Muren badkamer tegelen op verschillende ondergronden

Jfarts

  • #1
Hoi!

Ik ben aan het verbouwen en heb al een hoop nuttige informatie van dit forum weten te verzamelen, maar nu wordt het tijd om zelf een vraag te stellen, want ik kom er toch niet goed uit.

In de oude situatie had de badkamer gipsplaten voorzetwanden met het leidingwerk er op gebouwd. Ik heb twee van die muren weg gesloopt om al het leidingwerk er achter weg te werken. Hierdoor zijn twee muren nu dus helemaal kale gipsplaat en de andere twee nog in originele staat. Dit bestaat uit betegeling tot 1.80m en daarboven spuitwerk dat gelatext is.

Ik wil nu graag alles tot aan het plafond betegelen. Voor de kale gipsplaat ga ik eerst primer gebruiken en dan recht op de gipsplaat tegelen. Maar voor de andere muren ben ik nog in dubio. Ik wil graag over de tegels heen tegelen, maar om straks een mooi geheel te krijgen moet ik de stukken die nu boven het tegelwerk zitten gelijk trekken met het bestaande tegelwerk. Ik wil dit gaan dichtsmeren zodat het een egaal vlak is, maar weet niet goed waar ik dit mee moet doen.

Na lezen op het forum ben ik erachter gekomen dat een stuc op gipsbasis niet de juiste keuze is, maar wat dan wel? Ik heb gr90 voorbij zien komen, maar ook een smeersel op basis van cement. Wat raden jullie aan?

Groeten,

Jan
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
90GR is hier uitstekend geschikt voor, om de muren uit te vlakken boven de tegels.
Wel eerst even voorstrijken.
Dat kan met hetzelfde tegelvoorstrijk middel, dat je ook nodig hebt, om de nieuwe wanden, en de bestaande tegels voor te strijken.

De oude tegels eerst goed ontvetten (niet met amonia)

Als je bv vloertegels op de muren gaat aanbrengen, of een andere soort die geen vocht opneemt, gebruik dan een poederlijm, om de tegels te lijmen en geen pastalijm.
 

Jfarts

  • #3
Hoi Peter, dank je wel voor je snelle antwoord, ga vanavond naar de bouwmarkt en hoopte al dat er iemand voor die tijd zou antwoorden.

Ik dacht dat je met een mengsel van 10% ammonia en 90% water moest ontvetten (wordt veel genoemd op het forum) maar blijkbaar dus niet. Wat raad jij aan om dit te doen?

Daarnaast dacht ik erover om voor alle tegels poederlijm te gebruiken, daar zijn geen bezwaren tegen toch?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Amonia laat een vette laag achter.
Beter is het te onvetten, met een speciaal hiervoor verkrijgbare tegel ontvetter.
Maar het kan ook goed, met dat groene spul, waar je ook het verfwerk mee ontvet, en genoemt is naar een heilige.

En voor alles poederlijm te gebruiken, is geen bezwaar.
Koop wel een goede kwaliteid, en geen eigen merk van de DHZ zaak. :wink:
 

Jfarts

  • #5
Haha, van die groene heilige heb ik er al een paar liter doorheen gewerkt, is inderdaad topspul. Dus dat samen met 90gr, primer en poederlijm gaat het worden. Nu maar hopen dat de DHZ zaak het allemaal heeft.

Dank je wel!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Die 90GR betwijfel ik, dat de DHZ zaken dat hebben.

Ga anders naar een professionele bouwmaterialen handel.
Die hebben dat waarschijnlijk zo op voorraad liggen.
Bij de meeste kun je daar ook als particulier gewoon je materialen kopen.
Dan heb je tenminste ook het goede spul. :wink:
 

Jfarts

  • #7
Je had gelijk, 90gr is bij allebei de grootste DHZ zaken niet verkrijgbaar. Ook tegellijm voor op gipsplaat was er niet. Ga vandaag op zoek naar een professionele zaak die ook aan particulieren verkoopt.
 

Jfarts

  • #8
Rondgebeld vandaag en ze hadden het ergens. Daar aangekomen was het er niet ondanks dat het in de computer staat. Gelukkig was het rustig en heb ik met drie medewerkers besloten wat de beste spullen waren. Alle primer, tegellijm en wandegaliseer is binnen. Kan ik vanavond weer aan de slag :)!

Zal later nog eens terugkomen om ervaringen op te schrijven.

P.S. Alle aanwezigen daar zeiden dat je wel beter met ammoniak kunt ontvetten. Zoveel mensen, zoveel meningen, zal nog eens bedenken wat ik er mee moet :roll:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu