Mijn kruipruimte isoleren. houten vloer

Johang60

  • #1
Hallo, na al een hele tijd diverse oplossingen te hebben gevonden via dit forum heb ik nu een vraag en heb me even aangemeld.

Ik heb een jaren 30 woning met een vloer/kruipruimte die niet geïsoleerd is.

de situatie is nu dat er +/- 40 a 50cm ruimte is om onder de vloer te kruipen. dat lijkt me dus genoeg om eronder aan het werk te kunnen.

De manier hoe het nu is opgebouwd is van onder naar boven;
-Grond/klei licht vochtig
-40 tot 50cm ruimte
-Balken
-Houten planken ondervloer
-doorzichtige dikke folie (weet niet of dit dampdicht of doorlatend is)
-groene platen 9mm dik (ondervloer)
-eiken vloer 25mm dik

Ik zou graag weten wat de beste manier is om mijn vloer te isoleren zonder dat ik vocht opsluit of andere problemen veroorzaak. Ik wil een zo goed mogelijke isolatie en het hoeft absoluut niet budget te zijn. Ik kan het zelf doen.

Het zijn vrij hoge balken dus er kunnen eventueel dikke platen tussen.

ik wil dus weten of ik nog folieen o.i.d moet gebruiken of juist niet.

en of ik glaswol of steenwol moet nemen of juist van die harde polystyreenplaten die met aluminium bekleed zijn.

graag hoop ik hier wat wijzer te worden.
 

Johang60

  • #2
Hier even een snelle tekening ter verduidelijking van de huidige situatie

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Zo zou ik het doen. XPS isolatie met sponning haaks over de balken. Klampjes onder de balken om de platen gemakkelijk te kunnen bevestigen deze zullen niet het stramien van de balken hebben. XPS van 100 tot 150 dik dan zit je ruim aan de norm. De platen zet je aan de hoeken zo'n 15 tot 20 cm van de rand af vast met schroeven en volgring.
 

Johang60

  • #4
Dank u voor de reactie.

Is het niet zo dat ik op deze manier juist het vocht opsluit. Deze platen zijn toch vochtdicht? Ik heb deze manier nog niet gezien eigenlijk. Ik had steeds het idee om tussen de balken te werken
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Vocht gaat van warm naar koud. Dus van de woonkamer naar je kruipruimte. Er ligt een damremmer dus het vocht gaat niet verder. Ik heb het gesimuleerd ook zonder die folie zal je geen condens krijgen. Tussen de balken werken mag ook van mij hoor. Zo zou ik het doen. :wink:
Deze methode kan je met hele platen blijven werken. Pas maken doe je bij de muren. Ook je houten balken krijgen een hogere temperatuur.
Uiteindelijk zijn alle vloeren van nieuwbouw woningen op deze manier geïsoleerd. Onder de beton een flinke laag isolatie. Denk er maar eens over na.
Ga je op deze wijze isoleren. Zet een plaat met 4 schroeven niet te vast, schuif de volgende plaat in de sponning zet deze met schroeven vast niet te strak schuif de volgende plaat in de sponning. Zet dan de eerste plaat strak vast. Zodoende blijven de platen gemakkelijk in de sponning schuiven. Is de vorige plaat is stral vastgezet dan gaat het schuiven in de sponning niet zo gemakkelijk.
Deze platen nemen geen water op laten wel wat vocht door.
 

Johang60

  • #6
Als ik het goed begrijp isoleren deze platen dus beter dan glaswol/steenwol. Is het dan ook handig om de randen cq naden langs de binnenmuur af te peuren naderhand?
 

Johang60

  • #7
Die manier onder de balken is in mijn geval ook beter met behulp van die klampjes. Er liggen namelijk diverse kunsttof flexibele cv leidingen onder tegen de balken dus wat die aan warmte gaan verliezen verliezen ze dan tussen de isolatie en vloer. Erg gunstig dus lijkt mij.
 

Johang60

  • #8
Nog even een vraagje. Als ik zoek op XPS krijg ik de info dat het niet vochtdoorlatend is. is het dan niet zo dat als ik dit monteer dat ik dan het reeds aanwezege vocht opsluit tussen m`n dampdichte folie en die xps platen. waardoor mijn balkenconstructie kan gaan rotten?
 

Johang60

  • #9
Ik heb gevonden dat EPS wel vochtdoorlatend is en XPS niet
 

Johang60

  • #10


Is dit dus wat ik moet hebben? dit is 83mm dik. EPS
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #11
Dit is een spouwplaat, en is enigszins vocht-ongevoelig.
EPS is meer dampdoorlatend dan XPS inderdaad, maar heb je al nagedacht hoe je deze harde plaat onder de vloer krijgt? Is het kruipluik groot genoeg?
Denk er anders over na om schelpen of EPS-chips eronder te laten spuiten.....

w.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu