Meubelpanelen op elkaar aansluiten

Netlight

  • #1
Ik ben bezig met het maken van een meubel (kast). Nu zit ik met het volgende probleem. Ik moet 2 meubelpanelen op elkaar laten aansluiten in een hoek van 90 graden. Nu dacht ik eerst om het bovenste paneel bovenop het andere paneel te leggen en er dan gewoon schroeven doorheen te doen. Daarna eventueel opvullen met vloeibare hout. Dit kan natuurlijk wel maar het probleem is dan het vloeibare hout nooit zo mooi te lakken is. (Dit heb ik uit eigen ervaring).

Nu ben ik aan het nadenken over de mogelijkheid om de 2 panelen aan de uiteinden verstek te zagen (45 graden) en ze zo op elkaar te laten aansluiten. Echter.. dan zit ik met het probleem: hoe maak ik ze vast. Met een hoekplaatje of iets dergelijks? Of zijn er betere/andere opties. Kan ik met mijn cirkelzaag dit gewoon zo verstekzagen?
Verder ben ik ook nog op zoek naar een goed soort hout. Waarschijnlijk worden het timmerpanelen van de bouwmarkt. Iemand tips?
 

Pepjo

  • #2
Er zijn verschillende opties, die samenhangen met de kundigheid die je hebt of van jezelf verwacht :D :

De aansluiting inderdaad in verstek zagen is het mooist. Dit kan goed met je cirkelzaag, mits die in verstek kan zagen natuurlijk.

Wat betreft de bevestiging :
  • Lijmen en hoekjes aan de binnenkant schroeven is het makkelijkst.
    Eventueel de hoekjes vervangen door een lat van dezelfde houtsoort.
  • Lijmen en deuvels gebruiken is al wat moeilijker, komt wat preciezer.
    Voordeel is dat je de bevestiging niet meer ziet. Let wel op met de lengte van je deuvels, omdat je in verstek hebt gezaagd heb je minder "vlees".
  • Je kunt ook in de vlakken die tegen elkaar aan komen een zaagsnede maken en dan door een precies in de zaagsnedes passend latje verbinden. Dit alles weer met lijm. Dit komt natuurlijk erg precies.
Verder heb je nog verschillende soorten zwaluwstaartverbindingen, maar die moet je maar op het net opzoeken.

En je kunt ze inderdaad koud op elkaar schroeven. :mrgreen:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Voor een niet al te ervaren klusser is een duvelverbinding de makkelijkste oplossing.
Er zijn komplete setjes te koop bij de bouwmarkt.
Bestaat uit een boortje met een instelbare aanslag ring, een tonnetje met een puntje en wat duvels.

Boor in de staande kant een gat met de boor en aanslag op 2/3 van de lengte van de duvel. Plaats het tonnetje nu in het gat en leg de plank die hier haaks op moet komen precies op elkaarzoals ze moeten komen. Druk dan de plank even goed aan, en het tonnetje met puntje markeert nu precies de plek waar het andere gat moet komen. Dan boor je daar het gat voor 1/3 van de duvel lengte (wel haaks boren).

Dit herhaal je voor het aantal gaten dat je nodig hebt. Alles met houtlijm insmeren en steviig klemmen.

Als je op je werkbank een hulpplank schroeft die zuiver haaks is kan je die gebruiken om de twee planken haaks op elkaar te houden tijdens het boren en monteren.

Succes!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Pepjo timmert wat sneller dan ik :mrgreen:
 

H@ns

  • #5
De meest eenvoudige oplossing is toch met lamello's, machientje huren en wat lamello's kopen.
Verstek zou ik maar niet aan beginnen, het is erg moeilijk om dit netjes te krijgen met een handcirkelzaag en daarna is opsluiten (lijmen) echt heel lastig voor een onervaren lijmer!
Bovendien is een verstek zonder extra verbinding erg zwak als het een kast moet worden.
 

EdP

  • #6
Voor een deuvelverbinding: zoek even op het forum naar deuvelmal.
 

Kees61

  • #7
In verstek is wel mogelijk, als je het door iemand met een echte zaagmachine kunt laten zagen, als die er ook nog serieus op let of de machine wel goed in verstek zaagt. Je kunt de scherpe kanten van zo'n verstek tegen elkaar leggen en er tape overheen plakken. Daarna kan je het verstek dichtvouwen met lijm er tussen. Op deze manier heb je geen last dat de kopse kanten gaan tekenen na het schilderen.

Maar anders, als je het ene paneel haaks op het andere lijmt, laat de kopse kant dan een beetje doorsteken (paar tiende millimeter) zodat je die later gelijk kunt schuren. Als je spaanplaat panelen gebruikt dan kan je de kopse kant ook eerst afplakken met een fineer.

Ik heb geen idee wat meubelpanelen zijn. Sommige lui verkopen gemelamineerde spaanplaat onder die naam, waarvan de kanten al afgeplakt zijn.
 

Pepjo

  • #8
Onder meubelpanelen worden in de bouwmarkt ook wel die aan elkaar gevingerlaste en gelijmde panelen van stukjes vuren of grenen verstaan.
 

H@ns

  • #9
Ja maar inderdaad ook wel die gemelamineerde platen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu