Muurverf die loslaat.

Toek

  • #1
In 1 van de kamers die we aan het renoveren zijn is een deel van de muren geschilderd. Ik weet niet zeker of het latex is of lakverf (ik zou normaliter latex verwachten, maar omdat de verf nogal glimt en glad is lijkt het wel lakverf). Probleem is dat de verf op veel plaatsen loslaat en schilferd. Ik zou de muur graag willen overschilderen, maar weet nu niet hoe ik moet voorbehandelen. Moet ik de hele verflaag verwijderen (hoe dan?), of kan ik het ook met een fixeermiddel instrijken of zoiets?

bij voorbaat dank!
 

EGeen

  • #2
Fototje?
Wat is de ondergrond?
En ja de ondergrond moet verwijderd worden. Een fixeer helpt enkel tegen poederende en zeer lichte onthechtingsverschijnselen. Eigenlijk is het laatste al niet meer te doen met een fixeer.
Verfafbijt, schuurpapier, verfafbrander, driehoekschrapers (afhankelijk van de ondergrond)
 

Toek

  • #3
Ik denk dat een foto de zaak niet veel duidelijker maakt in dit geval.



De laag is te schuren (Bij latex lukt dit niet toch?), dus zal het wel een lakverf zijn ofzo.

De ondergrond is een soort stuclaag. Kalk poedert heel erg dacht ik en dit poedert nauwelijks. Ik woon in een huis in de Ardennen en daar doen ze alles op een andere manier als bij ons. In deze stuclaag (of wat het ook mag zijn), zittten vezels verwerkt of haren.
 

Toek

  • #4
Ik heb nu met een fohn en krabber de verflaag verwijderd en dat ging prima. Nu zit ik wel met het volgende probleem. onder de verflaag zit nog een soort laag die de kalklaag of stuclaag fixeerd of hechtingsverhogend maakt. Die laag is door het krabben aangetast. Ik zit nu dus met een muur waar veel plekjes zitten waar de ruwe stuclaag of kalklaag (ik denk toch kalk omdat dit erg poedert) zonder voorstrijk zit. Andere delen van de muur hebben een behanglaag gehad en daar kan ik hier en daar nog restjes behangplaksel voelen. Hoe moet ik nu heel die muur startklaar maken voor een latex verf? Ik heb hier al een grote hoeveelheid diepgronding voor gekocht, maar omdat daar ook op staat dat ik flimvorming moet voorkomen ben ik nu bang dat dit niet het goede spul is hiervoor.
 

EGeen

  • #5
Diepgrond is vaak geen fixeer, dit is weer een ander product. Wellicht zijn er producten die fixeren en andere ondergronden isoleerd (het behangplaksel als dat er echt niet af kan). ff googlen dus..
 

Fiesiekus

  • #6
Kan je 'm niet met lauw water afnemen, laten drogen en dan een eerste verdunde latexlaag aanbrengen? Kijk eens hoe dat gaat.
 

EGeen

  • #7
Verdunde latex op een poederende muur gaat waarschijnlijk fout. Tenzij er een toevoeging in zit of het een isolerende/renovatiemuurverf betreft. maar idd het kan een goede oplossing zijn.
 

Fiesiekus

  • #8
Denk dat het een leemmuur is. kan je niet eens in de buurt bij de lokale schillders navragen wat een oplossing voor dit soort dingen is?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
U kunt met elk kalk-gipshoudend product de leemen wanden gladstucen. Daarna voorstrijken met flevopol en daarover kunt u tegels aanbrengen.

Ik meen dat dit het antwoord was op hetzelfde probleem dat u enige tijd geleden al aan de orde stelde?

U dient eerst goed te bepalen wat er aan de hand is: poedert de ondergrond > fixeren

Indien de ondergrond verzadigd is krijgt u met fixeer glimmende plekken waarop de muurverf moeilijk hecht omdat de ondergrond afgesloten is.

Bepaal dus eerst met een plantenspuit waar de zuiging het sterkst is en behandel alleen die plekken. Daar waar het water direct weer van de muur loopt is deze verzadigd: hierop geen fixeer / diepgrond aanbrengen

De beschadigingen dient u met een gipshoudend vulmiddel te repareren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu