Metselen van betonklinkers

Jelmer

  • #1
Ik ben begonnen met het maken van een fundering voor mijn tuinmuur in wording. Volgende week ga ik het beton storten, en daarna wil ik verder gaan metselen tot net onder het maaiveld met betonklinkers. Boven het maaiveld komt een klein tuinmuurtje van +/- 30 cm hoog.

De vraag is nu: Met welk mengsel metselspecie kan ik het beste de straat/betonklinkers gaan metselen.
Ik heb gehoord, niet te natte specie, en niet teveel lagen in één keer ivm het gaan drijven van de stenen. Ik moet ongeveer 50 cm betonklinker metstelen (muurtje word 20 cm breed.)
Wie heeft advies voor me?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Drijven van stenen heeft niets te maken met het aantal lagen wat je tegelijk metselt maar dat je specie te nat is. Hoe nat je je specie moet maken, is te controleren door specie tussen twee stenen te doen, even te wachten en de stenen uit elkaar trekken. Er moet op beide stenen evenveel specie achterblijven.

Waarom tot net onder maaiveld met betonklinkers? Bij een tuinmuur heb je geen problemen met optrekkend vocht ofzo. Ik zou gewoon met dezelfde steen metselen.

Of bedoel je straatstenen? Daar zou ik helemaal niet mee metselen...
 

Jelmer

  • #3
Ik heb het inderdaad over straatklinkers. Maar ik heb inmiddels advies gekregen van een vakman, en die verteld me dat het goed kan om daarmee te gaan metselen. Ik moet alleen de specie vrij droog houden voor een goede hechtig, omdat de klinkers bijna geen vocht opnemen.
Met droge specie zou het zeer goed gaan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ok. Succes!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu