Muur haaks maken

JudithD

  • #1
Beste klussers,

Wij krijgen een nieuwe (hoek)keuken, en daarvoor moeten de muren haaks op elkaar staan. Die staan nu met een hoek van 91.5 graden.

Wie heeft er tips om een muur haaks te maken.

Dank, van een beginnende klusser!

Judith
 

H@ns

  • #2
Normaal gesproken wordt het werkblad aangepast aan de hoek. Hoeken zijn namelijk zelden haaks.
Een Triplex werkblad met HPL toplaag wordt met een electrische schaaf in de juiste hoek geschaafd.
Bij natuursteen of terasso bladen kun je ofwel het blad op maat passend laten maken of het verschil delen en afkitten (minder fraai maar het gebeurt nog al eens)

Bij erg lange bladen wordt het lastig omdat je blad dan te ver naar achter kan komen te liggen. Als dat het geval is het nog mogelijk om het verschil in het tegelwerk op te vangen.
 

H@ns

  • #3
Overigens geeft die 91,5 graden op een werkbladlengte van 1m50 slechts een afwijking van 3,5cm. als je die een beetje knap verdeeld is dat een kleine 2cm aan elke kant.
Blad iets schaven en het probleem is opgelost.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hans, vergis ik me, het gaat toch om de diepte?

Dus ca 60 cm...

Dan kom ik op 1,6 cm aan elke kant...

Trouwens lang geleden, berekening met tangens!
 

Climber_Mike

  • #5
Als je de hoekkeuken precies symmetrisch opsteld (dus met evenveel spleet aan beide zijden) dan heb je twee gelijkbenige driekhoeken links en rechts van de 91.5 hoek. Van zo'n driehoek is de tophoek dan (91.5 -90)/2= 0.75graden.

Omdat de hoek zeer klein is zou je dit kunnen zien als een rechthoekige driehoek. Hierop mogen de sinussen/ tangensen en cosinussen losgelaten worden zoals we die nog kennen van de middelbareschool.

In dit geval zou je zowel de sinus (tegenoverliggende rechthoekzijde/ hypothenusa) of de tangens (tegenoverliggende rechthoekzijde/ aanliggende rechthoekzijde) mogen gebruiken. Het sommetje wordt dan:

tan0.75=spleetbreedte/lengte blad

of

sin0.75=spleetbreedte/lengte blad

In beide gevallen komt er een spleetbreedte van 2.6cm uit bij een bladlengte van 200cm.

(en da's geen boernverstand :wink: )
 

Arie

  • #6
Nee das wiskunde, alleen ik gebruik voor sinus altijd overstaande / schuine zijde.
Klinkt minder ingewikkeld als hypothenusa. :wink:

Ik had het net ook voor willen rekenen heb hier aleen geen rekenapparaat met sinus functie, :cry:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
De rekenmachine van Windows kun je op uitgebreide (wetenschappelijke) versie zetten dan zitten alle goniometrische functies er in! :wink:
 

H@ns

  • #8
...of je maakt gewoon effe een uitslag schaal 1:10 kun je het zo meten!
Doe maar eens: 5,2 mm op 20cm lengte is dus 5,2 cm in werkelijkheid wat neerkomt op 2,6 cm aan beide zijden (punt voor Mike :wink: ), er vanuit gaande dat beide delen 200cm lang zijn.

Werkblad is 60 diep, kastjes zijn 55 diep, incl. frontjes meestal 56,8, hou je 3,2 cm over.
Ga je verder naar achter met het blad dan komt het frontje te dicht op de voorkant van je werkblad en dat ziet er gewoon niet uit.

De vraag is of het keukenbedrijf hier de opdracht heeft gegeven om de wanden haaks te maken of dat het een aanname is van de klant?
Een beetje keukenbouwer moet dit gewoon in het werk op kunnen lossen, ik heb het wel erger meegemaakt dan 1,5 graad en ook gewoon opgelost.
 

JudithD

  • #9
Beste meedenkers,

Het is het keukenmontagebedrijf dat ons verteld heeft om de muren haaks te maken. Moet ik nu weinig vertrouwen in ze hebben :?

We zien wel hoe ver we komen, desnoods lossen we het op met het afkitten, zoals H@ns al schreef!
 

Arie

  • #10
De hoek een stukje inhakken wordt ook wel eens gedaan, dan kun je het blad verder inschuiven.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Alleen blijft er dan naast de kastjes ook nog een kier(tje). Die zou opgevuld kunnen worden met een strookje tegels.

Het is natuurlijk moeilijk te bepalen, wat de redenen zijn dat het keukenbedrijf perse wil, dat de hoeken haaks zijn.

Wellicht besparing aan werk, maar daarmee zadelen ze je wel met een probleem op, want echt haakse muren komen in vrijwel geen enkel (ouder) huis voor...

Of je wel of niet vertrouwen moet hebben in dat keukenbedrijf? Daarover kunnen en willen we op ons forum niets over zeggen, dat zul je zelf moeten bepalen!
 

Arie

  • #12
Judith,

Voor zover ik weet zegt iedere keukenboer dat de muren haaks moeten staan.
Dat maakt het voor hun makkelijker en daarmee sneller werken.

Maar in meer als de helft van de gevallen is de muur niet haaks, daar zullen ze echt wel een mooie oplossing voor hebben.
Dus maak je geen zorgen uit deze opmerking is niet te halen dat het bedrijf niet in orde zou zijn.
 

JudithD

  • #13
Ok! Ik zal me niet druk maken.

Bedankt voor alle tips. De makkelijkste manier lijkt ons inderdaad om in de hoek een stukje in de muur te hakken, zodat het blad daar in past. En om de laatste centimeter aan het einde gewoon met de tegels te 'verstoppen'.

Na alle geruststellende berichten dat er bijna geen haakse muren bestaan, heb ik besloten het ook lekker te laten liggen tot het montagebedrijf komt. Mocht het dan nog nodig zijn gaan we dan wel hakken! En misschien heeft diegene die komt wel een brilliante oplossing.

Bedankt voor het meedenken mannen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu