Moduline Regelt een 3 wegklep anders dan een thermomotor

RMB

  • #1
Ik heb ook een Moduline 400 en zou graag een 2e groep willen hebben om zowel de radiatoren als de vloerverwarming elk hun eigen weersafhankelijke regeling te geven. De vloerverwarming heeft al een eigen pomp. De maximaalthermostaat wil ik gewoon zijn werk laten doen, dus zou ik in de aanvoer een thermostaatventiel met warmtemotor kunnen plaatsen. Da's dan wel geen 3 wegklep, maar een 2 weg regelklep.

De Moduline 400 kan uitgebreid worden met maximaal 3 mengmodules MM10, ik heb daar nog geen specificaties van kunnen vinden. Regelt een 3 wegklep heel anders dan een thermomotor?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
De gegevens van de MM10 is op de fabrikants site te vinden.

Een drieweg klep en een thermomotor werken verschillend maar de aansturing kan wel het zelfde zijn.

Er zijn thermomotoren die werken met een regelspanning van 0/10 Volt en een vaste spanning van bv 24 of 230 volt, dat geld tevens voor driewegkleppen.
En of u nu een twee of driewegklep aanstuurd maakt voor de regeling op zich geen verschil.

Vr Gr en succes ermee
 

RMB

  • #3
Misschien kun je het linkje verklappen, ik heb de hele leveranciers site al afgezocht en me suf gegoogled, maar nog geen resultaat ;-)
 

Jimmy78

  • #5
Eigenlijk wil je dus de vloerverwarming na-regelen. Dit is een goed plan omdat met weersafhankelijk regelen de vloerverwarming meestal doorgaat omdat er geen rem opzit. Met een aan/uit thermostaat en een zone klep (2weg) is dit goed te realiseren, waarbij de WA regeling voor het geheel instand blijft. De naregeling is als een thermostaat knop op een radiator. (niet te verwarren met die op de vloerset welke alleen de maximale temp van de vloer regeld)

Een 2e CV groep is heel iets anders, WA geregeld bereik je niet het doel en het leidingnet moet er geschikt voor zijn.
De vloer-pomp is alleen voor de vloer, deze telt niet mee voor de installatie. En 2weg of thermomotoren zijn niet combineerbaar met de genoemde modules.
 

RMB

  • #6
Ik had het volgende bedacht: De vloerverwarming is best wel heel traag en het huis goed geïsoleerd. Als ik de CV 's-avond helemaal uitzet zakt de woonkamer temperatuur met slechts één graad. Daar is dus niet op te regelen. De vloerverwarming heeft alleen een instelbare (maximaal)thermostaat.

Mogelijkheid 1 is: maximaalthermostaat op 24 graden, moduline400 op weersafhankelijk voor vloerverwarming met een langzaam stijgende stooklijn en minimale aanvoer van 24 graden. Woonkamer wordt dan zo'n 20 graden. Probleem: soms heb je het wel eens koud en s'avonds wil je het ook wel wat warmer hebben. Oplossing: de thermostaten op de radiatoren altijd op 21 graden. Met een aanvoertemperatuur van 24 graden doen die niet zoveel. Dus s'avonds de stooklijn en dus de aanvoer temperatuur omhoog en de radiatoren stoken snel bij. En de vloer wordt niet onnodig warmer, zodat 's-nachts wanneer de aanvoer temperatuur weer 24 graden is, de temperatuur weer kan zakken, want de vloer is niet warmer geworden. De nachtverlaging staat nu zelfs op ruimte temperatuur, waardoor tijdens temperatuur dalen van 21 naar 20 graden de ketel zelfs uit staat. s-Ochtends gaat de ketel weer naar weersafhankelijke regeling met minimale aanvoer van 24 graden.

Nu zou ik graag nog mooier willen regelen, dus als het buiten kouder wordt, de vloerverwarming wat warmer. Een aan/uit op kamertemperatuur gaat niet lukken, want de vloer is veel te traag, dus moet ik de aanvoertemperatuur regelen, zonder telkens onderin de meterkast de maximaalthermostaat te wijzigen. Dus het liefst automatisch en dus dacht ik aan weersafhankelijk.

Nu heb ik al een weersafhankelijke regeling voor de ketel. Volgens mij dus één ongemengde groep voor zowel radiatoren als vloerverwarming. De menggroep van de vloer wil ik dan ook weersafhankelijk regelen, dus een regeling voor een menggroep erbij . Daarvoor heb ik bijna al alles in huis: buitenvoeler, moduline 400 die tot drie menggroepen uitbreidbaar is, en de bestaande mengroep van de vloerverwarming.
Dus zou een extra mengroepregelmodule MM10, een thermostatische afsluiter met motor voldoende moeten zijn. Desnoods afsluiter van de maximaalthermostaat misbruiken. Of anders een maximaalthermostaat met bediening op afstand ;-)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu