Mega verbouwing - Wie kan mij het beste adviseren?

Jaap Jansen

  • #1
Goede middag,

Ik kom ook weer eens kijken.

Tja, gisteren een mooie woning bekeken. Deze woning dient volledig te worden gerenoveerd van binnen, dat wil zeggen dat alleen de vloerbalken en vloeren kunnen blijven bestaan.

Wij zijn wel handig, maar dit is natuurlijk niet zo maar een project.

Ik heb daarom een paar vragen:
  • Wie kan mij het beste adviseren in een verbouwing als deze? Bouwkundige of aannemer?
  • Hoe weet ik dat ik een goede adviseur heb, bestaan er keurmerken of iets dergelijks van overkoepelende organisaties?
  • Heb ik meerdere adviseurs nodig? Elektricien, loodgieter, aannemer en bouwkundige?
M.a.w. schieten maar, die tips!

Groet,

Jaap. :?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
In principe hebt u genoeg aan een architect/bouwkundige.
Een aannemer lijkt mij niet de beste keus als hij weet dat er wat te verdienen valt, sommige (de goede niet te na gesproken) zullen u zaken of materialen adviseren die niet nodig of te prijzig zijn.

Een keurmerk is mooi meegenomen maar referenties zijn het beste om te beoordelen of het een goede keus is, vraag of er bouwwerken zijn die hij/zij gerealiseerd heeft.

Succes.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Je kunt ook overleggen met een bouwkundig deskundige, hoeft niet altijd een architect te zijn. Er bestaan ook speciale adviesbureau's op dit gebied. Google eens met "bouwkundig adviesbureau". Ook hierbij zijn referenties de beste garantie.

Daarna is het tijd voor overleg met een elektrisch installateur. Want hij kan je vertellen, wat er allemaal op dat gebied moet gebeuren, en welk deel je daarvan zelf zou kunnen doen.

Ik raad je daarom aan onder andere de rubriek elektra op ons forum eens door te kijken, om hier en daar tips op te doen op dat gebied, met name als het gaat om het (laten) aanleggen van groepen, aardlekschakelaars en dergelijke!

Vanzelfsprekend heb je voor gas en water ook deskundigen nodig, vaak
is het één installateur die beiden doet. Voor een deel zal de bouwkundige al een en ander genoemd hebben, maar de aanleg moet wel door de betreffende vakman gebeuren.

Ook hier kun je waarschijnlijk een deel zelf aanpakken, bijv water toe- en afvoer, als je maar goed weet waar en hoe.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Wees voorzichtig met de 'mannetjes'.

Sommige aannemers, architecten, loodgieters, elektriciens hebben overal hun eigen mannetjes voor, voor het stuken, het tegelen enz.

Wees er voorzichtig mee ze zijn vaak goedkoper maar leveren soms werk waar de honden geen brood van lusten.

Als het werk in hun offerte meenemen gaat het vaak wel goed maar als er tussen neus en lippen nog iemand word aangeboden die dat wel even strak kan trekken, wees op je hoede.
 

H@ns

  • #5
Als ervaringsdeskundige in het renoveren kan ik je dit zeggen;

Probeer je eerst en vooral zoveel mogelijk te informeren over het gebouw zelf. Dus de staat waarin het verkeerd heeft in het verleden, de bouwstijl de bouwperiode kortom de hele geschiedenis.
Ga dan eens kijken bij mensen uit de straat/buurt die een soortgelijk huis hebben en vraag hoe zij dingen hebben aangepakt. (hiervan leer je echt veel!)

Maak een schatting van dingen die je laat doen en de dingen die je zelf kunt en of wilt doen.
Maak een budget (specifiek): dit praat heel handig met aannemers en soortgelijken. Als je kunt zeggen "nee meer hebben we niet" valt er altijd iets aan de prijs te doen.
Ga er aan de andere kant van uit dat je altijd boven je budget uit gaat komen :wink:

Na dit alles, en wellicht nog meer tips, kun je besluiten om een speciaal buro in te schakelen die alles voor je begeleidt en regelt of dat je zelf de boer op gaat.
 

Jaap Jansen

  • #6
Bedankt voor de eerste reacties.

Absoluut nuttig, vooral die van ervaringsdeskundigen.

'Mannetjes' zijn dus eigenlijk uit den boze.

Ik heb soms tot wel het idee dat je bepaalde dingen beter zelf kan doen, omdat je er toch meer 'liefde' inlegt, zodat het resultaat meer naar je zin is.
 

Arthur

  • #7
Alles wat je zelf doet heb je verdiend, en net zoals je zelf zegt je doet het met liefde want het is voor jezelf, en dan ben je vaak veel preciezer als dat je het laat doen.

Altijd overal info vragen en rekenen en alles opschrijven over hoe wie wat waar dan kom je een heel eind.

Veel succes met verbouwen.
 

Espaan

  • #8
Hoi,

Wij zijn momenteel met een wat kleinere verbouwing bezig (badkamer en slaapkamer maken in voormalige hooizolder). Dit hebben we in overleg met een bouwbedrijf/timmerbedrijf besproken. We hadden al meer informatie over de werkwijze en de kwaliteit van het werk van dat bedrijf via kennissen.

Ik probeer veel zelf te doen omdat ik dat leuk vindt, om kosten te besparen en ook vanwege het preciesere werk dat je zelf kunt doen. Je kunt ergens net zolang over doen als je zelf wilt/kunt.

Specialistische zaken (gas, ketel etc) hebben we bij een installateur uitbesteed. Electriciteit doe ik weer samen met m'n vader (werkt hier veel mee in z'n dagelijkse werk).

Het is toch altijd afwachten wie je over de vloer krijgt. De timmerman is erg precies en werkt alles netjes af en het overleg is ook erg goed. De installateur werkt een stuk minder netjes en afspraken maken is ook moeilijk.

Succes, Erik
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu