Meubelen maken / gewicht in het oog houden

Olivierw

  • #1
Hallo,

Je las misschien al in ander topic dat ik begonnen ben met mijn meubels te maken.
Ik ben eerst begonnen met de salontafel om te zien of het goed vlot lukt (en zo is het ook :D ) maar hier is het volgende probleem nog niet zo erg.

Ik zat wat te tekenen en te rekenen voor de volgende meubelen,
Neem nu bvb mijn dressoir.

Ik werk in mdf, en had eerst alles getekend met 18 mm mdf.
Maar als ik zo uitreken kom ik op een kast van ongeveer 180 Kg (lijkt me wel wat veel voor een lege kast.)
Dan ben ik begonnen met de minder belangrijke planken en steunen te vervangen en te hertekenen naar 12 mm en soms zelfs (bvb de frontjes die enkel als afwerking dienen) naar 6 mm en dus enkel de planken die echt het gewicht dragen en steunen, in 18 gebleven.
De achterwand (die toch tegen de muur staat) heb ik (winkelnaam verwijderd, mod.)-gewijs al vervangen door een 3 mm plaat.
Maar nog kom ik aan een kast van iets rond de 100 Kg

Dan dacht ik om in steunen (die binnenin de constructie zitten en dus van buitenaf of langs in de kast bijna niet of helemaal niet te zien zijn) gaten te boren met een klokboor. Rekende uit dat als ik zo'n 5 gaten van 8 cm doorsnede per plaat kan boren, ik telkens een kilo win. (gaten geschrankt om het steunende effect van de plank zo veel mogelijk te behouden).

Zijn er nog manieren waarop jullie het gewicht naar beneden halen?
Want mijn meubelen worden eerder monsters op die manier. Niet echt handig dus.

Alvast bedankt
Olivier
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Hoe groot is dat dressoir?

Je zou in ieder geval een aantal onderdelen los kunnen laten (bv. planken), of makkelijk demonteerbaar. Dan is het verplaatsen van het meubel al weer een stuk makkelijker.

Een plank kan soms dunner uitgevoerd worden, als je aan de achterkant een dwarslat erop maakt die de plank weer stijf maakt (mm, waarschijnlijk geen duidelijke omschrijving).

grtz
Henk - weegt nooit eigengemaakte meubels, maar alles is wel demonteerbaar.
 

Olivierw

  • #3
Dressoir is 214 x 64 x 55
Maar het addertje zit hem in het design.
Het wordt een moderne kast, in wit hoogglans gelakt.

Rondom het meubel zit een houten kader met een breedte van 7 cm (dus lijkt een massieve dikke rand, maar zijn 2 mdf platen met een frontje voor) dus heb eigenlijk al een dubbele rand.

Het demonteerbaar maken wilde ik beperken tot de achterwand en de legplanken binnenin en de deurtjes, want ik wil het effect bekomen dat de dikke rand rondom massief lijkt, dus in 1 geheel gelakt zonder naden.

Ik heb de rand al wat kunnen beperken door de binnenste kant zoveel mogelijk weg te laten. Die zie je toch niet, dus is eigenlijk een dun latje waartegen ik het frontje kan zetten voldoende.

Maar aangezien ik met zo'n lang bovenvlak zit, moet ik toch wel enkele goede steunen voorzien in die rand, tegen het doorbuigen.

Ik ben wat op zoek naar andere materialen, maar ik durf niet goed van het mdf afstappen, het werkt nu eenmaal zo makkelijk, echt plezierig werken daarmee.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Die steunen waar je gaten in boort, die dienen dus enkel om die 7 cm dikke rand stevig te maken? Dan kan dit ook van 3 mm hout lijkt mij.

Overigens, ik heb het idee dat 12 mm voor alle hout voldoende kan zijn. De bovenkant is dus ook een 7 cm dikke rand, dus als daar wat stutten in zitten, dan kan dat nooit doorbuigen. (het principe van een in harmonica gevouwen stuk papier waar een glas water op kan staan).

Het is een flinke kast, maar ik denk dat je het té stevig wil uitvoeren.

MDF is inderdaad een fijn materiaal, maar vooral lekker goedkoop!
Het is niet erg efficiënt in de zin van gewicht-sterkte verhouding.

grtz
Henk
 

H@ns

  • #5
214 lang? Dan is demontabel al snel noodzakelijk i.v.m. plaatsen, verplaatsen en of verhuizen.
Er bestaat trouwens ook lichtgewicht MDF :arrow: :idea:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu