder te verven.

Wel hield ik steeds een extra stuk karton boven het stuk dat ik verfde om spatten op het plafond te voorkomen.
 

Robbie's

  • #4
Bedankt voor de reacties. Plafond is wit en muur wordt taupe kleur. Ik heb het in het verleden met een dunne stalen lineaal geprobeerd maar erg lastig. Voordat je het door hebt zitten er weer muurverf aan je lineaal (die ik dus strak tegen hoek muur en plafond houd) en raak je weer het plafond.

Het idee van Veronika wil ik wel eens proberen. Misschien niet eens zo gek idee om een halve centimeter onder het plafond te blijven. Er gaat wel eerst vliesbebang geplakt worden en daarna gaat daar muurbeugel overheen.
 

Veronika

  • #5


Veel te donker voor een fatsoenlijke foto nu natuurlijk. Maar geeft misschien toch een idee.
 

Robbie's

  • #6
Ziet er strak uit :-)

Neem aan eerst stukje wit (1cm) geverfd aan bovenkant daarna tape geplakt en de muur als laatste met muurverf?

Zeker geen slecht idee om het op deze manier op te lossen.
 

Veronika

  • #7
Ja, in de hoek getapet.

Gebruik ook iets om je plafond te beschermen tegen spatten. Ik gebruikte een stuk karton om hoog te houden.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Veronika heeft het op de Italiaanse manier opgelost. Mooi toch?
Meestal nog enkele cm doorgetrokken.
Een strakke belijning tussen een gespackt plafond en gladde wand kan lastig zijn.
Wij lossen dit op door voor het schilderen de naad met acrylaatkit non-crack glad af te werken. Hier tegenaan kun je een stakke verflijn zetten.
 

Robbie's

  • #9
Het vrouwtje wil graag een strakke lijn en geen cm tussen plafond en muur.

Kees,

Zou je aub iets meer uitleg kunnen geven over "de naad met acrylaatkit non-crack glad af te werken". Wat bedoel je daar precies mee. Bedoel je dat je in de hoek acrylaatkit spuit, met wat vaatwasmiddel glad trek en daarna kun je wel glad verven tot plafond?

Bvd,
Rob
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #10
Over het midden van de kitnaad kun je veel strakker besnijden dan op een ongelijke, fafelige aansluiting. Als dit kitnaad goed droog is, dus niet na 1 dag maar 1 week, dan kun je daarover afplakken, maar met de kwast heeft wel de voorkeur.
 

Robbie's

  • #11
Duidelijk Kees maar hoe breng je de acrylaatkit strak hoek plafond als dat bobbelig is. Normaliter werk ik met een rubber hoekstukje zodat ik de kit strak "trek". Dat gaat niet omdat plafond bobbelig is. Met de vinger en wat sop strak trekken of begrijp ik het verkeerd. Daarna is het duidelijk dat ik de muurverf start stukje over kit kan aanbrengen.

Bvd.

Mvg,
Rob
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #12
Als je met vloeistof kit wilt gladstrijken is het gebruik van zeepsop de beste garantie om verf te onthechten op kit. Gebruik hiervoor dan wel speciale vloeistof die we ook gebruiken om beglazingskit nat af te messen.
Gewone zeep bevat loog. Desnoods gewoon schoon leidingwater gebruiken.
 

Robbie's

  • #13
Bedankt Kees.

Ik ga het maar eens op een stukje plafond uitproberen. Denk dat ik het eerst probeer met een rubber glad te strijken en daarna nog een keer met de natte vinger tegen het plafond. Oefening baart kunst zeggen ze.. 😀
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #14
Snij de doseertuit schuin af aan de punt. Breng de kit gelijkmatig aan en strijk na met een vinger.
Met een rubber spatel over een ongelijkmatige ondergrond werkt niet echt, wel over gladde ondergronden. Breng niet te veel kit aan want dat is dikwijls het probleem.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Bij klusprogramma's op tv doen ze dit door één kant af te tapen, en op het randje van de tape kit aan te brengen. Op de natte kit schilderen en meteen de tape verwijderen. Ik heb hier zelf geen ervaring mee.
 

Robbie's

  • #16
Bedankt voor alle tips :D
 

Alex1200

  • #17
Er bestaat ook een speciale afplaktape hiervoor wat obv siliconen een strak resultaat levert.

Beperking is wel de inzet vwb verfsoorten ivm aanwezigheid van siliconen.

Tape is zeker niet goedkoop en wordt door een bekend merk ( 3 letters; iets met eieren) gevoerd.

Wellicht te laat voor TS maar dan iig iets voor de volgende .
 

Robbie's

  • #18
Toch nog wat terugkoppeling dat het is gelukt :D

Ik heb geel tape een paar millimeter van de hoek plafond geplakt. Daarna een dunne rand acrylaat kit aangebracht tussen plafond en muur. Direkt met vinger strak trekken en direkt op de natte kit de muurverf aan de bovenkant (5cm rand) aangebracht.

Tape niet te lang laten zitten. Ik heb het binnen een half uur weer weggehaald en daarna superstrak resultaat. :)
 

William85

  • #19
Wil dit ook gaan doen met mijn muur en plafond. Vraag me alleen af hoe je dit doet als je twee keer moet schilderen? Je kan de tape dus niet laten zitten dus moet je dan ook twee keer afplakken en kitten op exact dezelfde plek?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Hebt het antwoord in uw eigen topic niet gelezen ?
U vraagt hier exact hetzelfde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu