Mini dakgootje voor schuur aan bestaande afvoer

Kaajee

  • #1
Ik wil een dakgoot(je) voor m'n schuurtje maken. Hiervoor wil ik een minigoot 65mm gebruiken (het is maar een klein schuurtje, met een klein golfplaten dakje).
zo iets:


Deze heeft als hulpstuk een uitlaat van 60mm. Deze moet de bocht om, om vervolgens aangesloten te worden op een 80mm bestaande hemelwater afvoer buis.
De buis zelf is PVC 80mm maar op de hoogte waar de verbinding met de minigoot-afvoer moet komen, is een overgang tussen zink en pvc. De zinken buis lijkt is iets kleiner (75mm).

Ik dacht het volgende:
-Ik ga vanaf de minigoot met 60mm de bocht om.
-Klein stukje 60mm buis op afschot naar bestaande 80mm buis.
-Op de 80(-75mm) buis maak ik een gat en plaats ik een zadelstuk;75x50mm (ik kan geen zadelstuk 80x50mm of 80x60mm vinden).

-Hierop een verloopje 60-50mm.

-en hier komt de 60mm afvoerbuis van de mini-goot dan weer op.

Ik weet dat een zadel niet ideaal is, maar het gaat om (een beetje) regenwater, en het lijkt mij de 'minst lelijke' oplossing.
Een t-stuk is meteen weer zo 'geval'. En dat moet ik ook nog dat t-stuk er tussen zien te vrotten, de huidige buizen zitten goed vast, dus weinig manoeuvreer ruimte. Krijg ik dat zadelstuk goed gelijmd op zink? Welke lijm?

Iemand andere/betere suggesties?
 

Fiesiekus

  • #2
Zou toch de moeite nemen om een T-stuk te plaatsen. Een lijmverbinding heeft op zo'n plaats en ook buiten, veel te lijden (temperatuurswisselinge e.d.).

Dacht ook dat zo'n zadel specifiek voor dikwandig riool en niet voor dunwandig HWA is bestemd. Vandaar dat je die maten niet kon vinden?
 

Kaajee

  • #3
In het kader; een foto zegt meer dan 1000-woorden:



Dit is de bestaande situatie, hier vind ik een t-stuk dus eigenlijk misstaan; veel te lomp.
De buis moet dus achter de lamp langs.

En gewoon een gat maken in de zinken buis (of de 80mm pvc buis) en het nieuwe buisje gewoon in dat gat laten uitkomen? Is niet de meest professionele oplossing, wel het simpelst en wellicht zelfs het mooist....
(per slot gaat het om een beetje regenwater, geen riool/afvoer oid.)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Als u bekend bent met zinkwerk en het solderen hier van zou u een uitloopje kunnen maken op de pijp net onder de vergaarbak.
 

Kaajee

  • #5
Dat zou inderdaad nog het mooiste zijn, maar zelf geen ervaring met dit en wat ik lees moet je dat ook niet zelf gaan doen. Een loodgieter hiervoor inschakelen zou kunnen, maar wil het liever zelf voor elkaar krijgen (ook kosten technisch).

Ik kwam nog op een andere optie. Wil deze ook hier even tegen het licht houden. Eens polsen wat de mensen hier van deze optie vinden.

Ik zou een 50mm buis ónder de tegels naar de achterkant van de tuin kunnen leiden. (Dan hoeft er 1 rijtje stenen uit, een geultje van 10 cm graven, de 50mm buis erin, klein laagje zand er op, stenen terug plaatsen.)

Aan de achterkant is een schutting (ong. 4 meter verder), daarachter loopt een steegje. Ik zou hem daar enigszins beschaafd op kunnen laten uitlopen. Desnoods met nog een 'dwarsbuis' met gaatjes er in geboord zodat het water nog enigszins verdeeld wordt. Dit is de rode optie in de foto. De groene is de optie om de nieuwe HWA aan te sluiten op de bestaande afvoer. Blauw is de nieuw te maken goot.

 

Fiesiekus

  • #6
Kan en is eigenlijk wel zo netjes. Die rode ontwerp is qua aanzicht ook niet alles om tegenaan te kijken.
 

Millew

  • #7
Afwateren op een steeg is niet erg netjes en bij vriezend weer kan het daardoor glad worden.

Naar mijn idee is het de fraaiste oplossing om de groene variant eerst recht naar beneden te laten lopen en dan ondergronds naar de regenpijp i.p.v. bovenlangs.
 

Fiesiekus

  • #8
Nog fraaier en correcter idd.
 

Kaajee

  • #9
Fiesiekus schreef:
Kan en is eigenlijk wel zo netjes. Die rode ontwerp is qua aanzicht ook niet alles om tegenaan te kijken.
Bedoel je met 'Kan' bedoel nou de 'groene optie'? Of toch de rode?
De rode heeft qua aanzicht alleen een 50mm buis naar beneden. Deze buis is prima in de kleur van de schuur te schilderen natuurlijk. Met de groene optie is het aanzicht een buis langs de schuur.

&
Millew schreef:
Afwateren op een steeg is niet erg netjes en bij vriezend weer kan het daardoor glad worden.

Naar mijn idee is het de fraaiste oplossing om de groene variant eerst recht naar beneden te laten lopen en dan ondergronds naar de regenpijp i.p.v. bovenlangs.
Naast de tegels in de steeg zit aan onze schutting kant nog een strook van ong. 10cm aarde/border, geen tegels. Ik kan dan de buis nog een keer dwars leggen (parallel langs de schutting en steeg/tegels), daar dan aan de onderzijde van deze buis gaatjes boren zodat het water verdeeld wordt en in dat strookje aarde/grond weg kan lopen.

De groene optie ondergronds laten lopen is inderdaad de fraaiste, maar ook meteen de lastigste. Dat grijze ding onder de huidige regenpijp is een putje (met ingebouwd stankafsluiter) en meteen het eindpunt van een rioolbuis (110mm) naar het huis. Als ik hem daar op aan wil sluiten moet die put er weer uit en moet ik aansluiten op die 110mm buis. Dan moet ik ook weer een 'sifon' (ivm stank) voor deze nwe. HWA installeren ivm verstoppingen enzo.
 

Millew

  • #10
Ik kan de situatie natuurlijk niet goed beoordelen, maar ik vraag mij af waarom de put er uit moet, om er een gaatje in te maken.
En je kan de afvoer ook gelijk op de hoofdbuis zelf aansluiten. Een syphon (als dat al nodig is) kan je ook plaatsen waar de groene buis onder de grond verdwijnt.

Netjes werken kost nou eenmaal wat meer inspanning. Ik neem dat over het algemeen voor lief, want een knoeioplossing blijf je je altijd aan ergeren.
 

Kaajee

  • #11
Je hebt helemaal gelijk, ik ga het ook overwegen.
De put zit nu met 2x 45graden bochten (110mm) op de 'hoofdbuis'. En fungeert dus als eindstuk van de 110mm buis.

Ik moet dan dus de put eruit halen, deze middels een t/y-stuk op de 110mm buis bevestigen. De 110mm buis doortrekken naar achteren. Dan daar de 2 bochten middels verloopje 50/60mm naar 110mm op de nieuwe regenpijp bevestigen. Eigenlijk moet hier dan dus ook weer een sifon (50/60mm) bij, anders zou de nwe hemelwater afvoer voor verstoppingen kunnen gaan zorgen.

zoiets:
 

Fiesiekus

  • #12
Foutje :oops: , ik bedoelde die groene om tegenaan te kijken is niet fraai.
 

Kaajee

  • #13
Ok ik ben om (denk ik), ik ga voor jullie alternatief; 50mm naar beneden, meteen onder de grond in, dan de bocht om naar de put.

Net even de put (deels) opengelegd, alleen (zoals ik al schreef), zit de 110mm uitloop van de put met 2 45gr bochten meteen aan de 110mm buis. (dus 110-put-->45gr-bocht-->45gr-bocht-->110mm buis):


Is er een 'chique' oplossing om niet de hele put er uit te hoeven halen, de bochten te verwijderen, de 110mm buis eruit/dieper leggen, etc.
Maw kan ik een verbinding maken meteen ergens op de 45gr bochten? Wordt lastig denk ik toch?
Hoe krijg ik een 50mm aansluiting ergens op/bij die bocht?
 

Fiesiekus

  • #14
Kan je 'm niet voorbij de put met een zadelding op de riool aansluiten? Of nog beter: met T en 2 schuifmoffen met manchetverbindingen.
 

Kaajee

  • #15
Dat kan idd ook een optie zijn. Alleen zit er vrij dicht bij de put in dce 110mm buis reeds een y-stuk tbv de wasmachine afvoer. Dus ik vraag me af hoe ver ik dan moet gaan om een volgend stuk te plaatsen. Het zou dan ook meteen een nieuw/ander y-stuk kunnen worden ipv een zadel. Als je manchet gebruikt is het redelijk makkelijk een stuk uit de 110mm te zagen en een beetje te schuiven in de manchetten toch?

Enige wat wellicht een issue zou kunnen worden, is dat met een y-stuk de 50mm wel redelijk ver uit de gevel komt te liggen, om hem niet te veel onder spanning te hebben liggen moet ik dan redelijk ver uit de schuur uitkomen met de HWA afvoer.

Andere waar ik aan zat te denken is 1 45gr bocht bij de put er uit halen en die te vervangen door een 90gr bocht. Dan een klein stukje 110mm verticaal ipv de (weggelaten 45gr bocht) en daar dan een zadelstuk op monteren. Of is dat niet verstandig? Nu is het wel een mooi verloop (ook voor toegang bij evt. verstoppingen (met hd-spuit) met die 2x 45gr)
 

Fiesiekus

  • #16
Als die 2 bochten van 45 graden met manchetten in elkaar zitten, is dat prima uit elkaar te halen en te vervangen door 1 T . Dan op 1 pootje je nieuwe HWA uit laten komen, via een ring 60-110, en met 110 weg. Op het verticale pootje je putje.

Kweenie of het allemaal kan en past met het putje, dat kan je zelf het beste bekijken.
 

Droid

  • #17
Hoe groot is 't schuurtje? 2x2m of zo... zoveel water komt daar niet. Bespaar je de moeite en ga voor de rode oplossing, recht naar beneden en dan een 45º bochtje... gewoon afwateren op eigen terrein of iets schuin richting schutting. Het geen wat daar naar beneden komt is de moeite niet waard.
 

Mark en 3 meiden

  • #18
Of regen tonnetje in de hoek met de rode oplossing
verder laten afwateren op eigen terein
heb je meteen water voor de plantjes
 

Fiesiekus

  • #19
Veel simpeler inderdaad.

als je op zandgrond woont, zakt 't regenwater vlot weg en is zo'n regenton een perfecte oplossing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu