Merkwaardige oude verflagen bij het afbranden

Fiesiekus

  • #1
Ben, t.g.v. het begin van de zomervakantie, begonnen met het afbranden van lagen verf van de verandabalken (onderzijde). Deze balken staan niet aan regen of zonlicht bloot; hooguit enige temperatuursverschillen t.g.v. de bitumeuze laag bovenop het verandadakje (noordzijde, dus weinig of geen zon).

Toch was de laatste verflaag (5 jaar gelden door profi-schilder aangebracht) heel erg gaan vervellen; de lappen hingen aan de balken (geen vocht door legkkage o.i.d.). Nou vraag ik me af wat de oorzaak van het vervellen van de laatste alkydlaklaag kan zijn geweest?

Bij het afbranden ben ik nl. erg rare kleuren (diarree-bruin, appeltjes-groen en lood-grijs) tegengekomen.






Zit er een hele flexibele oude verflaag onder? Is het een loodhoudende giftige verfsoort (zo ja, wat is mijn restlevensduur?)
Moet ik door gaan met al die oude verflagen te verwijderen?
Welke verfsoort is het meest geschikt om hierop aan te brngen? D.w.z. het meest flexibel?

De verflaag heeft qua zon en regen dus helemaal niets te leiden!!
 

@juwel120

  • #2
Gewoon even alle lagen er af branden,en opnieuw een goed verfsysteem aanbrengen is het makkelijkst,bv 2 x in een dekkende beits zetten.
 

Pepjo

  • #3
Gezien de leeftijd van je huis ( en de kleuren) kan het verf op lijnoliebasis zijn.
Als je dat gaat afbranden krijg je de vreemdste verschijnselen...
 

Fiesiekus

  • #4
Ja, klopt 100%. Lijkt wel pasta wat er op m'n driehoek zit.

Kan ik daaroverheen schilderen?
 

Pepjo

  • #5
In mijn vorige huis heb ik een aantal deuren gehad met die verf.
Dat was een #$@^%#@#^$karwei om ze kaal te krijgen, maar toch maar gedaan, daarna was het schilderen natuurlijk geen probleem meer.

Lijnoliebasis is natuurlijk in principe vet : daar wil een alkydverf niet zo fijn op hechten :cool: . Misschien bestaat er een soort superprimer, anders wordt het de boel toch afkrabben vrees ik.
 

Fiesiekus

  • #6
Deuren kaal gemaakt met de brander of met chemisch spul?

Ik denk erover om dan weer lijnolieverf aan te brengen; zou dat een oplossing kunnen zijn (tegen het vervellen).
 

Pepjo

  • #7
Die deuren heb ik met de föhn gedaan.
Lijnolieverf wordt idd nog steeds gemaakt, verkrijgbaar bij de ecobouw-winkel. En is uitermate duurzaam voor buiten, dus dat kan goed.

Even bellen met zo'n winkel, zou ik zeggen.

:
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
De onderlagen ( die inderdaad duidelijk op lijnolie-standverf duiden en loodhoudend pigment bevatten ) moet u geheel verwijderen. Over uw daarna te verwachten levensduur moet ik u het antwoord schuldig blijven, maar zorg minimaal voor een goede adembescherming en gebruik handschoenen bij het verwijderen van de verflagen.

Alkydharslak heeft een ander spanningspotentiaal dan lijnolie verf. Door deze verschillen barst de toplaag oiv krimp- en trekspanning. Ook is het zeer aannemelijk dat de onderste lagen het vochtransport belemmeren.

Een heel karwei om deze bisonkitachtige laag te verwijderen, maar u kunt deze lagen het beste affohnen in meerdere etappes. Afbijt heeft weinig vat op lijnolieverf omdat deze te week is.
Afbranden kan ook, maar pas op bij gootwerk ivm brandgevaar.

Heeft u de beschikking over een rotex ( exenter ) schuurmachine, dan kunt u met een laag toerental en grof papier ( 60 ) ook goede resultaten boeken.

De ondergrond zal waarschijnlijk bestaan uit grenen of vuren, waarbij het mogelijk is dat de harsgangen door verwarming ( afbijt / fohnen / branden / schuren ) open gaan. Verwijder eventuele vlekken dus zorgvuldig met thinner.

Eenmaal kaal gehaald en ontvet kunt u een schakelverf ( EPS )aanbrengen of een gesloten laksysteem opzetten.
 

Fiesiekus

  • #9
Pepjo schreef:
een #$@^%#@#^$karwei om ze kaal te krijgen.
Nou inderdaad, laag voor laag, meter voor meter, boven m'n hoofd. Wel spierballenwerk!
 

Fiesiekus

  • #10
Krijg het niet 100% weg; ben ook huiverig voor de looddampen. Is het een idee om die balken met de schuurmachine glad te schuren en dan weer lijnolie aan te brengen?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #11
Zijn de balken eenmaal glad, dan heb je de basis voor een nieuw verfsysteem.

Probeer zoveel mogelijk mbv een exenter schuurmachine te verwijderen. Alles 100% wegkrijgen is ondoenlijk. Wat echt blijft zitten ( maar dat kan maar heeeeeeeel weinig zijn met een rotex ) zal ook met het overzetten op een ander verfsysteem blijven zitten.

Normaliter kan lijnolie verf over goed mat geschuurde synthetische lakken. Andersom kan dat ook, maar het valt en staat met het schuurwerk en het ontvetten.

Je kunt er ook weer lijnolieverf opzetten, ( dus vanaf de kale basis ) maar dat vergt behoorlijk lange droogtijden tussen de lagen ( enkele dagen ). Het is dan wel verstandig ook lijnolie grondverf, lijnolieplamuur en lijnolieaflak te gebruiken.

Lijnolieverf is oplosmiddel, en nu: loodpigment vrij.

Er zijn gespecialiseerde bedrijven die deze producten uit eigen huis kunnen leveren. En wil je helemaal ambachtelijk bezig zijn, dan kun je de verf ook zelf maken.
 

Fiesiekus

  • #12
Dat laatste klinkt deze enthousiaste DHZ-er als Bach in de oren! Punt is dat lijnolieverf in heel N-H amper verkocht wordt (misschien bij de Zaanse Schans?).

Lijnolie daarentegen volop verkrijgbaar. Is het mogelijk zelf samen te stellen met pigment? Evt. uitleg/link (via PB)?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #13
Deze verf op kleur maken kun jezelf. De rest zou ik kant & klaar laten komen, luistert vrij nauw.

Kijk maar in de pb.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu