Metalen frame: laspunten wegvijlen

Jes303

  • #1
Hallo allemaal,
ik heb een opdracht laten uitvoeren voor het lassen van een metalen frame dat als verlaagd plafond gaat dienen. op de hoeken zitten de laspunten, 't zijn echter nogal dikke klonten, die iets weg-gevijld moeten worden om het geheel goed te kunnen bevestigen.

nu wil ik zelf proberen deze lastpunten glad te vijlen (uiteraard zo dat ze nog wel hun werk blijven doen) omdat de lasser een aantal weken met vakantie is.

waarmee kan ik dit wegvijlen? een haakse slijper heb ik niet maar daarmee kan ik bovendien niet mee in de hoeken van de L-profielen komen. ik heb bij de bouwmarkt van die slijpboortjes gezien die je op je boor zet, alleen een deskundig advies van de medewerkers hierover kon ik helaas niet krijgen.

ik heb tevergeefs met een aantal metaalvijlen geprobeerd het handmatig af te vlakken, maar daarvoor zijn de laspunten te dik en te hard.

alvast bedankt.
 

Kees61

  • #2
Het is jammer dat je niet aan de smid hebt verteld waar geen lassen mogen zitten. Dat had je veel werk bespaard.
Ik heb geen id wat je aan het maken bent en waarom de lassen in de weg zitten.
Met een vijl valt niet mee omdat je bijna geen slag kunt maken in zo'n hoek. Komt er iets in te liggen waaruit je misschien wat weg kunt halen op de plaats van de las?
 

Jes303

  • #3
Nou laat ik 't zo zeggen: ik heb 't hem juist wel verteld - wat de bedoeling is (een metalen frame waarin drie melkplaten komen te liggen) en dat 't belangrijk is dat 't vlak gemaakt moet worden (zodat de platen erinpassen en niet in de hoeken op een klont laspunt rusten), sterker nog ik heb benadrukt dat het een precieziewerk moet worden en heb een zeer gedetailleerde tekening gegeven waarop ook gezien kan worden dat die punten vlak moeten zijn.

maar 't is helaas toch een haastklus geworden en ben dus ook niet echt blij met 't eindresultaat. maar dat even buiten beschouwing gelaten - ik wil er geen klaagzang van maken. nu kan ik wel gaan wachten tot hij het de correctie wil uitvoeren maar dat duurt weer zo lang.

ik heb even zitten googlen en kwam de dr*m*l tegen; dit lijkt mij wel een geschikte tool hiervoor.

inderdaad kan ik met de vijl geen halen maken omdat ik dan tegen de opstaande rand van de hoek aankom. de melkplaten die erin komen te liggen, ik zou daar wel een hap uit kunnen halen maar de platen zijn erg duur en kwetsbaar en ik wil daar eigenlijk niet aankomen (stel ik schiet uit, het barst - alleen al 't idee om daaraan te gaan sleutelen maakt 't geheel zo'n prutswerkje). als 't echt niet anders kan dan ben ik wel genoodzaakt, maar ik geloof niet dat er geen mogelijkheid is om lastpunten in een hoek weg te werken.
 

Kees61

  • #4
"Een smid en een waskom, allebei even stom" zegt mijn vader altijd, ook al door ervaringen met een smid :) waarmee ik niet wil zeggen dat alle smeden zo zijn want dat is zeker niet zo.
Ik heb geen ervaring met zo'n drml. Geen id hoe lang het gereedschap scherp blijft. Je kunt er wel mooi mee in de hoekjes komen. Misschien wil een verkoper het demonstreren.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Met een multitool zal het kunnen lukken.
Zorg wel voor de juiste schijjes en gezichts bescherming, de schijfjes willen nogal eens barsten tijdens gebruik.
 

Jes303

  • #6
Ik ga morgen maar eens een goede ijzerhandel binnenwandelen en eens vragen over dit stuk gereedschap of dat er andere mogelijkheden zijn. wat betreft de drml: de opzetstukken zijn neem ik aan vervangbaar als die zijn versleten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Jazeker.
Elk hulpstuk word met de spanknop vatgezet en is naar wens te verwisselen.
 

Jes303

  • #8
The headhunter schreef:
Met een multitool zal het kunnen lukken.
Zorg wel voor de juiste schijjes en gezichts bescherming, de schijfjes willen nogal eens barsten tijdens gebruik.
OK, de multi-tool - daaronder zal de drml ook wel vallen? tja schijfjes, ik moet echt in de hoek komen dus de diameter van het slijp/vijl gereedschap kan echt niet groot zijn... ik denk meer aan zoiets (zonder merken te noemen):



Aluminiumoxide slijpsteen
Te gebruiken voor metaal, gietijzer, lasverbindingen, klinknagels en corrosie. Uiterst geschikt voor slijpen, ontbramen en algemene slijpwerkzaamheden op de meeste materialen.


volgens mij is dit 't gewoon en kan ik m'n zoektocht be-eindigen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Dat is idd een multitool inzet stuk.
Ook hiervoor geld: VEILIGHEIDS BRIL OP!
de steen kan barsten en een multitool werkt op hoge toeren.

Het merk dat jij in gedacht hebt is wel een dure uitvoering.
Als het een 1 malige uitgave is dan is misschien een 'immitatie' of huismerk multitool verstandiger.
 

Jes303

  • #10
OK headhunter, bedankt voor je tips.
de veiligheidsbril ga ik dan ook zeker opzetten :idea:
ik ga eens in de de bouwmarkt snuffelen naar het arsenaal aan multi-tools.. voor eenmalig gebruik is een cheap-*ss ding wellicht afdoende.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Succes
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Er zijn diamant slijpstiften die in alle merken passen, deze lopen taps toe en hiermee is elk hoekje te bereiken, meestal zitten die ook standaard bij cheapy merken bijgeleverd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu