Moeten vloerverwarmingsbuizen heet worden?

Internethuwelijk

  • #1
Hallo,

Ik ben hier net komen wonen en wil m'n vloerverwarming (traditioneel) met 4 groepen testen. Alles lijkt te werken maar moeten de kunststof buizen die de vloer in gaan heet worden?
 

Arti

  • #2
Wat noem je heet, als het goed is zit op je verdeler een thermostaat knop, zet die ongeveer op 35 graden en dan moet het goed komen, zet hem niet veel hoger omdat je temperatuur dan wel eens te hoog kon worden, wat nare gevolgen kan hebben, zowel voor je constructie als voor de behaagelijkheid.

Succes met je nieuwe woning!
 

Internethuwelijk

  • #3
Kijk, het probleem is... zodra ik de pomp uitzet, dan worden de leidingen heet maar als ik de pomp aanzet worden ze weer koud. :-(

Ik snap er niks van!
 

MarcoDezicht

  • #4
Bij vloerverwarming dient de pomp altijd te draaien als hij draait dan worden de slangen in de vloer gevoed met een deel cv-aanvoer en een deel wat uit de vloer komt waardoor het water wordt afgekoeld.

Als je de thermostaatkraan nu op 35 à 40 graden zet, dan wordt je aanvoer temperatuur in de slangen deze temperatuur. Op het moment, dat je de vloerverwarmings pomp uit zet, is de kans dat de pomp van de cv het water door je vloer probeert te pompen, maar vaak wordt dan het eerste stukje warm en verder niet.

Kom je er nu nog niet uit, probeer dan een foto er bij te plaatsen, misschien kunnen we je dan beter helpen.
 

Internethuwelijk

  • #5
Hoi, bedankt dat je wil helpen.

Ik heb van een andere post gehaald dat ik alle afsluiters eerst moet dichtdraaien en vervolgens 1 voor 1 moeten openen.

Ik heb nu op de foto alles dicht, m.u.v. 1 en 6, deze staan helemaal open en eigenlijk nu pas loopt de temperatuur op naar boven de 40 graden. Als ik in dit geval ook nog eens 1 dichtdraai, dan loopt de temperatuur weer af.

Wat zou er aan de hand kunnen zijn? De installatie lijkt mij niet al te oud. Op de foto heb ik de thermostaatkraan losgemaakt (2) omdat boven de kraan de leiding wel warm werd en er onder niet. Moest hem dus even testen.

Hieronder volgt de foto...

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Bij mijn systeem wijst de thermometer de temperatuur aan van de toevoer(het water dat de vloer ingaat).
Dit ligt bij mij rond de 40°.
De ventielen zitten in de retour.

Als ik naar jouw foto kijk moet 1 de thermostaatkraan zijn en moet dus de leiding, die daaraan zit, de aanvoer zijn. Dan krijg je een verdeelblok met maximaal thermostaat (orange) en een cappilair opnemer van de thermostaat knop en de afgaande slangen deze worden ±40°.

Dan komt er aan de voorzijde de inregelventielen: deze worden handwarm, ongeveer 20° en daar boven een retourleiding met een inregelventiel.
Vandaaruit word ook de circulatie pomp gevoed.

Bij het aangaan van de cv moet dus eerst 1 warm/heet worden en pas als allerlaatste nr 2.
 

Internethuwelijk

  • #7
Ik heb even een duidelijkere foto geplaatst met de thermostaatkraan gemonteerd.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Dan heb ik denk ik gelijk

De thermostaat zit in je retour en deze hoort in de aanvoer te zitten of...
je retour en aanvoer zijn verwisseld of je thermostaat kraan zit op de verkeerde kant.
 

Chathanky

  • #9
Als de voeler op de juiste plaats zit is de meting toch goed?

Het enige wat anders is, is dat de thermostaatkraan de retour knijpt in plaats van de aanvoer, dit zal voor het afremmen van de doorstroom toch niet veel uitmaken?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Daar heb je idd gelijk in maar de TS geeft aan dat de leiding boven de thermostaat kraan warm wordt en eronder niet, dit geeft dan toch aan dat de aanvoer op de verkeerde kant zit.

Ongeacht de positie van de thermostaat kraan moet kraan 1 geopend zijn en de aanvoer van het hete cv. water.

2 is de retour.

Als dat zo is kun je alle kranen naar de vloer 50% open draaien ne een tijdje kan je dan de kranen gaan balanceren op warmte afgifte van de slang naar de kraan zorg dat ze allen even warm zijn en draai ze langzaam steeds verder open totdat het even warm is.
Worden de retouren nu echt niet warm (20°) dan kan je de pomp sneller zetten.
 

Chathanky

  • #11
Ik kan me niet echt een goed beeld vormen hoe dit blok er schematisch in elkaar zit dus verder kan er zo weinig over uitleggen.
 

Arti

  • #12
Houd er ook rekening mee dat het een trage verwarming is en dat je niet zo snel een temperatuurstijging zult merken, zoals je met radiatoren gewent bent.

Laat het systeem maar een tijdje draaien en kijk dan eens of de aanvoer en de retour warm zijn. Mocht de retour na een tijd nog koud zijn dan zou het kunnen zijn dat er lucht in de leidingen zit, maar dat lijkt me sterk met een oude installatie.
 

Internethuwelijk

  • #13
O.k. even voor de duidelijkheid dan... zitten de aan- en afvoer inderdaad verkeerd om? Want dan moet ik die gaan omdraaien namelijk.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Welke van de buizen word als 1e warm als de cv aan staat 1 of 2?

Wordt 1 als eerste warm dan is dat deel goed.
Wordt 2 als eerste warm moet je het omdraaien.
 

Chathanky

  • #15
Ik heb een principeschema gevonden, 2 moet de aanvoer zijn.
Als je dit blok bekijkt is het voorste deel (het korte deel) de aanvoer en het lange achterdeel de retourverzamelaar de thermostaatventiel en de opnemer zitten op het goede deel, daar is mijns inziens niks mis mee.

Je zou dit kunnen zien aan de stromingsrichting van de pomp, die moet naar het lange blok stromen.

Er zit inwendig een bypassleiding om er voor te zorgen als de thermostaatkraan dicht staat niet de pomp kortsluit en over de verdeler nog kan doorstromen.

De aanvoer en retour van de ketel moet wel in de goede richting stromen anders werken de pompen elkaar tegen, en dan is het mogelijk dat hierdoor de verdeler koud blijft en dat er nagenoeg geen stroming door de vloerverwarmingsgroepen loopt, en de vloerverwarming nooit op temperatuur komt.

Controleer door de cv pijpen te volgen of deze aansluitingen goed zitten, als dit altijd zo gezeten heeft, heeft dit nooit goed gewerkt.

Voor inregeling op 20 graden retour zijn ook termostaatventielen te plaatsen die op de retourtemperatuur reageren.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Alleen zit de maximaal thermostaat dan in het retour blok en dat is zeker niet juist. En de inlaat thermostaat (klokje) zit dan ook in de nutteloze retour.
 

Internethuwelijk

  • #17
Tjee, jullie hebben er allebei verstand van. Kunnen jullie niet samen tot een compromis komen zodat ik zeker weet wat ik moet doen?
 

Chathanky

  • #18
Volgens mij klopt dit wel als je de pomp volgt, trekt deze het cv water naar de thermometer. Het vreemde wat ik zie is het rode kastje aan de zijkant, is dit mischien het mengventiel. En hoe krijgt het blok het weer naar het blok aan de voorkant, hiervoor zou je een schema van het blok moeten hebben om te volgen hoe dit inwendig zit.

Op RVmagazine0105.pdf deze site (helaas offline) staat een ander type waar je kunt zien hoe het loopt. deze komt alleen niet overeen met deze.

Pagina 11

Als dat rode kastje een maximaal is ben ik er uit hoe het zit.
 

Internethuwelijk

  • #19
Ja dat rode kastje (oranje eigenlijk) is de maximaal.
Hoe zit het dan?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #20
Het blok waar de thermometer in zit is je aanvoerblok deze wordt als eerste warm.

Ik neem aan dat je nu toch de boel niet meer gaat omdraaien, kijk alle mogelijkheden na genoemd in onze berichten, noteer deze hier dan zijn er morgen zeker nog meer nuttige antwoorden.

Excuus voor de discussie en onduidelijkheid.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu