Monteren gevelplaatje tussen kozijnen

M.L. Kuiper

  • #1
Geachte heren klusadviseurs,

Ik ben bezig met het opknappen van mijn kozijnen. Het oude eterniet gevelplaatje zat met een paar kromme latjes en stalen spijkers vast waardoor wat rot is ontstaan. Ik heb hiervoor een nieuw plaatje gemaakt van watervast multiplex. Nu wil ik deze op een zo duurzaam mogelijke manier monteren. Kan ik dat het beste doen met (glas)latten rondom en dan afkitten? Of alleen afwerklatjes langs de zijkant en boven en onder afkitten? Zie hieronder voor een foto van de situatie met het nieuwe plaatje. Alvast mijn dank voor het meedenken!

 

Densch

  • #2
Ik ken de achterliggende constructie niet, maar is er geen mogelijkheid om de latjes helemaal te laten vervallen. Het plaatje iets naar voren te halen en te zorgen dat het rondom en achterlangs goed ventileert.
 

M.L. Kuiper

  • #3
Dit is de achterliggende constructie:


Het plaatje is al verzaagd en gegrond, naar voren halen betekend een nieuw plaatje maken. Latjes langs de zijkant lijken me mooier omdat het kozijn dan optisch doorloopt. (totale kozijn is ca. 8 meter hoog)

Ik zit zelf de denken aan een neuslatje onder, om zeker te zijn van een goede afwatering:


Of zijn er betere ideeën? Alvast bedankt voor het meedenken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Het plaatje moet in ieder geval ventilerend geplaatst worden!
 

Densch

  • #5
Als ik het goed zie zijn er links, rechts en boven extra latjes aangebracht. Daardoor word er aan de onderkant van het plaatje een ventilatie kier gecreëerd.
Dus als je zorgt dat het plaatje aan de onderzijde 5mm vrij is van het kozijn heb je voldoende ventilatie.

Mocht ik het niet goed zien van de latjes dan is het wenselijk zo uit te voeren.

Verder denk ik dat ik tegen de binnenkant van een houten plaat aan kijk die aan de binnenzijde tegen het kozijn is gemonteerd. Dit zou betekenen dat wanneer je het plaatje geventileerd aanbrengt de kou in de winter tegen het plaatje aan slaat en je daar condensvorming krijgt.
Wil je dit helemaal goed aanpakken.
Dan moet je een dampremmer aan de binnenzijde maken. Deze kun je van buitenaf ervoor plakken. Dan het gat volproppen met isolatiemateriaal. Dan een dampdoorlatende folie ervoor. Ventilatielatjes erover heen. (Dat mogen de oude zijn). Daarna het nieuwe plaatje monteren .
Zorg er wel voor dat je alles goed in de grondverf hebt gezet.
 

M.L. Kuiper

  • #6
Bedankt voor dit uitgebreide advies, super! :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu