Muffe geur in huis!

Veenmos

  • #1
:cry: We hebben een klein huisje , heel leuk maar het is er vaak muf.

De binnenmuren zijn van gipsplaat en daar ligt volgens mij het probleem. Door slechte ventilatie trekt alle vocht in dat gips. En dat gaat muf stinken.

Ik wil nu alle gipsplaten eruit halen en vervangen door houten schrootjes. Het mooiste zou natuurlijk zijn het optrekken in steen maar de fundering kan dat niet aan...

Ben ik op de goede weg of hou ik mijzelf alleen bezig zonder het probleem op te lossen.. In dat geval graag een tip.

groet

Herman veenmos
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Vanzelfsprekend is te weinig ventilatie, zoals je zelf al noemde, een eerste oorzaak van je problemen. Je zult daar zeker het nodige aan moeten doen.

Maar er is meer. Want de grote vraag is: wat zit er tussen dat gipsplaat en de buitenmuur? Isolatie? Indien er tussen de isolatie en de gipsplaat geen dampremmende laag is gebruikt, is het vanzelfsprekend dat je een muffe lucht krijgt. Want dan is de isolatie waarschijnlijk inmiddels verrot of beschimmeld, en daarom stinkt het.

Haal eerst eens een stukje van de muur weg om te kijken wat er onder zit. Of je het naderhand weer met gipsplaat afwerkt of met schroten is niet eens zo belangrijk, belangrijker is de juiste volgorde van materialen.

- De buitenmuur
- De isolatielaag
- Een dampremmende laag, kieren dicht getaped
- De binnenlaag, gips of hout (of een andere afwerklaag).

Of en hoe je de vrijkomende muur moet behandelen weet ik niet, maar je zou het op z'n minst een aantal dagen kunnen laten luchten, dus met de isolatie er af. Misschien moet je de muren behandelen met een schimmeldodend middel?
Suggesties collega beantwoorders?

Blijkt de onderlaag anders in elkaar te zitten, dan zou je dat nog eens hier "in de groep" kunnen gooien, anderen weten nog (veel!) meer dan ik!

Succes
 

Veenmos

  • #3
:lol: Bedankt voor de tips.. ik ga eens kijken wat er eventueel voor een schimmelcultuur achter mijn muurtjes zitten.. groet!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu