Mechanische ventilatie in keuken

Pieterk

  • #1
Hallo klushelden,

Ik wil jullie de volgende situatie voorleggen.

In mijn appartement (bj. 1986) heb ik mechanische ventilatie. Ik wil graag een afzuigkap in de keuken plaatsen, maar die zijn vaak alleen te verkrijgen met een motor. Kan het veel kwaad als ik een afzuigkap met motor plaats?

Het ventilatiekanaal zit naar mijn mening ook aangesloten op de badkamer en het toilet. Ik zou het niet leuk vinden als ik mijn buren vergas met mijn kookkunsten, die zitten ook op het ventilatiekanaal aangesloten.

Groet Pieter
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Kijk eens in de rubriek elektra naar vragen over "mechanische ventilatie", je kunt daarvoor ook de zoekfunctie gebruiken.

Met name in Centrale afzuiging nieuwbouwwoning staat al een en ander over een aparte afzuigkap, in dit geval met eigen afvoer naar buiten.

Het lijkt mij niet de bedoeling dat je een afzuigkap met eigen ventilator aansluit op een centraal ventilatiesysteem, omdat je daarmee de balans van zo n systeem verbreekt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Nee dat gaat niet.

Je legt het complete systeem plat en anderen gaan dan je kookkunst ruiken.
De motor in een afzuigkap is gebouwd op een bepaalde tegendruk.
Door de mechanische ventilatie is de tegendruk niet aanwezig en draait de motor dus op een hoger toerental dan ontworpen waardoor de motor stukloopt.

Bijna elke kap is motorloos te leveren.
 

Huub01

  • #4
Feit is dat je door een motor aan te sluiten op een afzuig systeem wat daar niet op berekend is je het volledige systeem uit balans haalt en dus inderdaad je buren van jouw kookdampen gaan "profiteren" of misschien komt het in je eigen badkamer weer naar binnen.

Dit moet/mag je nooit doen.
En zoals headhunter al schreef zijn bijna alle kappen motorloos te krijgen.
Tik het typenummer maar in in google en vindt de motorloze versie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu