Miele T4300 wasdroger Gaat zomaar de deur open??

Zarras231

  • #1
Hallo,
Wij hebben een Miele novotronic meteor T4300 Luchtafvoer wasdroger .
Die het volgende probleem geeft:
We zetten hem op kastdroog+ en na een paar minuten links en rechtsom draaien stopt hij en dan hoor je zo'n clixon van de verwarmingsspiraal schakelen en gaat de deur ook daarna open, dan moeten we een poos wachten en kan de droger weer gestart worden en gebeurd het zelfde weer.
Nu zetten we hem op normaal kastdroog en gebeurd het vaak niet dat hij stopt en de deur open gaat en op koude lucht doet hij dat ook niet.
Het is net of het kastdroog+ programma ineens stopt en dan stopt de de afblaasventilator ook omdat deze met dezelfde motor word aangedreven , op dat moment staat er blijkbaar nog steeds spanning op de clixons van het verwarmings element en die word dan te heet en dan hoor je die ene clixon onderbreken en daarna gaat de deur open.
Een half jaar geleden de droger uitelkaar gehad omdat hij koud bleef en bleek dat de eerste clixon kapot was gebrand , deze had ik via internet besteld en alles schoon gemaakt en daarna heeft hij maanden perfect gedraaid.
Komt iemand dit probleem wat wij nu hebben bekend voor?
Alle hints en tips zijn welkom.

M.vr.gr Klaas
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Heeft iemand advies ?
 

Zarras231

  • #3
Hoi,
Ik heb die van mij weer aan de praat gekregen na lang zoeken en meten.
Het bleek te zitten in de stuurprint die aan de binnenkant zit van de deur.
Ik dacht eerst dat de trafo op de print stuk was en die is nergens los te koop.
Toen ben ik alle solderingen bijlangs geweest en dat was het ook niet.
Toen heb ik de print weer uit de kunststoffen behuizing gehaald en zo in de deur aangesloten {wel de achterzijde beplakt met een stuk karton om sluiting te voorkomen. {stroom er wel even af als je er aan werkt!!!}
Toen de droger gestart en er gebeurde niets, toe ging ik tikken op alle componenten die op de printplaat zaten en ineens toen ik tegen 1 van de 2 relais tikte met de achterzijde van een schroevendraaier toen deed de droger ineens en poging om te gaan draaien en steeds als ik dit weer deed gebeurde dat weer.
Toen wist ik dat het niet aan de trafo lag , maar aan 1 van die relais.
Print eruit en de kapjes van de relais er af gewipt.
In elke realais zit een spoel die gewikkeld zijn met heel dun koper wikkeldraad.
Aan elke spoel zitten zowel links als rechts een uitgang die gesoldeerd is aan een pin die weer door de printplaat gaat.
Ik beide spoelen meten en de waarde moest zijn 160ohm maar bij mij sloeg de meter geheel niet uit , dus er was iets onderbroken.
Onder de loep gekeken en bleek dat bij beide spoelen de rechter zijde het duune draadje van de spoel niet meer met de pin was verbonden.
Waarschijnlijk door trilling doorgebroken.
ik heb toen een klein hoekje uit de kunststoffen behuizing van de realis gehaald om er bij te kunnen komen en met een mini soldeerbout met zelfgemaakt tip het dunne koperdraadje weer aan de pin gemaakt.
Toen weer gemeten en ja ik had nu op beide spoelen een weerstand van 156ohm , dus heel dicht bij wat er op het kapje aangegeven werd.
Kapjes er gelijk weer op geklikt , want je moet uitkijken dat de witte drukstukjes niet wegvallen, want zonder die witte t-stukjes werkt de relais niet, vandaar gelijk de kapjes er weer op.
Printplaat omgedraaid en ook daar even op de juiste pinnen meten en was goed , toen even 6volt op de pinnen van de spoel en ja ze schakelden weer.
Als deze relais gaan schakelen stuurd hij stroom naar
de electromotor.
{Schakelen deze niet dan gaat er wel stroom naar het verwarmingelement
en deze word dan roodheet en dan treed er een beveiliging in en word de deur open gegooid en de stroom onderbroken.}
Ik heb de printplaat weer Ingebouwd en ja hij draaide weer als een zonnetje.
Vandaag al diverse droogbeurten laten draaien en hij is weer oke.
Gebruik een zeer kleine soldeerbout met een hele kleine tip want het draadje van de spoel is misschien 0,2 mm dik.{en een vaste hand}
En gebruikte een goede loep {vergrootglas}
Lang verhaal maar misschien dat ook een ander hier wat aan heeft.


Klaas
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Knap gedaan.
Bedankt voor de melding, ongetwijfeld doet u iemand er een plezier mee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu