Merkwaardige spantang, hoe te vervangen

Martinbo

  • #1
Ik heb een gebruikte Makita 3600B frees gekocht. Nu zit er een (in mijn ogen) merkwaardige spantang op.



De frees zit op een as geschroefd die in een spantang geklemd lijkt te zijn. Maar het is allemaal wat onduidelijk. Ik wil er graag een gewone 10mm spantang opzetten. Welk deel kan ik losdraaien en welke kant op? Ik heb geprobeerd de spantang (het deel wat er flexibel qua grootte uitziet) te draaien t.o.v. de kop/moer, dat zit muurvast. Dus ik vind het allemaal wat merkwaardig.

Wie heeft er een tip?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Je hebt bovenfrais machines in 2 uitvoeringen.

a) de uitvoering waar je het snijgereedschap op spant
b) de uitvoering waar in het snijgereedschap schroefdraad zit en die je op de met schroefdraad voorziene as schroeft. (dit zijn doorgaans de zwaardere machines.

Ik denk niet dat je deze kunt ombouwen
 

Jkj

  • #3
Ik heb sinds 1978 een Makita 3600 B en er heel veel mee gewerkt (nog steeds). De spantang die ik op je foto zie, zit ook op mijn machine. De spantang bestaat uit 2 delen. Een binnenring met vlakjes waar je de bijbehorende steeksleutel op kunt zetten en een buitenring eveneens met 2 vlakjes waar je de grotere bijbehorende steeksleutel op kunt zetten. Met de 2 steeksleutels draai je de spantang vast (rechtsom) of los (linksom). In jouw spantang zit een stift met schroefdraad geklemd, zoals ook freesbits met gladde schacht erin worden vastgeklemd. Je moet dus met 2 steefsleutels linksom de spantang open/los draaien en dan moet de stift loskomen. Ik ben bang dat er enig beleid+geweld nodig is, want de boel kan vastgeroest zijn. Anders even naar Makita Eindhoven. Succes
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dit zijn de twee vlakken waar je de steeksleutel opzet:

Eventueel wat WD40 erop in laten werken.

Er zijn meer bovenfreesmachines waar je spantangen voor verschillende schachtdiameters én die met buitendraad op kan zetten. Ik heb 8mm, 1/2" en M12 buitendraad.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu