Motorstop zonwering werkt niet

Maardel

  • #1
Goededag,

Thuis hebben wij een uitvalscherm hangen met electrische bediening. Tijdens een van de warme dagen laatst heeft mijn moeder het knopje omgezet om het scherm uit te rollen, maar is vergeten dit knopje terug te zetten in de 'neutraalstand'. HEt scherm stond/staat echter wel op een maximum uitval ingesteld, wat doorbranden (in theorie) zou moeten voorkomen.

Het volgende is nu aan de hand: De motorrem werkt niet meer, waardoor het scherm uit zichzelf (mechanisch) uitgaat. Het electrisch oprollen werkt wel, maar als je het knopje loslaat, valt het scherm weer uit.

In eerste instantie wilde we een nieuwe motor er inzetten, dan zou alles weer moeten werken. Ik wilde eerst zelf kijken en heb daarom de motor uit elkaar gehaald, hier viel niks aan te zien (geen doorbrandplekken o.i.d.). De motor is weer in elkaar gezet en getest. Het scherm werkte toen weer naar behoren. Na 2 dagen viel het scherm echter weer uit zichzelf uit en was het probleem weer terug. Het scherm staat nu ingerold met een touw er om heen, maar is dus niet bruikbaar.

Wie o wie heeft een idee/oplossing.
 

Dennis 76

  • #2
Als je de motor eruit hebt, hou de motor beet en draai even met kracht aan de meenemer met de hand, dit is die die aan het einde van de motor zit, en kijk of tie mee draait. is dit het geval dan moet je die vervangen, anders is je motor waarschijnlijk defect.suc6
 

Maardel

  • #3
Dat is het vreemde. Toen het scherm uit elkaar lag kon ik de meenemer niet ronddraaien met de hand. Maar nu het scherm weer aan de gevel hangt kan dit klaarblijkelijk wel, omdat het scherm uit zichzelf uitrolt.

Hoe werkt deze motorstop? Kan hier sprake zijn van een los zittend contactje? Ik vind het namelijk vreemd dat ie het het ene moment wel doet en het andere moment niet meer.
 

Patricio

  • #4
Volgens mij moet dit werken door een magnetisch contact.
Zodra de stroom op de motor komt te staan (dus door de motor een op of neer sturing) wordt het magnetisch veld aangezet wat er voor zorgt dat de mechanise rem ontkoppeld. Dan kan de motor dus draaien.

Zodra de schakelaar op neutraal staat of eindcontact van de motor is ingeschakeld moet het magnetisch uitgeschakeld worden waardoor de mechanische rem gelijk weer uitzet en dus de motor en buis op de plaats houd.

In dit geval gebeurd het laatste dus niet, waardoor de rem niet aanslaat.
Motor dus weer demonteren en kijken of je dit kan vinden.

Het kan uiteraard een contact zijn, of relais die kapot is of vuil waardoor de rem niet goed werkt.

succes
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #5
Draait de adapter zelf niet los rond in de buis?

Er zijn nl adapters die binnen de doekgleuf blijven (doorgaans is er dan een verkeerde gemonteerd)

Je zou dan met een schroef door de buis de adapter kunnen borgen. Wellicht was dit vroeger ook zo, maar is de schroef los gekomen of gebroken, maar dan zou je een gaatje in de buis moeten zien.
Een afbeelding van de buis en adapter kan hier meer inzicht in geven
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu