Microgolfoven maakt zekeringen

Veda

  • #1
Heb een combi microgolfoven van het merk Samsung type CE101K / 75AJ100686N die zekeringen geeft.

Oorspronkelijk was het enkel de kleine glaszekering 1,6 A /F. Reeds verschillende keren deze zekering vervangen en alles terug OK voor meerdere weken.

Had de zekering al verzwaard naar 2 A/T opdat het toch eens zou doorknallen en eindelijk de fout zou gevonden worden. Gisteren was het zover, de kleine zekering was helemaal spoorloos en een andere keramiekzekering van 10 A was nu ook door.

De zekering springt telkens bij het openen van de deur.Het heeft dus iets te maken met het deurcontact. Alleen zitten daar zoveel aansluitingen op dat het moeilijk wordt zonder schema. Kan er mij iemand een stuk schema bezorgen ?

Mvg, Dany
 

Co de Witgoedman

  • #2
Gezien de hoge spanning die er in de magnetron voorkomt is het advies deze naar een reparatiebedrijf te brengen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het is erg onverstandig een zwaardere zekering aan te brengen, want dan gaat er meer stuk dan misschien nodig.

In verband met de grote risico's bij het zelf repareren van magnetrons worden op dit forum geen adviezen daartoe gegeven.

Alleen al het openmaken en daarna testen kan levensgevaarlijke situaties opleveren in verband met het uittreden van magnetronstraling.
Daarbij komt dan nog de hoge spanning, zoals Co al noemde, die soms, lang nadat de magnetron is afgekoppeld, blijft staan op de betreffende componenten.

Schema's zijn van geen enkel witgoed beschikbaar.
 

Veda

  • #4
Bedankt voor je antwoord. Ben intussen iets wijzer geworden via internet.

Het blijkt namelijk dat de constructeur met opzet een zekering laat springen indien de juiste deurcontactsequentie niet klopt (door naijlend contact). Zij doen dit om te verhinderen dat er microgolven zouden lekken indien de deur niet echt dicht is = veiligheid.

Men zou het bewuste contactje kunnen verbuigen, maar best is toch om ineens het ganse deurcontact te vervangen.

Werken aan een microgolfoven kan inderdaad levensgevaarlijk zijn = zeer hoge spanning (met veel energie, dus niet als de HS van een KTV) die een tijd kan aanhouden, zelfs indien het net is afgeschakeld.

Moet men dus eerst ontladen. Is dus niet voor een leek.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu