Minimale hoogte voor zaaien van gras

PeterT

  • #1
Beste mensen,

Daar ik binnenkort het binnenklussen tijdelijk ga vervangen door het buitenklussen heb ik een tuin-vraag:

In de huidige tuin is er door de vorige bewoner veel bijgeklust: een hok hier en een hok daar etc. Deze zijn allemaal voorzien van een mooie betonnen vloertje.

Daar ik in mijn tuin ook nog eens een overschot aan grond heb was mijn gedachte om de betonnen vloertjes lekker te laten zitten en de tuin op te hogen met grond en daar gras over te zaaien.

Hoe hoog moet nu deze laag grond minimaal zijn?

MvGr,

Peter.
 

Pepjo

  • #2
Als ik jou was zou ik de vloertjes er toch uithalen. Bij veranderende plannen kun je later alsnog aan het breken en nu kun je er makkelijker bij dan met een laag grond erover.

Het overschot aan grond kun je dan mooi gebruiken om de ontstane gaten op te vullen :D
 

PeterT

  • #3
Dat is wel zo maar ik weet bijna 100% zeker dat dit gras blijft, in het ergste geval gaat het gras weg en komen er terrastegels voor in de plaats.
 

Pepjo

  • #4
Okee, dan moet je het zelf maar weten :wink:
Een minimale hoogte lijkt me een centimeter of 20, dan kun je ook nog eens een weekend weg zonder dat je gras uitdroogt.
Daar moet je namelijk wel rekening mee houden, je doorbreekt de mogelijkheid van de bodem om vocht naar de oppervlakte (en vice versa!) te transporteren.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Ik ben bang dat een betonnen vloertje onder een laagje aarde ook geen goede afwatering heeft. Dus mijn advies: weghakken!
 

PeterT

  • #6
Aiaiai, alles weghakken, slik :( Verdorie nog... Kan er misschien beter meteen een terras van maken?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Kunstgras?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Jakkes.
 

PeterT

  • #9
Hehe, idd, jakkes. Mij lijkt terrastegels plaatsen het beste idee. Daar gaat mijn goedkope plannetje........
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
Kunstgras lijkt mij ook niks hoor :) , maar je zou het als volgt nog kunnen proberen:
Boor in de betonnen vloeren her en der flinke gaten door het beton heen, zodat water er door heen kan lopen.

Dan een flinke laag aarde erop en dan gras inzaaien of direct graszoden erop uit rollen. Probeer het een jaartje, wordt het niks kan je het altijd nog weghakken.

In de geboorde gaten kan je eventueel nog stukken afvoerpijp zetten die je met grind vult om het afwateren te bevoorderen.
 

PeterT

  • #11
Okee! Klinkt al beter! Het gaat om een stuk van 5 m bij 18 m, de gehele tuin is 8 m bij
60 m. Om de hoeveel meter zou ik dan een gat moeten boren. En welke diameter?

Oh en nog iets, ik kan onmogelijk 20 cm ophogen, zoveel grond heb ik niet, ik denk dat 10 cm het maximale is wat ik ter beschikking heb aan grondoverschot, red ik het daarmee of betekent dit sowieso einde oefening?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Dat betekent einde oefening.
Ook met 20 cm zand is er met een paar dagen zon en wat wind alleen nog een gele grasmat te zien, wortels van gras kunnen wel zo'n 40 a 50 cm diep in de bodem zitten om water te krijgen, met een betonlaag er tussen lukt dat zeker niet.

Ook de voedingsstoffen worden bij regen snel weggespoeld zodat het gras niet meer wil groeien, scheelt wel een heel stuk grasmaaien maar dat zal de bedoeling waarschijnlijk niet zijn.

Op het stuk beton zijn met kuipplanten, grind en/of split, boomschors etc, en zitjes hele leuke dingen te doen zonder alles te moeten weghalen, ook plaatselijk wat beton weghalen en daar struiken of bloemen inzetten kan een leuk effect opleveren.

Informeer eens bij een school in de groensector, daar zoeken ze soms wel aparte projecten voor hun leerlingen, misschien kunnen zij iets moois maken van uw tuin.
 

PeterT

  • #13
Okee Jan, ik ga daar wat mee doen, bedankt allemaal!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu