Moeilijke regenwaterafvoer in EPDM

Hoefhaan

  • #1
Hallo

Ik wil het volgende idee voorleggen;

Ik heb een schuurtje met plat dak. Op dit dak zit een dakrand van 6 cm hoog, met een schuine zijde van 45 graden.
Ik wil het dak dekken met EPDM, in combinatie met een zgn. stadsuitloop voor de regenwaterafvoer.

Nu wil ik het volgende doen:

Ik maak in de dakrand een inkeping van 90 mm breed (de breedte van de stadsuitloop) en 6 cm diep. Dat is dus tevens de gehele diepte (hoogte) van de dakrand.
vervolgens lijm ik de EPDM over het hele dak, inclusief de randen, en dus ook over de gemaakte inkeping.
Dan maak ik een gat (1/3 van de afmeting van de dakdoorvoer) in de EPDM op het schuin oplopende stuk. De houten randen (zijkanten en onderzijde) van de inkeping voor de dakdoorvoer strijk ik in met montagekit en de dakdoorvoer steek ik door het gat. De aan de dakafvoer zittende EPDM lijm ik vervolgens op de net gelegde EPDM.

Het punt waar het mij om gaat is dat er boven de doorvoer geen hout meer zit vanwege de beperkte hoogte van de dakrand. Zou dit een probleem zijn?

En dan nog even over het maken van "binnenhoeken" met EPDM: wat werkt beter: Het systeem zonder snijden, dus een zgn. "frietzakje" vouwen en dat vlak lijmen of gewoon snijden en een stuk erop lijmen in de hoeken?

Alvast bedankt!

Johan
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Volgens mij moet je helemaal geen stadsuitloop, is rechthoekig, nemen bij EPDM. Daarvoor is een ronde zijuitloop. Dat is een PE buis waaraan een manchet is gevulcaniseerd. De buis laat je in een vergaarbak uitkomen.
Dat er geen hout meer boven de uitloop zit dan bepaald de afwerking van je dakrand of je het wel of niet goed waterdicht krijgt. Kies je voor een zinkendeklijst geen probleem. Er bestaat ook een PVC gecoate staalplaat. Neem je een daktrim en de bedekking blijft horizontaal, krijg je dat nooit dicht. Deze dakbedekking kan je wel aan de buitenkant naar benenden buigen.
Dat ze het frietzakje hebben uitgevonden is volgens mij het gevolg dat je EPDM in de overlap niet goed kon lijmen en kitten.
Eigenlijk kan je dit materiaal alleen vulcaniseren.
De techniek staat niet stil. Zelf vind ik, lijmen en kitten op een dak en dat onder alle weersomstandigheden dan moet je heel goed weten waar je mee bezig bent.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
13

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu