Mening mbt afwerking dakkapel

Daze

  • #1
Een aantal jaren geleden heb ik mijn zolder met dakkapel verbouwd tot thuisbioscoop. De binnenwanden heb ik toen voorzien van geluidsisolerende platen (de bekende van de bouwmarkt) en deze afgewerkt met gipsplaten. Omdat ik ook de binnenkant van de dakkapel zo goed mogelijk geluiddicht af wilde werken ben ik deze ook gaan isoleren.

Achteraf gezien heb ik destijds als DHZ-er meer nagedacht over het esthetische aspect dan over de constructie zelf en nu maak ik me een beetje ongerust of alles wel een beetje technisch in orde is. Als bijv de buitenkant van de dakkapel dampdicht zou zijn (wat ik niet weet) heb ik dan door de binnenkant zo af te werken als ik gedaan heb deze niet OOK dampdicht gemaakt en zodoende een probleem gecreëerd zodat het vocht niet weg kan? De binnenwerking is als volgt gedaan:

- De zijwangen waren oorspronkelijk afgewerkt met een soort zachtboard. Hier heb ik de geluidsisolerende platen op aangebracht en deze afgewerkt met dun MDF. Ik heb hier MDF voor gebruikt omdat dit dunner en lichter was en makkelijker verwerkbaar, vooral aan de onderkant van de zijwangen. Vervolgens is het MDF voorzien van zwarte zelfklevende velours folie om zo goed mogelijk te verduisteren en tegen reflectie van het licht.

- De raamkant is eerst volledig dichtgetimmerd met MDF, vervolgens voorzien van de geluidsisolerende platen, afgewerkt met gipsplaten waarop het frame voor het scherm is gemonteerd. Vervolgens is het geheel rond het scherm weer afgewerkt met MDF en voorzien van de zwarte zelfklevende velours folie.

- Het dak van de dakkapel was aan de binnenkant oorspronkelijk afgewerkt met hetzelfde soort zachtboard als de zijwangen. Dit heb ik niet geïsoleerd maar enkel voorzien van de zwarte zelfklevende velours folie.

Graag hoor ik een mening van de experts. Alvast hartelijk dank...
 

MvanV

  • #2
Dakbedekking is dampdicht, hout niet.
 

Daze

  • #3
Bedankt voor je reactie maar das wel erg summier. Het betreft niet alleen dakbedekking en hout zoals ik hierboven uitgebreid beschreven heb maar het gaat juist om het totaalpakket. Wat nu als bijv. de velours folie dampdicht is...?
 

MvanV

  • #4
Ik heb het express wat sumier gedaan, want geverfd MDF, velours e.d. is moeilijker in te schatten, aan een gok heb je ook niet zoveel.


Vermoedelijk is geverfd MDF half dampwerend, het is vooral afhankelijk van het type verf.

Velourfolie is denk ik dampopen, je kan kijken of je er doorheen kan blazen en of druppels er in trekken. Dat zijn indicaties voor damopenheid.

Om problemen te voorkomen is in ieder geval een goede (al dan niet nood-)truc om goed te verluchten bij grote kou. Dan heb je minder vocht in de lucht binnen, en dat is de grootste boosdoener.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu