Mijn wc loopt over bij hevige regenval

Harry2

  • #1
Hallo,

Ik woon sinds kort in een nieuw gebouwd huis waarvan de wc overloopt bij hevige regen. De hwa 80 mm achter, loopt in pijp 110 mm onder de vloer door naar de voorgevel en daar komt nog eens de hwa 80 mm van de voorkant op. (Dit is mijnziens al te veel van het goede.) Dan wordt deze 110 aangesloten op de 110 van binnen, waar 2 wc's op staan, douche, wastafel, wasmachine, keuken, en fonteintje. Dan loopt het nog een metertje 110 mm door en gaat over op 125 mm het hoofdriool in. Bij alle andere woningen zit de hwa achter op het riool van binnen, maar de hwa voor zit dan bij de buren op het riool. Je hebt dan dus maar 1x de hwa op je riool zitten en die mensen hebben dus dan ook geen problemen zoals ik. Ik ben nu 4 maanden al bezig om dit duidelijk te maken bij de aannemer en woningbouw, maar beiden houden vol het zal heus wel goed berekend zijn! Ik heb een week of 2 geleden de hwa achter stuk moeten slaan omdat het water weer de wc pot uitliep, toen zakte het water gelukkig weer. Nu wil de woningbouw een of andere overloop maken dat als het weer hard regent dat ik dan deze open zet (het is te gek voor woorden), stel dat er niemand thuis is wie zet het dan open?! Mijn vraag is nu hebben de aannemer en woningbouw gelijk wat betreft de 2 hwa's op mijn riool?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Lijkt mij geen DHZ vraag.

Laat een extern berdrijf een rapport maken, waar de problemen in kaart gebracht zijn en eventuele fouten in staan.
 

StefanD

  • #3
Weet je zeker dat er geen verstopping in het riool zit?
Je zou (eventueel tijdelijk) een bladscheider in een HWA kunnen plaatsen. Als je hem laag genoeg plaatst kan zo'n ding ook prima als nood-uitlaat fungeren.
 

Harry2

  • #4
Nee, geen verstopping, dat is ook allemaal al gecontroleerd. Een overloop is geen optie, omdat die pas werkt als het riool vol is en ik dan zelf in huis geen afvoer meer kan gebruiken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Lijkt me sterk dat de oorzaak die twee afvoeren zijn. Tenzij ze tegen elkaar in stromen. :wink:
Je woont in een nieuw gebouwd huis is er bij jullie geen gescheiden systeem toegepast. Een voor het hemelwater en een voor het water van de woning.
Hoe groot is het dakoppervlak.
Hoe kan het zijn dat de buren geen probleem hebben. Voor mij een signaal dat het gemeenschappelijke deel naar behoren werkt.
 

StefanD

  • #6
Ik snap dat een overloop geen echte oplossing is, maar totdat de problemen definitief weg zijn, zou ik liever een overloop in mijn HWA hebben dan in mijn toilet...

Een pijp van 110mm heeft ongeveer de dubbele doorsnede van een pijp van 80mm, dus het lijkt mij niet vreemd om 2 HWA's van 80 op 1 pijp van 110 aan te sluiten.

Volgens Wikipedia is de vuistregel om 1cm2 HWA per m2 dak te hebben. Een pijp van 110 heeft een doorsnede van ongeveer 95cm2. Dit is dan pas te weinig als je dak meer dan 95m2 oppervlak heeft.
 

Harry2

  • #7
@ Wgb:

Misschien is mijn verhaal niet helemaal duidelijk, maar alle andere huizen hebben maar 1 hwa op hun riool nml. of van de voorkant of van de achterkant van het huis, dus nooit voor én achter samen. Mijn buurman heeft helemaal geen hwa op zijn riool omdat die van hem dus bij mij er op zit. Een gescheiden systeem is niet verplicht in Nederland, net zoals veiligheidsglas in ramen tot op de vloer niet verplicht is, ( scheelt natuurlijk allemaal in de bouwkosten).
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Dit moet je niet zelf op gaan lossen, omdat het een nieuwe huurwoning betreft.

Laat de woningbouwvereninging dit oplossen, en ga niet zelf liggen prullen.
Anders heb je het zelf straks gedaan.

Er zal beslist een huurders vereninging zijn, leg daar je klacht even bij neer, en laat die eventueel actie ondernemen.

Dit is dus ook geen eigen klus vraag.

Als je een eventueel meningverschil hebt of krijgt bij je woningbouw
vereninging, kun je het beste op een ander soort forum plaatsen waar je eventueel juridisch advies krijgt.
 

Harry2

  • #9
@StefanD:

Die voorlopige overloop heb ik nu, omdat ik de hwa achter stuk geslagen heb. Je rekensommetje over de doorsnede daar klopt natuurlijk niks van, 2x80=160 en komt dus niet in de buurt van 110.
de oppervlakte van 80 is ongeveer 50 cm2 en dat 2x is 100 cm2, dus zou theoretisch al te kort komen aan de 110. Ook moet je de wanddiktes hier van afhalen daar 110 dikwandig is en 80 dunwandige pijp. Hierbij moet je ook nog de afvoeren van binnen erbij rekenen dus kom je helemaal te kort.
 

Harry2

  • #10
@Peter:

Ik dacht misschien dat er hier iemand op het forum kon berekenen of deze aansluitingen correct zijn uitgevoerd, zodat ik dus juridische stappen kan gaan ondernemen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Geef nou eens op hoe groot je daken zijn.
In het voorbeeld zit nog een behoorlijk marge voordat het systeem verstopt. Er bestaan systemen dat het water met een 50 mm buis wordt afgevoerd en dan gaat het om het water van grote dakvlakken af te voeren.
Volgens mij liggen in alle huizen 110 wat overgaat op 125.
Het riool is misschien niet verstopt maar loopt het riool wel voldoende af.
Is het afschot niet goed dan vult de rioolbuis zich met water en blokkeert het de loop.
Woont u soms in België.
 

Harry2

  • #12
Het dak is ongeveer 2x22m2, daar komt dan ook nog het dak van de buurman bij daar deze geen hwa heeft, dus totaal zo'n 88m2 dus. Waarom zou ik in België wonen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Een oppervlak van 88 m2 daar zou een riool systeem toch geen problemen mee moeten hebben. Standaard is 1 afvoer per 100m2.
Het grootste vlak bij jouw is 44 m2.
Die 110 en 125 zouden het water van het dak gemakkelijk kunnen verwerken.
Je riool systeem heeft wel een standbuis zodat zich geen druk of vacuüm kan opbouwen.


Op dit Forum is het gelukkig een goede gewoonte het antwoord niet te quoten als het er boven staat.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Diverse quotes verwijderd om het overzichtelijk te houden.
Als het een woningbouwvereniging betreft mag u helemaal niets zelf aan de afvoer veranderen.
Maak foto's als bewijsmateriaal en schakel eventueel een deskundige in die ter plaatste de aanleg van de afvoer kan bekijken, op afstand blijft het gokken wat de oorzaak is.

Dit is geen forum voor juridische zaken en verder mogen we hier geen advies in geven gezien de forumregels.
Veel succes met de oplossing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu